Meny
 • Svenska

Om utlandet Gambia

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Reseavrådan

UD uppdaterade den juli sin reseavrådan. För vissa länder hävs avrådan och för vissa kvarstår eller förlängs avrådan. Avrådan gällande icke nödvändiga resor till Gambia förlängs till 31 augusti 2020.  

För de länder eller områden för vilka UD har meddelat avrådansbeslut före den 14 mars 2020, är dessa beslut fortfarande gällande.

Läs mer här. Vad innebär en avrådan?

Tillfälligt inreseförbud till Sverige 

Sverige inför reseförbud i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning. Förbudet gäller från den 19 mars och har efter rekommendation av kommissionen förlängts flera gånger, senast den 2 juli, att nu gälla till och med den 31 augusti, läs pressmeddelandet, uppdaterade frågor & svar om tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige.

Ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige, läs pressmeddelandet 2020-06-04.

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00).

Den 5 augusti deklarerade president Barrow nytt undantagstillstånd. Detta gäller från och med den 6 augusti och 21 dagar framåt.

Följande restriktioner gäller:

 • Nattligt utegångsförbud mellan klockan 22:00 och 05:00
 • Alla kyrkor, moskéer etc. ska hållas stängda.
 • Alla skolor förblir stängda.
 • Alla butiker ska hållas stängda med undantag för livsmedelsbutiker, banker, apotek etc.  
 • Marknader får hållas öppna mellan 06:00 och 14:00 mån-lör.
 • Marknader och andra shoppingområden ska hållas stängda och tomma på söndagar för sanering.
 • Alla uppmanas hålla sig till strikt social distansering och att använda ansiktsmask i alla offentliga utrymmen, inklusive i taxibilar.
 • Karantän i 14 dagar gäller för alla som reser in i Gambia.
 • Landgränserna är fortsättningsvis stängda och det är endast ett ytterst fåtal flyg som får landningstillstånd på Banjuls internationella flygplats. 
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan.

 

Viktig information

Den 17 april genomförde UD en assisterad hemresa med ett extrainsatt SAS-flyg från Banjul till Stockholm. 

Den 7 juni genomfördes en kommersiell repatrieringsflygning från Banjul till Stockholm. Ett stort antal svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige kunde då komma hem, och ett antal nordiska och europeiska medborgare kunde också komma med flyget. 

Det var det andra och sista repatrieringsflyget som anordnades direkt till Stockholm och såvitt känt även det sista repatrieringsflyget till Europa. UD planerar inte någon ytterligare assisterad hemresa från Banjul till Stockholm. 

Vi kommer löpande skicka ut information om/när eventuella andra flyg från Gambia till Europa finns tillgängliga. Vår kommunikation sker i följande kanaler:

 1. Genom svensklistan – se till att vara anmäld till SVENSKLISTAN OBS! Se till att det utresedatum du angivit på listan inte har passerat, då försvinner du från listan och behöver registrerar dig igen. Om du redan kommit hem till Sverige var vänlig och avanmäl dig här.
 2. Ambassadens hemsida på Sweden Abroad.
 3. Genom pushnotis i UD Resklar-appen (ladda ner UD resklar, för instruktion se här).

Som ni vet befinner vi oss i en exceptionell situation med extraordinära utmaningar. Vi förstår er oro och vill återigen säga att vi arbetar intensivt för att hjälpa de av er som vill åka hem. Vi är hårt belastade och för att inte fördröja vårt arbete ber vi de av er som inte är i en medicinsk eller annan nödsituation att avvakta information från oss. Skulle det ändå vara så att man måste höra av sig i nuläget ber vi er göra det till e-postadressen: ud.sbs.vastafrika@gov.se.

OBS! För den som befinner sig i en akut nödsituation går det att nå UD-Jouren via +46 8 405 5005.

Här kan du ladda ner nya UD Resklar via länkarna nedan. Om du redan har den gamla UD Resklar-appen nedladdad behöver du bara uppdatera den.

Information och kontakter i Sverige
I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:
Senast uppdaterad 07 aug 2020, 12.31
Ambassadens reseinformation