Meny

Om utlandet Argentina

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus

UD avråder från resor till alla länder utanför EU, EES och Schengen till och med den 15 november 2020. Läs mer om UD:s reseavrådan med anledning av coronaviruset här.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Ny fas i karantänen till och med den 11 oktober

Karantänen har förlängts till den 11 oktober, med vissa mindre modifieringar.

Betydande regionala skillnader förekommer. Det är därför viktigt att du håller dig informerad om vilka regler som gäller där du befinner dig.

Resa från Argentina

Den reguljära flygtrafiken till och från Argentina är suspenderad för närvarande.

Flygbolagen KLM, Air France, Iberia, Air Europa och Aerolíneas Argentinas har fått tillstånd för specialflyg till Europa. Dessa flygbolag har under september månad ett begränsat antal avgångar per vecka. Ambassaden uppmanar svenskar som vill resa hem att boka biljetter på dessa specialflyg på egen hand genom sina flyg-, rese- och försäkringsbolag.

Resenärer behöver fylla i en elektronisk självdeklaration inom 48 timmar före utresa från landet om att de inte har symptom som motsvarar covid-19. Du hittar formuläret här.

Det är viktigt att du informerar dig om ankomst- eller transitlandets inresebestämmelser innan biljetter bokas. Information om vilka bestämmelser som gäller för det aktuella landet återfinns på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.  

Resor inrikes och transport till flygplatsen 

Reguljära inrikesflyg, långdistansbussar och tåg är inställda. Om du inte befinner dig i Buenos Aires och ska lämna landet behöver du organisera privat transport till flygplatsen Ezeiza. 

Restriktioner på resa mellan och inom provinser föreligger fortfarande. Svenska medborgare med uppehållstillstånd i Argentina eller med dubbelt medborgarskap kan ansöka om cirkulationstillstånd här. 

Svenska medborgare som inte är bosatta i Argentina kan få intyg från ambassaden för transport inrikes. Fyll i formuläret och skicka det tillsammans med kopior på samtliga passagerares pass och chaufförens ID-kort till ambassaden.buenos-aires@gov.se senast tre arbetsdagar före planerad utresa. Det är inte tillåtet att anlända till Buenos Aires mer än 24 timmar före planerad utresa.

Nationella myndigheter rekommenderar utlänningar att inte färdas nattetid då risken att stoppas av polis är större. Enskilda provinser kan även ha egna bestämmelser för genomresa.

Om du befinner dig i Buenos Aires kan du ta taxi till flygplatsen.

Följande dokument ska medtas:

  • Utskrivna flygbiljetter och ev. boardingkort.
  • Utskrivet intyg från ambassaden eller cirkulationstillstånd från argentinska myndigheter. Intyg för besökare som befinner sig i Buenos Aires hittar du här.
  • Utskriven not från Hälsoministeriet. Noten hittar du här.
  • Utskriven kopia av Resolución 71/2020 från Transportministeriet. Resolutionen hittar du här.

Om du inte har möjlighet att skriva ut dokumenten är det möjligt att uppvisa dem i telefonen. Vänligen säkerställ att de är tillgängliga i offlineläge och att telefonen har batteri.

Vänligen observera följande:

  • Var ute i god tid!
  • Om du blir stoppad och inte tillåts resa vidare kontakta ambassaden snarast genom att ringa +54 11 4319 5100 eller skicka ett mail till ambassaden.buenos-aires@gov.se
  • Resenärer rekommenderas infinna sig på flygplatsen fem timmar före avgång.
  • Det är inte tillåtet att ankomma till flygplatsen Ezeiza mer än fem timmar före avgång eller att övernatta på flygplatsen.

Förlängning av uppehållstillstånd för turister

Uppehållstillstånd, inklusive de som omfattar turister, sk. residencia transitoria, förlängs så länge karantänsbestämmelser gäller i landet. Du hittar mer information här.

Munskydd

Det är obligatoriskt i hela landet att bära skydd över mun och näsa i kollektivtrafiken. Läs mer här

I Buenos Aires stad är det obligatoriskt att bära skydd över mun och näsa på offentliga platser. Läs mer här.  

Inresebestämmelser

Argentinas gränser är stängda för inresa för utländska medborgare. 

Argentinska medborgare och utlänningar med uppehållstillstånd i Argentina får resa in i landet via flyplatsen Ezeiza och auktoriserade gränsövergångar. Du hittar en lista på gränsövergångarna här.

De argentinska migrationsmyndigheterna kan auktorisera inresa i landet för utlänningar i undantagsfall, till exempel för familjeåterförening, av medicinska skäl eller för att utföra angelägna uppgifter för företag. Vänligen kontakta Argentinas ambassad i Stockholm för mer information.

Resenärer behöver fylla i en elektronisk självdeklaration inom 48 timmar före inresa i landet om att de inte har symptom som motsvarar covid-19. Du hittar formuläret här.

Inresande i landet måste genomgå obligatorisk karantän i 14 dagar.

Smittspridning i Argentina

Det förekommer allmän smittspridning i flertalet delar av landet, särskilt i Buenos Aires stad och i kommunerna runt staden.

Myndigheterna publicerar information löpande på hälsovårdsministeriets hemsida.

Rekommendationer vid misstänkt smitta

De vanligaste symptomen för COVID-19 är feber, hosta, halsont och trötthet. Personer som uppvisar symptom, även lindriga, uppmanas ta kontakt med hälsosystemet per telefon:

  • Buenos Aires stad: 107
  • Buenos Aires provins: 148

En sammanställning av telefonnumren för alla provinser återfinns här.

Senast uppdaterad 28 sep 2020, 10.41
Ambassadens reseinformation
20 jul 2020

Besök på ambassaden i virustider

På ambassaden hjälper vi dig som vanligt men uppmanar till extra försiktighet. För att minska risken för smittspridning gör vi nu en del ändringar i vad som gäller vid besök på ambassaden.

Läs mer här