Om utlandet Storbritannien

Checklista: ansökan pass/ID-kort vuxen (över 18 år)

Läs noga igenom checklistan nedan innan du besöker ambassaden för att ansöka om/förnya ditt pass.

Vänligen notera att alla dokument måste vara i original. 

 1. Se till att du har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer.
 1. Boka tid online*. Du kan inte boka tid via telefon eller på ambassaden.
  Boka tid online här
 1. Fyll i och ta med utskriven blankett ”Uppgift för utredning av svenskt medborgarskap”. Observera att Polisens blankett inte kan användas vid ansökan vid ambassad och att blanketten ska vara komplett ifylld vid ankomst till ambassaden.
  Ladda ner blanketten här
 2. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort. Om ditt nuvarande pass/ID-kort har gått ut behöver ta med även en annan giltig svensk eller brittisk fotolegitimation. Om du inte har en giltig id-handling måste du ta med dig någon till din bokade tid som kan styrka din identitet. Mer information om att intyga din identitet här.
 3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats.
  För adress i utlandet (utanför Sverige), behöver du fylla i och ta med utskriven blankett ”Ny adress/röstlängd för utvandrad”.
  Ladda ner blanketten här
 4. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat "Letter of non-acquisition of British citizenship".
  Mer information om non-acquisition of British citizenship här.
  Ett alternativ till "Letter of non-acquisition of British Citizenship" är att du uppvisar en skärmdump (via mobil/surfplatta/dator) för passhandläggaren på ambassaden, som visar att du erhållit antingen pre-settled status eller settled status genom EU Settlement Scheme. Då måste du också ta med en utskriven kopia av skärmdumpen att lämna till ambassaden vid passansökan.
 5. Om du har dubbelt medborgarskap (dvs. ett annat medborgarskap än det svenska) ska intyg om detta uppvisas. Notera att passmyndigheten i vissa fall kan begära intyg om att du inte blivit medborgare i annat land där du varit bosatt.
 6. Om du aldrig bott i Sverige behöver du uppvisa födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 7. Om du har tappat bort eller blivit besluten på ditt pass, behöver du polisanmäla detta och ta med en kopia på polisanmälan vid ansökningstillfället. Det borttappade/stulna passet kommer då att spärras av ambassaden. 
 8. Betalning sker på plats via kortbetalning samtidigt som ansökan.
  Se avgifter här
 9. Om du vill hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift till både ambassaden och konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Om du ansökt om pass i Sverige eller annan passmyndighet och vill hämta ut på ambassaden eller konsulat betalar du även då en avgift vid upphämtning.
  Se avgifter här
 10. Passfoto tas vid besök på ambassaden, du behöver inte ta med eget foto.

*Om det står "Det finns inga mer lediga tider för närvarande." överst på bokningssidan betyder detta att inga bokningsbara tider finns. Titta tillbaka vid senare tillfälle.

Senast uppdaterad 04 okt 2023, 16.52