• Svenska

Om utlandet Ukraina

In- och utresebestämmelser

Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar. För att vistelsen i Ukraina ska vara giltig ska passet förses med en stämpel vid gränskontrollen vid inresa.

  • Se till att ditt pass är giltigt innan du reser. Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar. Om du reser utan visum krävs att passet ska vara giltigt under hela den tid du planerar att vistas i Ukraina. Ingen giltighetstid utöver vistelsetiden krävs.
  • Se till att ha en giltig reseförsäkring, vilket kan ingå i en hemförsäkring (Observera att det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker Ukraina).
  • Se till att ha tillräckligt med pengar för din vistelse i Ukraina och möjlighet att styrka detta vid inresa.
  • Om du anländer med bil behöver du ett grönt kort, vilket du kan få genom ditt försäkringsbolag eller köpa vid gränsen, samt registreringsbevis (se nedan avsnitt om trafiksäkerhet).
  • Svenska provisoriska pass godtas vid inresa och flygplatstransfer i Ukraina.

För att vistelsen i Ukraina ska vara giltig ska passet förses med en stämpel vid gränskontrollen vid inresa. Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Mer information finns på ukrainska gränspolisens hemsida.  

En svensk medborgare med ett visum till Ukraina som gäller ett år kan vistas i Ukraina sex månader utan att behöva registrera sig. En svensk medborgare som ska stanna längre än sex månader ska vända sig till Styrelsen för medborgarskap, immigration och registrering av fysiska personer. Där finns en avdelning för utländska medborgare där man kan registrera sig. Styrelsen lyder under Inrikesministeriet. Vilka dokument som behövs beror på visumtyp.

För frågor gällande visum till Ukraina kontakta ukrainska ambassaden i Stockholm http://sweden.mfa.gov.ua/ua

Notera att ukrainska medborgare inte tillåts ha flera medborgarskap enligt ukrainsk lag. För information om för- och nackdelar med dubbelt medborgarskap se http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/dubbelt-medborgarskap/

 

Senast uppdaterad 01 maj 2024, 14.40