Meny

Sveriges ambassad Tokyo, Japan

Välkommen till Sveriges ambassad i Tokyo, Japan

Lokal tid Tokyo
10:39
03 jul 2020

Endast tidsbokning för ärenden på ambassaden

Ambassaden kommer fortsätta att under sommaren endast ta emot besökare för konsulära ärenden efter tidsbokning. Det gäller även ansökan om pass och upphämtning av pass. Bokning av ansökan för pass, läs mer på sidorna gällande pass. Övriga frågor, vänligen skicka e-post till ambassaden.tokyo@gov.se Öppettiderna för ambassadens telefonväxel (03-5562 50 50) är framöver helgfri måndag - fredag 09.00-12.00, 15.00-17.00.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD:s avrådan från resor till alla länder, förlängdes den 17 juni 2020 till den 31 augusti 2020. Några europeiska länder är undantagna, läs mer här.

Alla bosatta i Japan, oavsett nationalitet är undantagna inreseförbudet till Sverige.

Europeiska kommissionen har den 30 juni rekommenderat medlemsstaterna att släppa inresförbudet för 14 länder. Det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige har förlängts den 2 juli till den 31 augusti, några länder finns på listan för undantag, Japan är ett av dessa.
Läs mer här.

Nödläget i Japan hävdes den 25 maj i hela landet.  

Svar på vanliga frågor finns här: Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Japan

Nödläge i Japan

Nödläget hävdes den 25 maj i Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa och Hokkaido, och är därmed hävt i hela landet. Myndigheterna uppmanar till fortsatt vaksamhet. Befolkningen uppmanas att hålla avstånd och att undvika de "3C" ("closed spaces, crowded places, close contact setting"), samt att bära munskydd. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Japan att följa händelseutvecklingen och de lokala myndigheternas anvisningar.
För mer information, se Japan National Tourism Organization och för Tokyo, information om färdplan och rekommendationer från Tokyo Metropolitan Government finns här. Se vidare här för uppdateringar och nyheter: Tokyo Metropolitan Government. 

Inreseförbud till Japan 

Det råder för närvarande inreseförbud till Japan för alla utländska medborgare som har befunnit sig i Sverige, och många andra länder, under de senaste 14 dagarna.
Mer information här om vilka länder som omfattas.

Svenska medborgare som bor i Japan - även de med permanent uppehållstillstånd - får inte återvända till Japan om man från och med den 3 april reser från Japan till något av länderna som omfattas av inreseförbudet. Det kan finnas möjlighet till undantag om vissa humanitära skäl föreligger. Se information från det japanska justitieministeriet om dessa regler här
Information om humanitära skäl finns här.

Sedan den 21 mars gällde redan inreserestriktioner till Japan från många europeiska länder, häribland Sverige. Rätten till 90-dagars viseringsfrihet för svenska medborgare upphävdes. Alla visum som utfärdats före den 20 mars upphävdes också. Svenska medborgare som för närvarande befinner sig i Japan som tillfälliga besökare kan stanna i Japan till slutet av den beviljade perioden på 90 dagar. Kontakta Japan Immigration Bureau om visumet måste förlängas.

För information om inreserestriktioner till Narita Airport, se: https://www.narita-airport.jp/en

För information om Haneda Airport, https://tokyo-haneda.com/en/

Kommersiell flygtrafik

Kommersiellt flyg flyger till och från Japan. Observera dock att många flygbolag har reducerat trafiken och har ställt in avgångar på kort varsel. Läget förändras mycket snabbt. 

SAS, det är för närvarande oklart när flygningarna återupptas. Vi vill återigen betona den snabba händelseutvecklingen och att ändringar kan ske snabbt. Flygbolagens hemsidor uppdateras ständigt, vänligen vänd er dit för den senaste informationen. 

Ambassaden rekommenderar alla tillfälliga besökare i Japan att ta hänsyn till den snabba händelseutvecklingen och överväga möjligheten att med viss skyndsamhet återvända till Sverige. Med tillfälliga besökare menar vi svenska medborgare och övriga med rätt att resa in i Sverige som har för avsikt att inom en relativt snar framtid återvända till Sverige, till skillnad mot svenskar som bor i Japan permanent. 

Ta kontakt med ert flygbolag eller researrangör, samt med ert försäkringsbolag om eventuella ekonomiska konsekvenser. Flygbolagen tar emot många samtal och e-postar just nu. Ett alternativ är att besöka flygbolagens hemsidor. 

Kontakt med ambassad och UD

Ambassadens öppettider och telefontider hittar du här.

Läs UD:s rekommendationer kring nya coronaviruset här

Svenska resenärer uppmanas ladda ner appen UD Resklar. Har du inte anmält din utlandsvistelse är det bra att göra det.

Om du har frågor till UD kring corona och resande som inte besvaras i appen eller på Sweden Abroad kan du skicka epost till ud-kc-resefragor@gov.se eller ringa UD:s särskilda nummer för detta ändamål: 08-405 92 00.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Japanska hälsoministeriet har uppdaterad information om läget samt råd på sin hemsida.

Japan National Tourism Organization är tillgängligt när som helst – 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året: 050-3816-2787.

Tokyo Coronavirus Support Center for Foreign Residents (TOCOS) ger råd till utländska medborgare i Tokyo på bland annat engelska. Telefonnummer 0120-296-004. TOCOS är öppet vardagar 10.00-17.00. Se här

Folkhälsomyndigheten i Sverige är ansvarig myndighet i Sverige. Läs frågor och svar om viruset här och mer information om utbrottet här.

WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Senast uppdaterad 03 jul 2020, 11.36
Ambassadens reseinformation

Endast tidsbokning för ärenden på ambassaden

02 jul 2020

Ambassaden kommer fortsätta att under sommaren endast ta emot besökare för konsulära ärenden efter tidsbokning.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?