Om utlandet Storbritannien

Aktuella händelser

Inreseförbud till Sverige

I linje med EU-rekommendationer har Sverige ett inreseförbud från länder utanför EU/EES (inklusive Storbritannien). Det gäller för närvarande till den 31 augusti eller tills dess att annat meddelas.

Inreseförbudet gäller inte för svenska medborgare.

Även vissa icke-svenska medborgare är undantagna från förbudet. Ett sådant undantag gäller personer som är bosatta i Sverige. För fler undantag, se Polisens hemsida, klicka här.

För icke-svenska medborgare kan krav på ett negativt covid-19-test ställas. Testet ska ha genomförts högst 48 timmar före ankomst. För information om vad som gäller för testning för icke-svenska medborgare, se Polisens hemsida, klicka här.
Frågor och svar om inreseförbudet till Sverige finns här.

Ambassaden utfärdar tyvärr inga intyg för resor och kan heller inte svara på vilka dokument som Polismyndigheten godkänner. Detta eftersom Polismyndigheten inte ger några förhandsbesked i enskilda fall utan bedömningen sker vid ankomsten till Sverige.

Transit genom andra länder på väg till Sverige

Transiteringsregler skiljer sig åt beroende på land. Ett flertal länder har infört begränsningar i möjligheten att transitera. Svenska ambassader återger tillgänglig information från lokala myndigheter i aktuellt land på Sweden Abroad men ibland ändras regler med kort varsel. Om du inte hittar den information du söker på Sweden Abroad kan du kontakta det aktuella landets ambassad i Stockholm för mer information.

Covidbevis

Svenska covidbevis kan endast tas ut om vaccinationen skett i Sverige, och det skickas inte några uppgifter om vaccinationer eller tester mellan länder. Det råder inget särskilt undantag från inreseförbudet från Storbritannien till Sverige baserat på att en person har vaccinerats eller har antikroppar.

Testning vid ankomst till Sverige

Folkhälsomyndighetens uppdaterade den 12 juli sina rekommendationer om testning vid ankomst till Sverige. Se Folkhälsomyndighetens hemsida för mer information.

Resor från Sverige till Storbritannien

Sverige placeras på "amber" i det nya trafikljussystemet

Sverige är för närvarande placerat på "amber-listan" i det brittiska trafikljussystemet för internationellt resande. Mer information från den brittiska regeringen här.

Testkrav och karantän efter inresa

Vid resa från Sverige till England måste du:
- testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa
- självisolera 10 dagar vid ankomst
- testa dig två gånger efter ankomst, dag 2 och dag 8. Dessa test måste bokas innan avresa
- det finns möjlighet att avsluta sin självisolering efter dag 5 genom Test to Release 
- fylla i ett webbformulär inom 48 timmar före ankomst

Undantag från självisolering i England för fullvaccinerade resenärer
Resenärer som blivit fullvaccinerade i UK och är bosatta i landet, och som återvänder från länder på amber-listan (inklusive Sverige), undantas kravet på självisolering vid ankomst till England.

Från den 2 augusti omfattar undantaget fullvaccinerade resenärer från vissa amber-länder (inklusive Sverige), som vaccinerats inom Europa med vaccin som godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Resenärer som omfattas av ovan nämnda undantag behöver:
- testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa till England
- fylla i en ”passenger locator form"
- testa sig senast dag 2 efter ankomst
För dessa resenärer tas det tidigare obligatoriska testet på dag 8 bort.

Se brittiska regeringens hemsida för mer information.

Vänligen observera att det är resenärens ansvar att se till att alla krav för resande uppfylls. Ambassaden kan inte bistå att tolka brittiska myndigheters regler. Ambassaden utfärdar inga intyg för resor och kan heller inte svara på vilka dokument som brittiska myndigheter godkänner.

Länkar till mer information

Senast uppdaterad 28 jul 2021, 15.07
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer

Vanliga frågor