Meny
  • Svenska

Om utlandet Egypten

Avrådan

Egypten - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Norra Sinai.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. Undantaget från avrådan avser även resor mellan dessa platser med användande av huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh.

Avrådan ändrades senast den 19 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Natten mot 5 augusti exploderade en bil lastad med sprängämnen vid nationella cancerinstitutet i centrala Kairo. Enligt egyptiska myndigheter rör det sig om en terrorattack.

Den 19 maj inträffade en explosion vid en turistbuss i närheten av pyramiderna i Giza. Under våren 2019 har ett antal attacker skett i Kairo, inklusive Giza, de flesta riktade mot polis och militär. 

Undantagstillstånd råder i Egypten. Det råder dock inte utegångsförbud annat än i vissa områden i norra Sinai (som omfattas av utrikesdepartementets avrådan, se ovan).

Ambassaden påminner om aktuell reseinformation, som bland annat uppmanar svenskar som befinner sig i Egypten att vara vaksamma och försiktiga, att hålla sig noga informerade om utvecklingen, att vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar, och att noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor.

Senast uppdaterad 12 jan 2020, 13.46
Ambassadens reseinformation