Meny

Sveriges ambassad London, Storbritannien

Lokaltid London
23:07

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Har du bokat en resa till eller från Storbritannien? Kontakta ditt flygbolag eller ditt resebolag för information om vad som gäller för din resa. För ytterligare information om resor, se nedan. 

Ambassaden informerar fortlöpande om COVID-19

Här hittar du aktuella frågor och svar gällande coronaviruset i Storbritannien. Du kan också följa oss på twitter @SwedeninUK facebook @EmbassyofSwedenInLondon och Instagram @SwedeninUK där information publiceras löpande.

Nationellt nödläge i Storbritannien

Sedan den 23 mars råder nationellt nödläge med anledning av spridningen av COVID-19. Det innebär bland annat att rätten att röra sig ute har begränsats i hela landet. Polis och militär har fått utökade befogenheter och kan ge böter till den som går ut utan giltig anledning.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att hålla sig informerade om och följa den brittiska regeringens riktlinjer. Läs mer om vad det innebär här samt i vår COVID-19 FAQ.

Följande regler gäller:

- Rätten att röra sig ute är kraftigt begränsad.
- Det är i princip endast tillåtet att gå ut för att handla mat, besöka vårdinrättning/apotek, resa till/från arbetet, ett motionspass/dag ensam eller tillsammans med familjen, ta hand om behövande.
- Du får inte lämna hemmet för att träffa vänner eller familj.
- Alla affärer samt hotell utom de som anses nödvändiga är stängda.
- Sammankomster med mer än två personer är inte tillåtna på allmän plats. Undantag gäller för personer som lever i samma hushåll.
- Parker kommer att hållas öppna endast för motion.
- Alla sociala, religiösa och kommersiella evenemang/samlingar är förbjudna förutom begravningar.

Information om flygresor

Brittiska regeringen avråder sedan 17 mars 2020 från icke nödvändiga resor till alla länder, läs mer här. Sverige införde den 19 mars inreseförbud i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning. Beslutet gäller till att börja med under 30 dagar. Läs mer här. I den rådande situationen rekommenderar UD att undvika icke-nödvändigt resande.

Flygbolagen har skurit ner på antalet avgångar och har ställt in många flyg. Har ditt flyg ställts in eller har du blivit ombokad till ett långt senare flyg så kontakta ditt flygbolag för att försöka boka om resan. Tänk på möjligheten att hitta flygresor med transit i andra EU-länder. Om du har transit i ett annat land ta också reda på vilka eventuella restriktioner som gäller för dessa länder, se exempelvis respektive land på www.swedenabroad.se

Se även brittiska myndigheters reserekommendationer.

Bilresor

För information om andra länders begränsningar, besök de svenska ambassadernas hemsidor via www.swedenabroad.se

Sjukvård i Storbritannien

För akut läkarvård vid tillfällig vistelse i Storbritannien behövs det europeiska sjukförsäkringskortet (sk EU-kortet) som beställs från Försäkringskassan. Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du kontakta Försäkringskassan på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Försäkra dig också om att du har ett fullgott försäkringsskydd. 

Om du är bosatt i Storbritannien ska du registrera dig hos en allmänpraktiserande läkare, en så kallad General Practitioner (GP). Här kan du hitta en GP. Efter registreringen tilldelas den bosatte ett National Health Number. Här finns mer information om sjukvårdssystemet National Health Service (NHS).

Kontakt med ambassad och UD

Ambassadens öppettider och telefontider hittar du här.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00, från utlandet: +46 8 405 92 00.

För akuta konsulära nödsituationer nås UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05, från utlandet: +46 8 405 50 05.

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Senast uppdaterad 27 mar 2020, 16.08
Ambassadens reseinformation
27 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här
20 mar 2020

Begränsad service - pass och viseringar

Som en följd av spridningen av COVID-19 erbjuder ambassaden för närvarande endast begränsad service rörande pass och viseringar.

SE ÖPPETTIDER

Konsulär hjälp för svenskar

Är du svensk medborgare och vill ha reseinformation, behöver hjälp med pass eller något annat konsulärt ärende?

Hitta det samlat här

About Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here