Meny
  • Svenska

Om utlandet Somalia

Avrådan

Somalia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Somalia, med undantag från staden Hargeysa i Somaliland, där Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor. UD uppmanar svenskar som befinner sig i områden där UD avråder från alla resor att lämna landet. Avrådan gäller tills vidare.

07 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 7 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Information om coronaviruset

Precis som i övriga världen pågår utbrottet av coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) i Somalia, inklusive i Somaliland.  

Sjukvårdsresurser är överlag mycket begränsade i Somalia och förmågan att hantera och bekämpa smittspridningen är låg, även om landets myndigheter får stöd från det internationella samfundet inte minst WHO. Internationella samfundets närvaro har kraftigt skurits ner och dess förmåga att förflytta sig utanför den egna förläggningen är mycket inskränkt.

Myndigheterna utfärdade den 18/3 ett flygförbud som gällde till andra augusti. Förbudet mot internationella flyg togs bort den 3 augusti.

Alla svenskar utomlands uppmanas att ladda ner appen UD Resklar samt anmäla sig till Svensklistan. (https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/)

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +4684059200.

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndighete följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsovård, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

För allmän, icke landsspecifik, information om coronaviruset besök https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Senast uppdaterad 17 sep 2020, 14.31
Ambassadens reseinformation