Meny
  • Svenska

Peru

Aktuella händelser

Peru har deklarerat  sanitärt undantagstillstånd i fem regioner med anledning av  konstaterade fall av Guillain-Barrés syndrom

Perus Hälsovårdsministerium har deklarerat  sanitärt undantagstillstånd  i de fem regioner i landet där man hittills har bekräftat fall av Guillain-Barrés syndrom. Regionerna där  förekomsten av syndromet har kunnat konstateras är: Piura, Lambayeque, La Libertad, Junín och Lima. Sedan början av 2019 har 206 personer insjuknat och några dödsfall har rapporterats. Peruanska Institutet för Neurologiska studier informerar allmänheten om att de fall som har noterats är ovanliga och  kräver omedelbarbehandling. 

De symptom som syndromet uppvisar är bland annat en allmän känsla av svaghet,  stickningar i händer och fötter, samt utbredd muskelsmärta.

För att undvika potentiell smitta, uppmanar de peruanska myndigheterna allmänheten att:

  • Tvätta händerna ofta med tvål, flera gånger om dagen.
  • Undvik kontakt med personer som lider av luftvägsinfektioner.
  • Använd avstötande spray för att undvika myggbett.
  • Desinficera frukt och grönsaker.

STÄNGT UNDER NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI

Ambassaden håller stängt under Sveriges nationaldag, torsdagen den 6 juni, och öppnar igen fredagen den 7 juni mellan 10.00 och 12.00. Om du som svensk medborgare råkar ut för en akut nödsituation och behöver kontakta ambassaden kan du ringa ambassaden och därefter kopplas vidare till UD:s konsulära jour som har öppet alla dagar 24 timmar om dygnet. Vi önskar er en fin nationaldag!

INFORMATION FÖR RESANDE MED BUSS TILL PERU

På förekommen anledning vill ambassaden uppmärksamma om att vid inresa med buss till Peru ska man se till att vid gränsen få bägge länders utrese- respektive inresestämplar i passet. Det förekommer att turister endast erhåller stämpeln från utreselandet och därmed reser in i Peru illegalt. Följderna blir att resenären sedan inte tillåts lämna Peru vid utresan och därmed kan tvingas stanna under obestämd tid för att genomgå en rättslig process på den peruanska migrationsmyndighetens kontor i centrala Lima. 

 

NYA MIGRATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTRESANDE TILL PERU

Från och med den 1 januari 2019 måste utländska resenärer som vill resa in eller ut Peru kunna visa upp ett pass som är giltigt minst 6 månader från den dagen resenären anländer till landet. Detta enligt en ändring i Perus migrationslag artikel 24 sektion A, enligt Perus migrationsmyndighet.

Vi uppmanar svenska resenärer till Peru att ha pass som är giltiga i mer än 6 månader från den dagen ni anländer till Peru i enlighet med det nya krav som Perus migrationslag ställer. Om ni vill ha mer information om de nya migrationsbestämmelserna, vänligen ta kontakt med Perus ambassad i Stockholm.

Senast uppdaterad 11 jun 2019, 20.29
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer