Meny
  • Svenska

Egypten

Avrådan

Egypten - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet beslutat att ändra avrådan för Egypten. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Norra Sinai.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. Undantaget från avrådan avser även resor mellan dessa platser med användande av huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh.

Avrådan ändrades senast den 19 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser


Morgonen den 27 februari fattade ett lokomotiv eld vid Kairos tågstation med många döda och skadade som följd.  

Den 18 februari 2019 dödades tre polismän vid en självmordssprängning nära en marknad i Kairo. 

Kvällen den 28 december 2018 inträffade en explosion ca 5 km från pyramiderna i Giza. En turistbuss drabbades allvarligt, med ett antal dödade och skadade som följd.

De senaste åren har en rad omfattande terroristattacker ägt rum. Den 24 november 2017 skedde en terrorattack mot en moské i Bir Al-Abed nära staden Arish på Norra Sinaihalvön som lett till över 300 döda. Ett antal större attacker har drabbat kristna, koptiska kloster och katedraler i Kairo, Alexandria, staden Tanta och i Minya, den senaste 2 november 2018 då bussar med koptiska pilgrimer attackerades med ett antal dödsoffer som följd. Parallellt sker attacker mot framförallt militär, polis och andra representanter för den egyptiska staten, framförallt i norra Sinai men i ökande omfattning också i andra delar av landet. Den 20 oktober 2017 attackerades polis och militär utanför Beheyira-oasen i Västra öknen (ca 30 mil från centrala Kairo).

Den 14 juli 2017 skedde en knivattack mot turister på hotell i Hurghada vilket resulterade i tre döda och tre skadade.

Undantagstillstånd råder i Egypten. Det råder dock inte utegångsförbud annat än i vissa områden i norra Sinai (som omfattas av utrikesdepartementets avrådan, se ovan).

Ambassaden påminner om aktuell reseinformation, som bland annat uppmanar svenskar som befinner sig i Egypten att vara vaksamma och försiktiga, att hålla sig noga informerade om utvecklingen, att vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar, och att noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor.

Senast uppdaterad 14 apr 2019, 14.50
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer