Meny
  • Svenska

Om utlandet Egypten

Avrådan

Egypten - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Norra Sinai.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. Undantaget från avrådan avser även resor mellan dessa platser med användande av huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh.

Avrådan ändrades senast den 19 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Ambassaden uppmanar alla svenskar i Egypten att anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ner appen UD resklar och aktivera pushnotiser.

UD avråder från icke nödvändiga resor till Egypten fram till och med den 15 november. Avrådan innebär bland annat att din reseförsäkring inte gäller som vanligt och att ambassaden inte kan hjälpa svenskar till Sverige om gränserna skulle stängas igen. Läs mer om vad en reseavrådan generellt innebär  här 

Från och med den 1 september 2020 måste alla resenärer uppvisa negativt PCR-testcertifikat för Covid-19 vid inresa i Egypten. Certifikatet måste vara utfärdat på antingen engelska eller arabiska. Själva provtagningen får inte ha skett mer än 72 timmar före ankomsten till Egypten. Kravet på PCR-test gäller för alla nationaliteter inklusive egyptier och för inresa till alla orter. Barn som är yngre än sex år gamla är undantagna från kravet. För resenärer som flyger till Hurghada, Marsa Alam, Sharm el-Sheikh eller Taba kan det finnas möjligheter att låta PCR-testa sig på destinationsortens flygplats vid ankomsten som alternativ till att medbära certifikat vid avresan. Ambassaden rekommenderar alla resenärer att kontakta sitt flygbolag för mer detaljer och information. 

Sedan den 27 juni råder inte längre något utegångsförbud i Egypten.

Det finns en samhällsspridning av covid-19 i Egypten. Generell information om coronaviruset, smittspridning och hälsoråd finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Ett tillfälligt förbud mot resor till Sverige började gälla den 19 mars. Inreseförbudet har sedan förlängts och gäller nu för flertalet medborgare utanför EU fram till och med den 31 oktober 2020. Läs mer här.

Egypten stängde den 19 mars flygplatserna för internationella passagerarflyg. Sedan den 1 juli är flygtrafiken åter i gång, om än i något begränsad omfattning.    

Den 3 april arrangerade Sveriges utrikesdepartement (UD)  tillsammans med de nordiska länderna ett extrainsatt flyg från Kairo till Stockholm.

Undantagstillstånd råder i Egypten sedan 2017. 

Ambassaden påminner om aktuell reseinformation, som bland annat uppmanar svenskar som befinner sig i Egypten att vara vaksamma och försiktiga, att hålla sig noga informerade om utvecklingen, att vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar, och att noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor.

Senast uppdaterad 18 okt 2020, 16.20
Ambassadens reseinformation