Om utlandet USA

26 jan 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 15 april 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus (COVID-19)
UD har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet till och med den 15 april 2021. Sverige har sedan 19 mars 2020 ett tillfälligt inreseförbud från länder utanför EU/EES med undantag för Schweiz. Beslutet gäller i dagsläget till och med den 31 mars 2021. Läs mer här. Det tillfälliga stoppet på icke nödvändiga resor till Sverige är förlängt till och med den 31 mars 2021. Läs mer här.  Regeringen fattade den 3 februari beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa till Sverige, oavsett varifrån man reser. Detta krav träder i kraft den 6 februari och gäller till och med den 31 mars. Läs mer här.

Sverige införde i december 2020 ett särskilt inreseförbud vid resor från Danmark och Storbritannien. Detta utökades den 25 januari till att även omfatta Norge. Inreseförbudet gäller till och med den 14 februari 2021. Information om vilka personer som är undantagna inreseförbudet, frågor och svar samt vad som gäller för inresa från övriga länder via Polismyndigheten här. 

Svenska medborgare och resenärer i USA uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

In- och utresebestämmelser till USA
USA har ett inreseförbud sedan den 13 mars för resenärer från Schengenområdet samt Storbritannien och Irland. Det innebär att 26 europeiska länder, däribland Sverige, berörs. Förbudet inkluderar resenärer som befunnit sig i Schengenområdet, Storbritannien och Irland de senaste 14 dagarna. Detta gäller även transit. Amerikanska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i USA samt vissa visakategorier omfattas inte. Mer information via whitehouse.gov.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har beslutat att alla passagerare som reser till USA måste uppvisa ett negativt Covid-test taget inom 3 dagar inför resan till USA. CDC rekommenderar även att passagerare tar ett nytt Covid-test 3-5 dagar efter ankomst och stannar hemma 7 dagar från ankomst till USA. Mer här. 

Resenärer som ej befunnit sig i Europa, är svensk medborgare, reser på svenskt pass och har giltig ESTA för USA bör inte ha problem att mellanlanda i USA. Detta bör dock alltid säkerställas med flygbolaget innan resa då de kan ha ytterligare restriktioner. 

Ytterligare information gällande vilka försiktighetsåtgärder som rekommenderas efter inresa till USA samt vid resa inom landet finns på Centers for Disease Control and Prevention hemsida. En del delstater har även krav på karantän vid inresa från delstater som klassificeras som högriskområden. Vänd dig till respektive delstats hälsomyndighet för mer information. Många delstater har krav och rekommendationer gällande bärande av ansiktsmask på allmän plats. 

Var observant på att inte stanna längre i USA än giltighetstiden på ditt inresetillstånd (ESTA/visering). Om ditt flyg är inställt, kontakta ditt flygbolag/researrangör för att boka om din biljett alternativt köpa en ny. Konsekvenserna för en så kallad overstay kan vara allvarliga med risk att inte få komma in i USA på en lång tid. Om flygtrafiken ställs in och du riskerar att tvingas stanna längre i USA än ditt ESTA/visering medger bör du kontakta US Customs and Border Protection för att ansöka om en så kallad satisfactory departureHär  hittar du deras kontaktuppgifter, de har även en  FAQ som besvarar många frågor gällande ESTA och hur man ansöker om en förlängning. 

Resor till Sverige
Flygbolagen har fortsatt färre avgångar än vanligt till Sverige och Europa. Se över er resplan omgående och kontakta ert flygbolag om förändringar samt er reseförsäkring/hemförsäkring om eventuella ekonomiska konsekvenser av detta. Läget kan fortsatt förändras med kort varsel. Inresetillstånd i olika länder kan ändras. Det är individens ansvar att säkerställa hela sin planerade resrutt.

För mer information om andra länders begränsningar och gränskontroller som kan påverka din hemresa, besök de svenska ambassadernas hemsidor via www.swedenabroad.se. Situationen kan förändras snabbt och du bör löpande hålla dig informerad.

Anmälan till svensklistan och UD Resklar
Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i. När du kommit hem till Sverige igen ber vi dig att avanmäla dig från listan genom att klicka här.

Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Hjälpsamma länkar
CDC (centers for decease control and prevention). Information om smittspridning, hälsoråd och reserekommendationer i USA
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Information gällande in- och utresebestämmelser till USA 
https://www.dhs.gov

The United States Department of State
https://www.state.gov

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige https://www.folkhalsomyndigheten.se

Senast uppdaterad 04 feb 2021, 09.33
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer