• Svenska

Om utlandet Peru

Ambassadens Reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

24 sep 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 24 september 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 24 sep 2021, 17.30

Aktuella händelser

Sverige- hävning av den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fr o m 1 oktober 2021 (24:e september)

​​Till nyheten

Peru- Reseinformation med anledning av coronapandemin 

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information

Peru- RT-PCR test för samtliga resenärer som anländer till Peru (Uppdaterat 20:e sept)

Restriktionen träder i kraft 20:e september och gäller fram till 3:e oktober. Läs mer under Reseinformation för Peru 

Peru- Betalningsskyldigheten för långvarig vistelse i Peru återinförs (17:e augusti)

Betalningskyldigheten som avser turister och personer utan giltigt uppehållstillstånd i landet återinfördes den 15e augusti. Till nyheten

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya migrationsbestämmelser för resande till Peru

Från och med den 1:a januari 2019 måste utländska resenärer som vill resa in i eller ut ur Peru kunna visa upp ett pass som är giltigt minst 6 månader från den dagen resenären anländer till landet. Detta enligt en ändring i Perus migrationslag artikel 24 sektion A, enligt Perus migrationsmyndighet.

Vi uppmanar svenska resenärer till Peru att ha pass som är giltiga i mer än 6 månader från den dagen ni anländer till Peru i enlighet med det nya krav som Perus migrationslag ställer. Om ni vill ha mer information om de nya migrationsbestämmelserna, vänligen ta kontakt med Perus ambassad i Stockholm.

     

Uppmaning till försiktighet

Brottsligheten i landet varierar men den är som regel högre i huvudstaden Lima och mer turisttäta städer och platser, så som Cusco, Arequipa och Máncora. Brottsligheten ökar under semestertider, varför ambassaden nu uppmanar turister till extra försiktighet.

Viktiga ägodelar, så som pass och kreditkort, bör förvaras på ett säkert ställe och gärna så nära kroppen som möjligt när man rör sig utomhus. Ha en kopia av pass - och eventuellt visum med på resan och förvara dem separat från originalen.

Ficktjuvar är särskilt vanliga runt bussterminaler, flygplatser och populära turistattraktioner, som till exempel Machu Picchu. Illegala taxibilar som kör utan taxameter eller app är vanliga vid flygplatser och tågstationer och bör undvikas.

Viktiga nummer                                                                                   
Turistpolisen (51-1) 460 1060 (dygnet runt - spanska/engelska)
IPERU (information för turister) (51-1) 574 8000 (spanska/engelska)
Polisen 105 (akutnummer)

      

Allmänna säkerhetsläget

Undantagstillstånd för geografiskt begränsade områden kan utfärdas på grund av naturkatastrofer och demonstrationer eller sociala konflikter. Jordskalv är vanliga och jordbävningar kan inträffa.

Försiktighet måste iakttagas vid resor i Peru, särskilt på landsvägarna. Man bör förvissa sig om läget längs vägen innan man börjar resan. Riskfaktorer är bland annat bristande trafiksäkerhet, jordskred, oroligheter som ibland kan medföra vägspärrar, och brottslighet i form av överfall m.m. I Lima, Cusco, Trujillo, Arequipa och andra större städer löper turister likaledes risk för rån och stöld, särskilt efter mörkrets inbrott.

          

Terrorism

Peru har i närtid inte direkt berörts av internationell terrorism. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på UD:s hemsida.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

              

Naturförhållanden och katastrofer

Större eller mindre jordskalv förekommer i Peru. Jordskred, översvämningar och liknande naturfenomen likaså, särskilt under regnperioden oktober – april.

Mer information om Perus klimat: SENAMHI

Se även Perus civilförsvars- och beredskapsmyndighets hemsida för mer information: INDECI

              

In- och utresebestämmelser

Kontakta alltid först Perus ambassad i Sverige för att få aktuell information vad gäller in- och utresor. Enligt nya bestämelser måste alla svenska besökare inneha ett pass som är giltigt minst sex månader räknat från inresedatumet till Peru.

Som turist får man normalt 30, 60 eller 90 dagars visum, som stämplas i passet vid inresa i landet. Om du överskrider antalet tillåtna dagar är du tvungen att betala böter på 4,05 PEN per överkriden dag, som kan betalas på flygplatsen vid utresan eller på migrationsverkets centrala myndighet. Om du stannar mer en 183 dagar som turist, är du illegalt i landet och behöver gå igenom en komplicerad process. 

Mer information på: Migrationsverket - Peru och Perus ambassad i Stockholm

          

Hälso- och sjukvård

Man bör inte resa till Peru utan att ha en heltäckande rese- och sjukförsäkring och nödvändiga vaccineringar.  Denguefeber, zikavirus, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Peru. Vissa länder kan ha krav på vissa vacciner om du kommer från Peru.

Den som reser till högt belägna turistmål som Cusco eller Titicacasjön bör tänka på risken för höjdsjuka. Rådgör lämpligen innan med läkare eller apotek vid behov av förebyggande medicin eller om du har hälsoproblem. I allmänhet bör man ta det lugnt och låta kroppen anpassa sig till den höga höjden. Det är även rekommenderat att dricka mycket vatten, äta lite/lätt och inte inta alkohol. 

I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

           

Lokala lagar och sedvänjor

Spanska är landets huvudspråk. Man kan inte räkna med att ta sig fram på engelska utanför turiststråken.

Man måste kunna visa upp pass eller annat ID-kort på inrikesflyg, tåg, bussar och hotell. I en del fall krävs föräldrars skriftliga tillstånd för barn och ungdomar under 18 år som reser ensamma, utan den ena föräldern eller med tredje person. Kontakta Perus konsulatför närmare upplysningar.

Narkotikabrott medför hårda och långa fängelsestraff. Den jurdiska processen är långsam och förhållandena i de peruanska fängelserna är svåra och inte jämförbara med de svenska.

          

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten har ökat märkbart i de större städerna, varför allmän försiktighet är nödvändig. Som utlänning bör man undvika folksamlingar. Såväl kidnappningar som våldtäkter förekommer i viss utsträckning. Även väskryckningar förekommer och extra uppmärksamhet bör iakttas ombord på bussar, på busstationer och vid busshållplatser.

Skylta inte med värdesaker såsom kameror, dyra klockor, smycken eller större summor kontanter. Lämna aldrig väskor eller ryggsäckar utan uppsyn! Väskryckningar och fickstölder är de vanligaste formerna av brottslighet som utländska besökare möter. Förvara pass och andra viktiga dokument samt pengar på ett säkert sätt, helst i en ficka eller väska som kan hållas platt mot kroppen, eller i förvaringsbox på hotellet. Kontakta alltid polisen vid eventuella brott. Hemsida: Policía Nacional del Perú

Var uppmärksam på restauranger, diskotek och barer. Köp din egen dryck och håll ögonen på den hela tiden eftersom det finns en risk att någon blandar i droger. Om du är i en bar och inte mår bra, försök att söka hjälp från personer du känner.

Droger, organiserad brottslighet och terrorism är ofta är sammankopplade med varandra. Säkerhetsriskerna ökar i områden med kokaodling och kokaintillverkning, särskilt i Alto Huallaga, Aguaytía och VRAEM (Apurimac-Ene och Mantaro-dalarna). Några få fortfarande aktiva i terroristgruppen Sendero Luminoso fortsätter att genomföra attacker mot huvudsakligen polis och militära styrkor i dessa områden. Förekomst av denna terroristgrupp har också rapporterats längs vandringsleden till Espiritu Pampa i Cusco-regionen. Sök vägledning hos lokala myndigheter rörande farliga områden.

Viktiga nummer

Turistpolisen (51-1) 460 1060 (dygnet runt - spanska/engelska)

IPERU (information för turister) (51-1) 574 8000 (spanska/engelska)

Polisen 105 (Akutnummer)

       

Trafiksäkerhet

Trafiken i Lima är hetsig och riskabel. På landsvägarna är trafikolyckor vanliga, ofta med långfärdsbussar. Det är viktigt att iaktta stor försiktighet och aktsamhet såväl till fots som när man färdas med bil. Olycksfrekvensen är hög, såväl i stad som på motorvägar och landsvägar.

Taxi
Man bör inte röra sig ensam i Limas gamla centrum efter mörkrets inbrott. Ta som regel ingen taxi direkt på gatan. Använd gärna taxiappar som UBER, BEAT, TAXI SATELITAL, EASY TAXI eller CABIFY. På den internationella flygplatsen i Lima bör man beställa taxi över disk inne i terminalen utanför bagagerummet. Bildörrar bör hållas låsta, och inget av värde lämnas synligt på bilsätena.

Det har förkommit fall där taxichaufförer och guider har kört iväg med unga utländska resenärer på vägen mellan Huanchaco och Trujillo i norra Peru, Arequipa och Cusco för att råna dem.

Buss
Undvik att åka nattbuss i Peru – en sovande passagerare är ett lättare offer för tjuvar. Brott och trafikolyckor inträffar ofta nattetid, chaufförerna kan vara trötta och ibland även alkoholpåverkade. Utanför städerna och även på riksvägarna löper man – i synnerhet i mörkret – risk för att råka ut för vägspärrar som tvingar bilar och bussar att stanna, varefter passagerarna rånas. I en del fall har det även hänt att resenärerna utsatts för övergrepp, i turistområden som Cusco mot Puerto Maldonado, runt Arequipa och Puno. Även om du reser buss dagtid, ha ditt pass på dig under bussresan. Var försiktig med och håll uppsikt över övriga värdesaker.

        

Vid ankomst till Limas flygplats

Var särskilt uppmärksam när du anländer till Jorge Chavez flygplats i Lima. Falska taxichaufförer som även utger sig för att vara researrangörer närmar sig ankommande passagerare för att ”sälja” sina tjänster. Det förekommer att dessa oseriösa taxiåkare rånar sina passagerare. Om du tar en taxi, använd en av de officiella företag som är belägna vid disken strax utanför bagagerummet och tullen. Mer information finns på Lima Airport Partnershemsida.

När du reser tillbaka till flygplatsen, boka transport från ett registrerat företag. Undvik att ta en taxi på gatan. Uber finns också som ett bra alternativ.

Busservice – Airport Express Lima 

Från och med februari 2017, finns nu Airport Express Lima tillgängning för allmänheten. En modern buss av hög kvalitet som går mellan Limas flygplats och Miraflores, som är ett område i Lima där flest turister bor under sin vistelse. Bussen avgår var 30:e min och är fullt utrustad, med tillgång till både fritt WiFi, USB-uttag vid varje passagerarplats och ett obegränsat bagageutrymme för varje busspassagerare. Bussen stannar på 6 olika hållplatser i Miraflores. Från varje hållplats till närmaste hotell eller hostel är det endast 4 minuters gångavstånd. Detta är ett enkelt och säkert sätt ta sig från Limas flygplats.

Airport Express Lima har sina biljettautomater endast på flygplatsens internationella och lokala ankomsthallar. Bussbiljetterna går också att köpa på deras hemsida: www.airportexpresslima.com/

          

Turistresemål

Anlita formella turistföretag

Du som kommer som turist till Peru bör anlita registrerade och formella turistföretag för deras tjänster.

Ta alltid reda på företagets kommersiella namn och organisationsnummer som i Peru kallas för RUC. På nästan alla flygplatser i landet finns en informationsdisk för turister - IPERU. Med deras hjälp kan du ta reda på om de tjänster du har köpt eller vill köpa erbjuds av formella och pålitliga företag. Mer information på www.peru.travel/plan-your-trip.aspx

Varning för hälsorisk i samband med så kallad ”andlig rensning” eller Ayahuasca

Shamaner och andra individer erbjuder så kallad ”andlig rensning” för turister i Cuzco och i Amazonas-området. Tjänsten kallas Ayahuasca eller San Pedro och innebär konsumtion av en dryck, som innehåller dimetyltryptamin (DMT), vilket är en hallucinogen drog som kan vara mycket farlig.

Konsumtion av denna dryck är inte reglerad i Peru och utgör en allvarlig hälsorisk. Hur intag av drycken påverkar individen varierar. Starkt illamående och kräkningar är vanligt förekommande, men även dödsfall har inträffat.Personer med psykiska sjukdomar och/eller alkohol- och drogberoenden bör inte heller inta drycken på grund av hög risk för negativa hälsoeffekter på kroppen och psyket.

Notera att dessa ceremonier brukar erbjudas långt från befolkade områden, vilket gör det svårt att få akut läkarvård om det skulle behövas.

Machu Picchu

Under tider på året kan nederbörd och underhållsarbeten medföra att det populära turistmålet Machu Picchu tillfälligt stängs. Kolla med din resebyrå eller besök Perus officiella portal www.peru.travelför senaste uppdatering.