Meny
  • Svenska

Om utlandet Rwanda

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Senaste om nya coronaviruset (Covid-19) 

Rwanda har infört flygförbud för alla kommersiella flyg från och med midnatt den 20 mars i 30 dagar.

Det första fallet av Covid-19 i Rwanda registrerades den 14 mars. Hälsoministeriet informerar dagligen om utvecklingen och för närvarande finns 70 registrerade fall i Rwanda. Patienterna behandlas och hålls isolerade. 

Åtgärder för att minska risken för smittspridning har sedan tidigare införts men har nu skärpts ytterligare. Den 21 mars beslutade regeringen om följande åtgärder för att stävja utbrottet av Covid-19 i landet:

  • Icke-nödvändiga besök eller ärenden utanför ditt hem är inte tillåtna. Nödvändiga besök: Sjukhus, inhandling av mat, bankärenden.
  • Elektroniska betalningsalternativ och "online banking" ska användas så långt det är möjligt.
  • Alla ska jobba hemifrån utom de inom samhällsnödvändiga yrken.
  • Gränser är stängda förutom för varuinförsel och -utförsel, samt för återvändande rwandier och residents.
  • Icke-nödvändiga inrikes resor är förbjudna.
  • Affärer och marknader är stängda, förutom de som säljer mat, medicin, hygien- och städartiklar, bränsle och andra nödvändiga varor.
  • Motorcykeltaxi är förbjudna att ta passagerare men kan leverera varor. Kollektivtrafiken fortsätter operera nödvändiga rutter men med krav på minst en meters avstånd mellan varje passagerare.
  • Alla barer är stängda. Restauranger och kaféer får enbart erbjuda take-away.
  • Personer med symtom uppmanas ringa 114 för konsultation.

Situationen är snabbt föränderlig. Håll dig informerad, följ lokala myndigheters instruktioner, tvätta händerna och minimera ditt resande. Ladda även ner appen UD Resklar och registrera dig på Svensklistan om du ännu inte gjort det.

För information om in- och utreseregler, kontakta Rwandas migrationsmyndighet enligt detta dokument. För ytterligare information om viruset hänvisar ambassaden till Folkhälsomyndighetens webbplats och rwandiska myndigheter. Rwandas biomedicinska centrums hemsida om Covid-19 är en bra resurs.

 *********************************************************************************

På grund av regelbundet återkommande oroligheter i Rwandas grannländer Demokratiska Republiken Kongo och Burundi bör försiktighet iakttas i gränsområdena mot dessa. Även om situationen i Rwanda är stabil och landet bedöms ha hög säkerhet, uppmanar ambassaden svenska medborgare att iaktta försiktighet vid besök i landet, särskilt i gränsområdena samt undvika att röra sig i dessa områden under mörkrets inbrott.

Den 4 oktober 2019 skedde en attack med flera dödsfall i området Kinigi i närheten av staden Musanze, i Rwandas norra provins. Den rwandiska armén har utökat sin närvaro i området. Den rwandiska armén har också en större närvaro vid gränsområdena mot främst DR-Kongo och Burundi, särskilt i Nyungweskogen som är ett populärt resmål för turister.

Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis dagligen ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen.  Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en plötsligt förhöjd hotbild.     

Den 1 augusti 2018 deklarerade DR Kongos myndigheter ett utbrott av ebola i Nordkivu och Ituri, nära gränsen till Rwanda. Den sista Ebola-smittade patienten skrevs ut från sjukhus den 4 mars 2020. Om 42 dagar utan nya fall passerar kan man deklarera DR Kongo Ebola-fritt. Hittills har inga fall deklarerats i Rwanda. 

För mer information och aktuella uppdateringar se WHO:s hemsida: https://www.who.int/ebola/en/ och/eller se Folkhälsomyndighetens hemsida för information om pågående och även tidigare utbrott: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/ebolautbrott-demokratiska-republiken-kongo-augusti-2018-/

Senast uppdaterad 30 mar 2020, 08.36
Ambassadens reseinformation