Om utlandet USA

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus (COVID-19)
UD har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 januari 2021. Det tillfälliga stoppet på icke nödvändiga resor till Sverige gäller till och med den 22 december. Mer här.  Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem. Personer med viss familjeanknytning till svenska medborgare undantas från inreseförbudet om syftet med inresan är att återvända hem. Familjeanknytningen kan vara bl.a. make, sambo och barn. Regeringen har genom beslutet den 4 juni förtydligat att syftet med inresan ska anses vara att återvända hem även i de fall en person med familjeanknytning till en svensk medborgare reser till Sverige. Det uppställs i de fallen inte något krav på att den som reser in i Sverige själv ska ha sitt hem i landet vid tidpunkten för inresan. Polismyndigheten gör alltid enskilda bedömningar från fall till fall och alla beslut om hur eventuella undantag ska tolkas, fattas vid ankomst till gränskontrollen. Frågor och svar – inresestopp via regeringen.se  här.

Svenska medborgare och resenärer i USA uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

In- och utresebestämmelser till USA
USA har ett inreseförbud sedan den 13 mars för resenärer från Schengenområdet samt Storbritannien och Irland. Det innebär att 26 europeiska länder, däribland Sverige, berörs. Förbudet inkluderar resenärer som befunnit sig i Schengenområdet, Storbritannien och Irland de senaste 14 dagarna. Detta gäller även transit. Amerikanska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i USA samt vissa visakategorier omfattas inte. Mer här: whitehouse.gov

Resenärer som ej befunnit sig i Europa, är svensk medborgare, reser på svenskt pass och har giltig ESTA för USA bör inte ha problem att mellanlanda i USA. Detta bör dock alltid säkerställas med flygbolaget innan resa då de kan ha ytterligare restriktioner. 

Information gällande vilka försiktighetsåtgärder som rekommenderas efter inresa till USA samt inom landet finns på Centers for Disease Control and Prevention, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, hemsida. En del delstater har även infört krav på karantän vid inresa från delstater som klassificeras som högriskområden. Vänd dig till respektive delstats  hälsomyndighet för mer information. Många delstater har krav och rekommendationer gällande bärande av ansiktsmask på allmän plats.

Resor till Sverige
Flygbolagen har fortsatt färre avgångar än vanligt till Sverige och Europa. Se över er resplan omgående och kontakta ert flygbolag om förändringar samt er reseförsäkring/hemförsäkring om eventuella ekonomiska konsekvenser av detta. Läget kan fortsatt förändras med kort varsel.  

Svenska medborgare har tillstånd att resa från USA till EES-länder. Det rådande läget har visat sig vara snabbt föränderligt. Inresetillstånd i olika länder kan ändras. Det är individens ansvar att säkerställa hela sin planerade resrutt.

För mer information om andra länders begränsningar och gränskontroller som kan påverka din hemresa, besök de svenska ambassadernas hemsidor via www.swedenabroad.se. Situationen kan förändras snabbt och du bör löpande hålla dig informerad.

Var observant på att inte stanna längre i USA än giltighetstiden på ditt inresetillstånd (ESTA). Om ditt flyg är inställt, kontakta ditt flygbolag/researrangör för att boka om din biljett alternativt köpa en ny. Konsekvenserna för en så kallad overstay kan vara allvarliga med risk att inte få komma in i USA på en lång tid. Om flygtrafiken ställs in och du riskerar att tvingas stanna längre i USA än ditt ESTA medger bör du kontakta US Customs and Border Protection för att ansöka om en så kallad satisfactory departure
Här  hittar du deras kontaktuppgifter, de har även en  FAQ som besvarar många frågor gällande ESTA och hur man ansöker om en förlängning. 

Har du frågor om en kommande resa till USA bör du vända dig till din researrangör/flygbolag för ytterligare information. 

Anmälan till svensklistan och UD Resklar
Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i. När du kommit hem till Sverige igen ber vi dig att avanmäla dig från listan genom att klicka här.

Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Hjälpsamma länkar:
CDC (centers for decease control and prevention). Information om smittspridning, hälsoråd och reserekommendationer i USA
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Information gällande in- och utresebestämmelser till USA 
https://www.dhs.gov

The United States Department of State
https://www.state.gov

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige https://www.folkhalsomyndigheten.se

Senast uppdaterad 16 nov 2020, 13.39
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer