• Svenska

Om utlandet Libanon

Avrådan

Libanon – avrådan

Med anledning av förbättringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 19 september 2022 beslutat om att ändra avrådan för Libanon. Dagens uppdaterade beslut innebär att avrådan från att besöka ruinerna i Baalbek samt väg nummer 4 mellan Zahle och ruinerna i Baalbek undantas från avrådan. I övrigt är avrådan oförändrad. Avrådan i sin helhet följer nedan.

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till gränsområdet mot Syrien inom ett avstånd om 10 kilometer från syriska gränsen, samt till städerna Arsal och Hermel i provinsen Balbeek-Hermel. Utrikesdepartementet avråder också från alla resor till gränsområdet mot Golanområdet inom ett avstånd om 5 kilometer från den så kallade blå linjen.

Avrådan från alla resor gäller även för det palestinska flyktinglägret Ain el-Helweh utanför staden Saida i provinsen Sydlibanon, samt Beiruts södra förorter (stadsdelen Dahiyeh) med undantag för den internationella flygplatsen och motorvägen till denna.

Utrikesdepartementet avråder vidare från icke nödvändiga resor till staden och hela distriktet Tripoli i provinsen Nordlibanon; till hela distriktet Miniyeh-Danniyeh i provinsen Nordlibanon; till hela provinsen Akkar; till Bekaadalen med undantag för städerna Chtoura och Zahle i provinsen Bekaa, samt till de delar av provinserna Sydlibanon och Nabatiyeh som ligger söder om floden Litani, med undantag för staden Tyr och huvudvägen dit.

Avrådan från icke nödvändiga resor omfattar även övriga palestinska flyktingläger.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

 

Kolerautbrott i Libanon

Det pågår ett kolerautbrott som för närvarande förekommer i 5 av landets 8 provinser och framför allt påverkar Akkar, North, Baalbek, Mount Lebanon och Bekaa i norra och östra Libanon. Det föreligger dock en förhöjd risk att bli smittad i hela landet.

Förebyggande och skyddande åtgärder som att ofta tvätta händerna med tvål och vatten samt säker tillagning och förvaring av mat bör iakttas. Kranvatten är inte säkert att dricka i någon del av landet.

Vaccination mot kolera rekommenderas.

Läs mer om kolera på WHOs hemsida:  Cholera (who.int)

Särskilda inresebestämmelser

Hälsoministeriet i Libanon meddelar att alla restriktioner i relation till Covid-19 hävs from 28 september 2022. Gäller alla inresevägar till landet och alla resenärer oavsett vaccinationsstatus.

För mer information se hälsoministeriets hemsida: Procedures For Incoming Passengers (moph.gov.lb) alternativt rådgör med ditt flygbolag.

 Beredskap bör finnas på att nya restriktioner, inklusive nedstängning, kan införas med kort varsel.

Flygförbindelser 

Det är viktigt att man kontrollerar vilka inreseregler som gäller vid transit i olika länder. Vänligen läs om aktuell reseinformation för länderna i fråga på:

www.swedenabroad.se

IATA - International Travel Document News (iatatravelcentre.com)

Generella råd till svenska resenärer

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ambassaden uppmanar alla svenska resenärer att anmäla sig till  Svensklistan  samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Libanon. Glöm inte att avanmäla dig från svensklistan om du lämnar Libanon. 

Ekonomisk kris och risk för social oro i Libanon

Den ekonomiska krisen i Libanon väntas förvärras ytterligare under hösten. Det råder stor brist på elektricitet med omfattande strömavbrott i hela landet. Vattenförsörjningen är osäker och situationen förväntas inte bli bättre. Risk för demonstrationer och vägavspärrningar i form av brinnande däck och sopor föreligger ständigt och våldsamma demonstrationer, inklusive skottlossning, mellan olika grupper och mellan ordningsmakt och demonstranter som förekommit på olika platser i landet under en längre tid kan återkomma.

Ambassaden råder svenskar som befinner sig i Libanon att iaktta mycket stor försiktighet då situationen kan förändras snabbt, undvika stora folksamlingar och områden där demonstrationer äger rum, respektera ev. utegångsförbud nattetid, inte fotografera eller filma demonstrationer, samt hålla sig uppdaterade via lokala mediekanaler och lokala myndigheters anvisningar och rekommendationer.

På grund av den svåra ekonomiska situationen är det för närvarande omöjligt att ta ut USD i bankomater och det är svårt att få ut libanesiska pund och betala med kort. Om du planerar resa i landet bör du ta med dig extra kontanter för att täcka både förutsedda och oförutsedda utgifter. Notera dock att det finns ett svenskt regelverk om hur mycket kontanter som kan föras ut ur Sverige och under vilka omständigheter. Vänligen läs om reglerna via denna länk: Kontanta medel - Tullverket. Kriminaliteten har ökat till följd av den ökade fattigdomen och resenärer bör ha iaktta försiktighet.

Periodvis råder det brist på bränsle och långa köer kan uppstå vid tankstationerna, där våldsamheter förekommit. Om möjligt bör långa köer utanför bensinmackar därför undvikas.

På grund av den ekonomiska krisen är det svårt att få tag på nästan alla mediciner i Libanon, det är därför rekommenderat att ta med de mediciner du behöver. Situationen på sjukhusen är mycket svår, med omfattande brister i elförsörjning, medicinsk utrustning, mediciner och personal.

Lokala upplysningar

Libanesiska hälsoministeriets informationstelefon: 01-594459.  Hotlines: Corona 1787/ vaccin 1214 (kostnadsfria samtal)

Service of Preventive Medicine: 01/843769 - 01/830300 Ext: 435-436-437

Center of the Quarantine at Beirut Airport: 01/629 352

Epidemiological Surveillance Program: 01/614194 - 01/614196

Ambulans (Röda korset): 140

Polis: 112

Brandkår: 175

  

Senast uppdaterad 04 jan 2023, 16.15
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer