Om utlandet Storbritannien

Provisoriskt pass

Om du förlorat ditt ordinarie pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass, ett nödpass. Ett provisoriskt pass är ett dokument i A4-format, utfärdat för en specifik och nära förestående (inom två-tre dagar) enkelresa. 

Provisoriskt pass som utfärdas av ambassad eller honorärkonsulatet i Edinburgh utfärdas för enkelresa, företrädelsevis till Sverige. Det är i pappersformat (A4) och innehåller ingen biometrisk data.

Du måste själv kontrollera att landet du ska resa till godtar ett svenskt provisoriskt pass i A4-format. Det kan du till exempel göra genom att kontakta landets ambassad eller en resebyrå.

För att ansöka om ett provisoriskt pass på ambassaden i London eller honorärkonsulat krävs att du: 

  1. Uppfyller de krav och har de dokument som efterfrågas gällande ordinarie pass för vuxna, alternativt pass för barn om resenären är under 18 år
  2. Uppvisar din flygbiljett
  3. Betalar avgiften. Se avgifter för provisoriska pass här.

Ta med samtliga efterfrågade dokument till ambassaden under öppettider för provisoriskt pass, du behöver inte boka tid. Du får det provisoriska passet vid samma tillfälle som ansökan. 

Är ditt pass fortfarande giltigt när du ansöker om ett provisoriskt pass, kommer det att spärras. Passet kan inte användas efter att det har spärrats.

Ett provisoriskt pass kan inte användas som legitimation.