Meny

Om utlandet Chile

Aktuella händelser

Sedan mitten av oktober har sociala protester i Chile lett till upplopp med betydande skadegörelse och våldsamheter, inledningsvis i Santiago, men i allt större utsträckning även i andra delar av landet. Bl.a har ett stort antal byggnader satts i brand och butiker länsats. Hotell i närheten av protester har utsatts för omfattande skadegörelse.

Nya demonstrationer har utlysts och spontana protester är att räkna med över hela Chile. Våldsamma upplopp, plundringar samt sammandrabbningar mellan polis och demonstranter förekommer.

De undantagstillstånd och utegångsförbud som inledningsvis infördes har fasats ut. Polisen ansvarar åter för säkerheten i Chiles samtliga regioner. Ändringar kan dock ske med kort varsel, varför svenskar i Chile uppmanas att kontrollera vilka områden som eventuellt kan påverkas av undantagstillstånd (estado de emergencia) och utegångsförbud (toque de queda) på chilenska regeringens hemsida. Där finns också uppdaterad information om situationen avseende bland annat transporter, sjukvårdssystem och apotek.

Santiagos tunnelbanesystem kommer den närmaste tiden endast att fungera med kraftigt reducerad trafik. Fortsatta störningar i biltrafiken och hela kollektivtrafiken är att vänta. Vägnäten är påverkade efter skadegörelse varför försiktighet ska iakttas.

I ett flertal områden i Chile råder det störningar i handeln vilket kan försvåra tillgången till vissa matvaror, drivmedel, mediciner m.m.

Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters uppmaningar och anvisningar samt att noga följa lokala medier, vara uppmärksamma på sin omgivning och undvika protester.

Ambassaden påminner även svenskar som befinner sig i Chile om möjligheten att anmäla sig till svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse: Svensklistan finner ni här.

Senast uppdaterad 12 nov 2019, 11.57
Ambassadens reseinformation