• Svenska

Om utlandet Egypten

Avrådan

Egypten - avrådan

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till norra Sinai-provinsen samt till gränsområdet mot Libyen inom ett avstånd om 20km från den libyska gränsen.

Utrikesdepartementet avråder vidare från icke nödvändiga resor till södra Sinai-provinsen som ligger norr om väg 36 (St Catherine-Nuweibaa Rd), med undantag för huvudvägarna utmed kusterna, d.v.s. mellan Sharm el Sheikh och Taba samt Sharm el Sheikh och Suez, och orterna längs dessa huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder även från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh samt väg 19 från Marsa Matruh till oasen Siwah. Även Fayoum-provinsen undantas från avrådan.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Svenskar som befinner sig i Egypten uppmanas till vaksamhet och försiktighet, att hålla sig noga informerade om utvecklingen, att vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar, och att noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor. 

Ambassaden uppmanar alla svenskar i Egypten att anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ner appen UD resklar och aktivera pushnotiser för att få senaste informationen från UD. 

Information med anledning av situationen i Sudan

Mot bakgrund av kraftiga strider i Sudan sedan den 15 april har människor sökt sig ut ur landet via bland annat gränsen till Egypten. Landgränsen är öppen men köerna är långa och det kan ta flera timmar att passera. Giltiga och utgångna svenska pass accepteras för att korsa gränsen. Visumavgiften är USD 25.

Om du anländer till Egypten från Sudan och är i behov av konsulärt stöd, vänligen kontakta Sveriges ambassad i Kairo per e-post (ambassaden.kairo@gov.se) och telefon (+20 2 2728 9200).

Svenskar som har lämnat Sudan via Egypten uppmanas ta kontakt med UD:s konsulära nödjour +46 (0) 8 405 19 00 (bemannad dygnet runt).

Mer information om situationen i Sudan finns på ambassaden Khartoums reseinformation: Sudan - Sweden Abroad

Senast uppdaterad 25 jul 2023, 18.15
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Anmäl dig till svensklistan