Meny

Om utlandet Storbritannien

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Karantänsregler

I Storbritannien gäller en obligatorisk 14-dagars självisolering/karantän för de som reser in i landet från vissa länder, däribland Sverige. Sedan den 10 juli är resor från ett antal länder undantagna karantänstvånget. Listan uppdateras regelbundet av brittiska myndigheter. Mer information om detta hittar du här

Samtliga resenärer, även de som är undantagna karantänstvånget, måste fylla i ett webbformulär med kontaktuppgifter innan avresa. Formuläret kan fyllas i tidigast 48 timmar innan din ankomsttid till Storbritannien. Här hittar du webbformuläret.

Det finns vissa undantag även för de som generellt omfattas av karantänstvånget, se länk för detaljerad information.

Information om vad självisolering innebär, vad du får göra och inte, om du kan bo hos en vän etc. hittar du via denna länk.

Läs mer om karantänen här.

Regler för transit

Resenärer i transit som inte behöver passera passkontroll undantas från karantänsreglerna, du behöver dock fylla i ett dokument online, se länk för detaljerad information.

Om din resa varar kortare än 14 dagar skall du självisolera under hela din vistelse. Läs mer här.

Reseavrådan

UD:s avrådan gällande icke nödvändiga resor till Storbritannien gäller för närvarande fram till och med den 12 augusti. Läs mer här.  

Det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige omfattar inte svenska eller brittiska medborgare eller resor från Storbritannien. Inreseförbudet förlängdes den 2 juli fram till och med den 31 augusti. Läs mer här.

Brittiska regeringen avråder sedan 17 mars 2020 från icke nödvändiga resor till Sverige, läs mer här. 

Lockdown och återöppnande av samhället

Sedan den 24 mars har Storbritannien varit i olika faser av lockdown. Det har bland annat inneburit begränsad rätt att röra sig utomhus samt att umgås med vänner. Polisen har sedan lockdown infördes fått utökade befogenheter och kan utfärda böter till den som inte följer anvisningarna.  

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att hålla sig informerade och följa myndigheternas anvisningar. 

Du hittar svar på de vanligaste frågorna i vår FAQ om resor mm

Ett nytt system för test och spårning av COVID-19 introducerades den 28 maj. Vänligen observera att lokala variationer förekommer. Se länkar nedan för information vad som gäller i olika delar av landet:

Flygresor

Flyg till Sverige
Flygresor mellan Storbritannien och Sverige avgår dagligen. 
För mer information om priser och flygtider, samt bokning, kontakta ditt flygbolag.

Det är även möjligt att flyga med transit i EU-land. Ta då reda på vilka eventuella restriktioner som gäller för dessa länder på www.swedenabroad.se

Bil-/tåg-/bussresor

Om du planerar att resa landvägen mellan Storbritannien och Sverige bör du se över vilka eventuella restriktioner andra länder har infört, se www.swedenabroad.se

Kontakt med ambassad och UD

Ambassadens öppettider och telefontider hittar du här.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00, från utlandet: +46 8 405 92 00.

För akuta konsulära nödsituationer nås UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05, från utlandet: +46 8 405 50 05.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

  • Folkhälsomyndigheten, ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning
  • Krisinformation; restriktioner och förbud i Sverige under rådande pandemi
  • NHS, ansvarig myndighet i Storbritannien 
Senast uppdaterad 05 aug 2020, 17.07
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor