Meny
  • Svenska

Om utlandet Zambia

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

UDs reseavrådan gäller fortsatt för Zambia. I dagsläget gäller avrådan fram till 15 november 2020 innan en ny bedömning gjörs. 

Var noga med att undersöka vad din reseförsäkring täcker vid eventuell resa till Zambia. 

Resa från Zambia

Zambiska myndigheter kräver från och med den 20 oktober att samtliga resenärer som reser från Zambia måste uppvisa ett intyg som bekräftar att man testat negativt för covid-19 de senaste 14 dagarna, även om inte slutdestinationen kräver detta. För att erhålla ett sådant intyg måste resenärer ta sitt negativa testresultat till Zambias universitetssjukhus (UTH), Zambiska folkhälsomyndigheten (ZNPHI), Distrikthälsokontoret (District Health Office) eller Folkhälsokontoret (Public Health Office) och betala en avgift om 200 zambiska kwacha. Det negativa testet måste ha tagits i Zambia. Resenärer som har testat sig för covid-19 utanför Zambia är inte undantagna detta krav, även om testet är taget inom de senaste 14 dagarna.

Resa till Zambia

Samtliga resenärer behöver kunna uppvisa ett certifikat om negativt covid-19 test från de senaste 14 dagarna vid inresa till Zambia. Karantänsregler och andra inreseregler skiljer sig något åt beroende på typ av resenär (turist, resenär, medborgare, varaktigt bosatt). Läs mer om kraven, här.

Notera att flygbolag kan ha ytterligare krav på resenärer. Ambassaden rekommenderar resenärer att undersöka detta innan avresa.

Ethiopian Airlines, Emirates Airlines, Kenya Airways och Rwanda Air erbjuder nu flygningar till och från Zambia. 

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera push-notiser. 

Information om ambassadens öppettider och kontaktuppgifter hittar du här

Coronavirus/covid-19

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen mycket noggrant och lokala myndigheters och flygbolagens anvisningar. Mer information om relevanta zambiska myndigheter hittar du här.

Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig och landet har begränsade resurser att hantera ett större utbrott av covid-19. En försiktighetsprincip bör tillämpas.

Samlad information om coronaviruset/covid-19 i Zambia hittar ni här.

Ambassaden uppdaterar kontinuerligt reseinformationen allteftersom ny information blir tillgänglig.

Nytt nummer hos UD-jouren för coronarelaterade frågor

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

Senast uppdaterad 22 okt 2020, 06.56
Ambassadens reseinformation