• Svenska

Om utlandet Storbritannien

Checklista ansökan pass vuxen (över 18 år)

Observera att du måste ha ett svensk personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass/ID-kort. Ladda ned blankett för ansökan enligt nedan "Prövning av svenskt medborgarskap". Polisens blankett används inte vid ambassaden i London.

 1. Boka tid online klicka här. Om det står "Det finns inga mer lediga tider för närvarande." överst på bokningssidan betyder detta att inga bokningsbara tider finns. Titta tillbaka vid senare tillfälle.
 2. Fyll i blanketten Prövning av svenskt medborgarskap och ta med en utskriven kopia (du måste använda denna blankett, polisens blankett används INTE vid ambassaden).
 3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats.
 4. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat letter of non-acquisition of British citizenshiphär finns mer information.
  Ett alternativ till non-acquisition of British Citizenship är uppvisande av en skärmdump (via mobil/surfplatta/dator) för passhandläggaren på ambassaden, som visar att du erhållit antingen pre-settled status eller settled status genom the EU Settlement Scheme. En utskriven kopia av skärmdumpen måste medtas och bifogas till passansökan av passkunden.
 5. Om du också har ett annat medborgarskap än det svenska ska intyg om detta uppvisas. Passmyndigheten kan även i vissa fall begära intyg om att man inte blivit medborgare i annat land där man varit bosatt.
 6. Om du aldrig bott i Sverige krävs att du uppvisar födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 7. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltig fotolegitimation.
 8. Avgiften för ansökan är £137. Vill du hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift om £8 till ambassaden samt £17 till konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Om du ansökt om pass i Sverige eller annan passmyndighet och vill hämta ut på ambassaden eller konsulat betalar du £17 vid upphämtning.
  Kortbetalningar välkomnas, checkar mottages ej. Om du vill hämta upp ditt pass/ID-kort på konsulat behöver du själv kontakta ambassaden i London angående detta.
 9. Passfoto tas vid besök på ambassaden, du behöver inte ta med något foto.

Obs! alla dokument skall vara i original. 

Senast uppdaterad 12 maj 2021, 15.53