Meny
  • Svenska

Om utlandet Kuba

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Extrainsatt flygning till Tyskland:

En extraflygning till Frankfurt, Tyskland, kommer att avgå torsdagen den 4 juni kl 15.00 från Havanna. Flygbolaget är Condor och biljetten kostar 750 euro. Kontakta Caribbean Tours, claudia.schwab@caribbeantours.ch eller via WhatsApp: +49 160 928 162 51 (endast textmeddelande), för bokning. För inresa i Tyskland måste du kunna visa upp en bokad biljett hela vägen till Sverige. Kom ihåg att noga undersöka vilka inreseregler som gäller i de länder du transiterar på vägen till Sverige.

Extrainsatt flygning till Mexiko:

En extraflygning till Cancún, Mexiko, kommer att avgå fredagen den 5 juni kl 09.30 från Havanna. Flygbolaget är Viva Aerobus och flygningen är en charterflygning organiserad av den mexikanska resebyrån Merely Tours. Biljetten kostar cirka 2300 svenska kronor. Från Cancún kan man sedan ta sig vidare till Mexiko City varifrån flyg till Europa avgår. Det går att genom samma resebyrå köpa anslutningsflyg till Mexiko City som avgår 14.00, pris ca 1000 svenska kronor. Ankomst Mexiko 16.25. För att köpa en biljett och få mer information kontaktar du Merely Tours genom Whats app: +52 1 55 1363 7692. Se även bilagan (på spanska, kontakta ambassaden om något är oklart). Om du väljer att köpa en biljett måste du kontakta ambassaden för att få ett intyg på att du ska transitera Mexiko på väg till Sverige. Du måste också kunna visa upp en bokad biljett hela vägen till Sverige. Kom ihåg att noga undersöka vilka inreseregler som gäller i de länder du transiterar på vägen till Sverige.

Förlängt inreseförbud:

Regeringen har beslutat att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige till och med den 15 juni 2020. Beslutet har fattats efter rekommendation av Europeiska kommissionen. Syftet med inreseförbudet är på samma sätt som tidigare att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19.

Frågor och svar om det tillfälliga reseförbudet hittar du här:

 

 

Luftrummet stängt sedan 1 april

Kubas luftrum är sedan 1 april stängt för kommersiell passagerartrafik. Efter beslutet har dock ett par kommersiella flygningar till Europa ändå skett för att flyga ut turister ur landet. Svenskar som fortfarande är kvar i landet och söker efter vägar att ta sig tillbaka till Sverige uppmanas att skriva upp sig på svensklistan och följa ambassaden på Facebook och på denna sida, då det är kanalerna vi använder för att dela information om eventuella extrainsatta kommersiella flygningar. 

Kontaktuppgifter till ambassaden: tel: +53 7 204 28 31  epost: ambassaden.havanna@gov.se

Information om nya coronaviruset, Covid-19, finns här

Senast uppdaterad 25 maj 2020, 18.55
Ambassadens reseinformation