Meny
  • Svenska

Om utlandet Peru

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Till svenskar i Peru, 28:e mars

Som ni vet befinner vi oss i en exceptionell situation med extraordinära utmaningar. Vi förstår er oro och vill säga att vi arbetar intensivt för att hjälpa de av er som vill åka hem. Vi är väldigt belastade av telefonsamtal och mail och för att inte fördröja vårt arbete ber vi de av er som inte är i en medicinsk eller annan nödsituation att avvakta information från oss.

Så fort vi har information att dela om resor och biljettbokning kommer vi göra det i följande kanaler:

  1. Genom svensklistan – se till att vara uppsatt på den SVENSKLISTAN
  2. Ambassadens hemsida på Sweden Abroad
  3. Genom pushnotis på UD Resklar-appen

Nuvarande situation kräver ett nära internationellt samarbete och samordning. Ambassaden fortsätter detta centrala arbete tillsammans med Utrikesdepartementet i Stockholm. Vi för dialog med andra EU-länder, med kommersiella flygbolag och med myndigheterna här i Peru. Ett intensivt nordiskt samarbete kring olika flygmöjligheter pågår. Ambassadens arbete handlar inte minst om att få tillstånd att transportera de av er som behöver åka från regionerna till Lima, att ordna flyg- och landningstillstånd, etc. Den begränsade rörelsefriheten i landet innebär att vi kanske kan komma behöva genomföra saker i olika steg. Vi gör det i nära samarbete med andra EU-länder. Ambassadens arbete och kontakt med myndigheter blir här av central vikt för att lösa logistiska utmaningar och få olika tillstånd.

För den som befinner sig i en akut nödsituation går det att nå UD-Jouren på +51 971 823 009, klockan 08:30-16-30 lokal tid och efter kontorstid nås UD-Jouren via +46 8 405 5005.

Vi förstår också att det kan uppstå situationer som är besvärliga och om det sker incidenter rekommenderar vi att ni kontaktar turistinformationsmyndigheten i Peru på nummer (51-1) 574 8000 (spanska/engelska) och rapporterar in det.

___________________________________________________________________________________________

Nationella nödläget förlängs i 13 dagar, 26:e mars

Perus president, Martin Vizcarra, annonserade idag 26:e mars att det nationella nödläget som infördes 15:e mars förlängs med 13 dagar till 12:e april. Det nuvarande läget förblir annars relativt oförändrat och arbetet pågår att bistå svenska medborgare med att komma hem. Vi vill meddela alla svenskar i Peru att Sveriges ambassad har en nära dialog med UD angående detta. Vi återkommer så snart vi får mer detaljerad information.
Resenärer uppmanas att följa uppdateringar på våra sociala medier och att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer.

 

Information om läget 24 mars

Det pågår fortsatt intensiv samordning mellan EU-länder för att bistå EU-medborgare och en del EU-länder har fått flygtillstånd men på grund av den begränsade kapaciteten på det anvisade flygfältet är det enbart en eller ett par flyg om dagen.

Ambassaden söker också, gemensamt med övriga EU-länder, att få tillstånd att transportera medborgare från regionerna till Lima för att underlätta en framtida resa hem.I dagsläget tillåts enbart persontransport till Lima om det sker i direkt anslutning till ett internationellt flyg.

Vi arbetar också för att bistå de av er som är strandsatta ute i regionerna och har problem med tillgång t ex till läkemedel och sjukvård. 

Vi får hundratals samtal och e-post dagligen och svarar så fort vi kan. Det är tyvärr så att många ringer till ambassadens jourtelefon i ärenden som inte är akut karaktär och därmed blockerar den för de som är i verklig nöd. Vänligen skicka mail till ambassaden.lima@gov.se om ni inte har ett akut ärende så hjälper vi alla att komma fram och ger oss, på ambassaden, bättre möjligheter att ge stöd till de som är i akut nöd och behöver hjälp snabbt.

Angående stängning av peruanska flygplatsen Jorge Chavez, UPPDATERAT 22/3

Ambassaden har informerats av peruanska utrikesdepartementet att internationella flygplatsen Jorge Chavez stänger söndag den 22 mars 2020. För att inte hindra utländska turister att ta sig hem finns fortfarande möjligheter från en intilliggande flygplats för flyg till Europa så länge som dessa är flyg under statligt ansvar i avsikt att repatriera europeiska turister från Peru.

Svenska ambassaden samordnar med övriga EU-länder för att bistå svenska medborgare strandsatta i Peru. En del EU-länder har aviserat sådana flyg. Det kommer endast finnas fåtal platser, alla EU-länder kommer att prioritera personer ur riskgrupp. Ambassaden kommer informera om konkreta möjligheter via mail baserade på svensklistan så var vänlig anmäl dig till den om du vill ta emot information. Vi uppmanar därför alla svenskar att anmäla sig till svensklistan och om du befinner dig i en konsulär nödsituation kontakta UD-jouren (+46 8 405 5005) under helgen och utanför ambassadens kontorstid, och ambassadens konsulära jourtelefon (+51 971 823 009) under kontorstid måndag- fredag 9-16.

Tillhör du en riskgrupp, riskerar att få slut på livsviktiga mediciner eller är sjuk vänliga kontakta UD eller ambassaden, helst till ambassaden.lima@gov.se. På det sättet är ambassadens jourtelefon tillgänglig för akuta nödfall.

Till alla svenskar som befinner sig i Peru- Brev från ambassadören Cecilia Ekholm, den 20:e mars

Till alla svenska medborgare som befinner sig i Peru,

Det är just nu många som hör av sig till oss och vi försöker återkomma till er på mail så snart vi kan. Ni skall veta att alla medarbetare på ambassaden arbetar med att få ut så mycket information som möjligt, bistå de av er som har problem och i nära samordning med övriga EU-länder hitta lösningar för att möjliggöra er hemresa. I nuläget finns ingen information om att det skulle vara möjligt att genomföra någon assisterad hemresa från Peru. Ambassaden kan på egen hand inte fatta beslut om evakuering. Dialog mellan EU:s medlemsländer, flygbolagen och peruanska myndigheter pågår angående möjligheten att få tillstånd att transportera turister tillbaka till Europa via kommersiella flyg. Det är därför viktigt att ha kontakt med sitt flygbolag och indikera intresse om det blir aktuellt. Ambassaden kommer fortsatt publicera information på hemsidan, i sociala medier och försöka få ut information på bästa sätt till svenska medborgare som sitter i karantän i Peru. Vi har full förståelse för att de kommersiella erbjudanden direkt från flygbolag som ambassaden lagt ut information om inte är möjligt för alla men vi fortsätter att informera om dessa möjligheter så ni vet om att den finns.

Arbetsförhållande på ambassaden är också en utmaning då våra lokalanställda kollegor inte får ta sig till ambassadkansliet och måste arbeta hemifrån. Vi är två utsända från Stockholm och en av oss måste också arbeta från hemmet. Det gör att kommunikationen ibland tar längre tid p.g.a. tekniska utmaningar och vi hoppas att ni kan ha förståelse för detta. Det gör även att vi har problem med vår telefonväxel. Under kontorstid nås vi, om det gäller en akut nödsituation, direkt på +51 971 823 009, klockan 08:30-16-30 lokal tid och efter kontorstid nås UD-jouren via +46 8 405 5005. Förfrågningar, lämna information om var ni finns eller övriga, icke akuta, sakfrågor ber vi att ni skickar direkt via mail till ambassaden på ambassaden.lima@gov.se då vi har fler medarbetare som kan svara på mail.

Vi förstår också att det kan uppstå situationer som är besvärliga och om det sker incidenter rekommenderar vi att ni kontaktar turistinformationsmyndigheten IPeru på nummer (51-1) 574 8000 (spanska/engelska) och rapporterar in det.

Jag uppmanar alla att anmäla sig till svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle uppstå.

Ladda även gärna med appen Resklar. På sidan Resklar - UD:s råd inför utlandsresan finns information och instruktion. Du kan också följa UD Resklar på Facebook och Twitter. Ambassaden i Lima har en Facebook-sida som du också kan följa där vi lägger upp information kontinuerligt. Embassy of Sweden in Lima  @SwedeninPeru och Twitter @SwedeninPeru

Vänliga hälsningar,

Cecilia Ekhollm

Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Peru finner du här

Ambassadens öppettider under karantänperioden, 16:e mars

Med anledning av beslutet att införa nationellt nödläge och karantän i 15 dagar från den 16 mars 2020 kommer ambassaden inte att ha öppet för allmänheten under denna period och behöva begränsa sin verksamhet. Ambassaden kommer därmed inte kunna bistå i ordinarie pass- och medborgarskapsärenden, legaliseringar eller migrationsärenden.

Vänligen kontakta ambassaden via email på följande adress: ambassaden.lima@gov.se . Vid akuta situationer vänligen kontakta ambassadens nödtelefon under kontorstid kl. 8 - 16, +51 971 823 009 eller UD-jouren utanför kontorstid, +46 8 405 5005.

 

 

 

 

Senast uppdaterad 31 mar 2020, 07.28
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor