Sverige & Ryssland Ryssland

Varning för nätbedrägerier

Ambassaden tar regelbundet emot telefonsamtal och e-postmeddelanden från svenska medborgare som fallit offer för nätbedrägerier med ryska personer inblandade. I regel handlar det om att nya ryska bekantskaper på olika sociala nätverk och i kontaktannonser vill få stora summor pengar skickade till sig för att bland annat kunna betala en orimligt hög, uppdiktad visumavgift för att hälsa på i Sverige. Så fort pengarna är överförda bryter mottagaren ofta kontakten. Bedragarnas metoder har blivit allt mer raffinerade och det kan ofta vara mycket svårt att avgöra om den nyfunna kontakten har ärliga avsikter eller inte. Det har förekommit att bedragare utgett sig för att företräda ambassaden i sina kontakter med svenska personer.

Vid eventuella frågor kring viseringsprocessen kontakta ambassadens migrationsavdelning på vår e-postadress: visa.moscow@gov.se.

Ambassaden avråder starkt från att skicka pengar till personer som man aldrig har träffat i verkliga livet. Ambassaden har inga möjligheter bistå med hjälp i dessa typer av ärenden.

Senast uppdaterad 22 jul 2020, 11.00