Meny
  • Svenska

Om utlandet Egypten

Avrådan

Egypten - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Norra Sinai.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. Undantaget från avrådan avser även resor mellan dessa platser med användande av huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh.

Avrådan ändrades senast den 19 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Från och med den 15 augusti 2020 måste icke-egyptiska medborgare uppvisa negativt PCR-test för covid-19 vid inresa i Egypten. Testet ska vara max 72 timmar gammalt vid ankomsten till Egypten. Kravet gäller inte för turister som flyger till Sharm el Sheikh, Hurghada, Marsa Alam, Marsa Matrouh eller Taba. Ambassaden rekommenderar alla resenärer att kontakta sitt flygbolag för mer detaljer och information. Vänligen notera att UD fortsatt avråder från icke nödvändiga resor till alla länder (för undantag och mer information se ovan).

Sedan den 27 juni råder inte längre något utegångsförbud i Egypten.

Ett tillfälligt förbud mot resor till Sverige började gälla den 19 mars. Inreseförbudet har den 2 juli förlängts och gäller nu för flertalet medborgare utanför EU fram till och med den 31 augusti 2020. Läs mer här.

Det finns en samhällsspridning av covid-19 i Egypten. Generell information om coronaviruset, smittspridning och hälsoråd finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Egypten stängde den 19 mars flygplatserna för internationella passagerarflyg. Sedan 1 juli är flygtrafiken åter i gång, om än i något begränsad omfattning.    

Den 3 april arrangerade Sveriges utrikesdepartement (UD)  tillsammans med de nordiska länderna ett extrainsatt flyg från Kairo till Stockholm.

Om du inte redan registrerat dig på ambassadens s.k. svensklista, är detta en stark rekommendation från oss: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ Glöm inte att avregistrera dig från listan om du lämnar Egypten.

Undantagstillstånd råder i Egypten sedan 2017. 

Ambassaden påminner om aktuell reseinformation, som bland annat uppmanar svenskar som befinner sig i Egypten att vara vaksamma och försiktiga, att hålla sig noga informerade om utvecklingen, att vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar, och att noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor.

Senast uppdaterad 09 aug 2020, 12.45
Ambassadens reseinformation