Meny
  • Svenska

Om utlandet Zambia

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Utrikesdepartementet har den 13 maj 2020 beslutat om att förlänga avrådansbeslutet från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslutet har tagits på grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning. Läs mer här.  

Fortsatt mycket begränsade möjligheter att kommersiellt flyga in och ut ur Zambia. Det enda alternativet, Ethiopian Airlines, är fortsatt verksamma men med mycket begränsade antal avgångar.

Notera följande:

  • Det är viktigt att ha en anslutningsbiljett klar och bekräftad från Addis Ababa (Etiopiens flygplats) innan avfärd från Lusaka. Situationen vid transit är ansträngd.

Se Ethiopian Airlines Facebook-sida och hemsida för mer information. 

  • För de resenärer som måste övernatta i Frankfurt i samband med transitering måste stanna i transitzonen. Hotellmöjlighet finns inom transitzonen. Denna reglering ska inte påverka de resenärer som kan uppvisa dokumentation för vidare resa landvägen genom Tyskland.

Ambassaden har expeditionstid, måndag till fredag kl. 09.00-11.00. Ambassaden kan också nås via telefon: +260 211 42 61 00 samt e-post: ambassaden.lusaka@gov.se.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera push-notiser. 

Coronavirus/covid-19

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen mycket noggrant och lokala myndigheters och flygbolagens anvisningar. Mer information om relevanta zambiska myndigheter hittar du här.

Det finns hittills 1140 bekräftade fall av coronaviruset i Zambia. Det är sannolikt att ett stort mörkertal föreligger. Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig och landet har begränsade resurser att hantera ett större utbrott. En försiktighetsprincip bör tillämpas.

Spridningsbegränsade åtgärder

(Beslutade av Zambias regering)

Det är obligatoriskt att ha på sig munskydd då man besöker allmänna platser.

Samtliga inresande till Zambia testas för covid-19 och försätts i tvingande karantän i 14 dagar på utpekad facilitet, på egen bekostnad, även om man inte uppvisar några symtom vid ankomst. Dessa bestämmelser gäller både inresa via land- och luftväg.

  • Alla internationella flygplaster i Zambia suspenderar internationella avgångar och ankomster med undantag för Lusakas internationella flygplats (KKIA). Effektiv och förstärkt screening genomförs.
  • Inga turistvisum till Zambia utfärdas tills vidare.
  • Alla icke-nödvändiga internationella resor suspenderas, framförallt resor till länder med bekräftade fall av covid-19.
  • Förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.
  • Barer och nattklubbar håller stängt

Ytterligare spridningsbegränsade åtgärder kan komma att vidtas av zambiska myndigheter och av kringliggande länder med kort varsel. 

Ambassaden uppdaterar kontinuerligt reseinformationen allteftersom ny information blir tillgänglig.

Nytt nummer hos UD-jouren för coronarelaterade frågor

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

 

 

 

Senast uppdaterad 03 jun 2020, 13.56
Ambassadens reseinformation