Meny

Om utlandet Argentina

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus

UD avråder inte längre från icke-nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För alla andra länder gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Flyg från Argentina kraftigt begränsade

Mycket få internationella flyg avgår från Argentina. Förhandsförsäljning av biljetter på reguljära inrikes- och utrikesflyg med planerat avgångsdatum tidigare än den 1 september är förbjuden. Du hittar beslutet här.

Specialflyg

Försäljning av biljetter till kommersiella specialflyg som fått tillstånd av argentinska myndigheter är tillåten. Under juli och augusti månad kommer ett antal specialflyg avgå till Europa med flygbolagen KLM, Air France, Iberia, Air Europa och Aerolíneas Argentinas. Ambassaden uppmanar svenskar som vill resa hem att boka biljetter på dessa specialflyg på egen hand genom sina flyg-, rese- och försäkringsbolag.

Det är viktigt att du informerar dig om ankomstlandets inresebestämmelser innan biljetter bokas. Information om vilka bestämmelser som gäller för det aktuella landet återfinns på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar. 

Resor inrikes och transport till flygplatsen 

Utländska besökare får bryta karantänen för att ta sig till flygplatsen om de har en bekräftad resa ut ur landet och inte uppvisar några symptom.

Reguljära inrikesflyg, långdistansbussar och tåg är inställda. Om du inte befinner dig i Buenos Aires och ska lämna landet behöver du organisera privat transport till flygplatsen Ezeiza. Det är inte tillåtet att anlända till Buenos Aires mer än 24 timmar innan planerad utresa.

För transport inrikes behöver du intyg från ambassaden. Fyll i formuläret och skicka det tillsammans med kopior på samtliga passagerares pass och chaufförens ID-kort till ambassaden.buenos-aires@gov.se senast tre arbetsdagar innan planerad utresa.

Nationella myndigheter rekommenderar utlänningar att inte färdas nattetid då risken att stoppas av polis är större.

Om du befinner dig i Buenos Aires kan du ta taxi eller cabify till flygplatsen.

Följande dokument ska medtas:

  • Utskrivna flygbiljetter och ev. boarding pass.
  • Utskrivet intyg från ambassaden om att du är på väg till flygplatsen. Intyg för passagerare som befinner sig i Buenos Aires hittar du här.
  • Utskriven not från Hälsoministeriet. Noten hittar du här.
  • Utskriven kopia av Resolución 71/2020 från Transportministeriet. Resolutionen hittar du här.

Om man inte har möjlighet att skriva ut dokumenten är det möjligt att uppvisa dem i telefonen. Vänligen säkerställ att de är tillgängliga i offlineläge och att telefonen har batteri.

Vänligen observera följande:

  • Var ute i god tid!
  • Om du blir stoppad och inte tillåts resa vidare kontakta ambassaden snarast genom att ringa +54 11 4319 5100 eller skicka ett mail till ambassaden.buenos-aires@gov.se

Förlängning av uppehållstillstånd för turister

Uppehållstillstånd för turister, sk. residencia transitoria, förlängs med 120 dagar från dess utgångsdatum. Du hittar bestämmelserna här: Originalbeslut / Förlängning av beslutet 1 / Förlängning av beslutet 2 / Förlängning av beslutet 3

Regler för hotell

Hotell har tillåtelse att avvisa utländska resenärer. Vänligen kontakta ambassaden för information om hotell i Buenos Aires som tar emot utländska turister.

Obligatorisk karantän minst till och med den 17 juli 

Obligatorisk karantän gäller minst till och med den 17 juli. I Buenos Aires stad och i kommunerna runt staden gäller allmänt utegångsförbud med vissa åtstramningar för att reducera smittspridningen. Mataffärer och apotek kommer även fortsatt att vara öppna. Att bryta mot karantänen utan giltig anledning är straffbart. Kontroller utförda av polis samt vägspärrar förekommer.

En successiv uppmjukning av restriktionerna sker i övriga provinser och betydande regionala skillnader kan förekomma. Det är därför viktigt att du håller dig informerad om vilka regler som gäller där du befinner dig. 

Det är obligatoriskt i hela landet att bära skydd över mun och näsa i kollektivtrafiken. Läs mer här

I Buenos Aires stad är det obligatoriskt att bära skydd över mun och näsa på offentliga platser. Läs mer här.  

Inresebestämmelser

Argentinas gränser är stängda för inresa för utländska medborgare.

Argentinska medborgare och utlänningar med uppehållstillstånd i Argentina får resa in i landet landvägen genom auktoriserade gränsövergångar. Du hittar en lista på gränsövergångarna här.

Smittspridning i Argentina

Det förekommer allmän smittspridning i vissa delar av landet, särskilt i Buenos Aires stad och i kommunerna runt staden.

Myndigheterna publicerar information löpande på hälsovårdsministeriets hemsida.

Rekommendationer vid misstänkt smitta

De vanligaste symptomen för COVID-19 är feber, hosta, halsont och trötthet. Personer som uppvisar symptom, även lindriga, uppmanas ta kontakt med hälsosystemet per telefon:

  • Buenos Aires stad: 107
  • Buenos Aires provins: 148
  • Resten av landet: 0800-222-1002 

Denguefeber

Det rapporteras en markant ökning av antal fall av denguefeber. Risk för denguefeber råder i framför allt de nordöstra provinserna Misiones, Formosa, Chaco och Corrientes men fall har rapporterats även i provinsen Buenos Aires och i områden som ligger runtomkring huvudstaden.

Läs mer här.

Senast uppdaterad 07 jul 2020, 10.27
Ambassadens reseinformation