Meny
  • Svenska

Peru

Ambassadens Reseinformation

NYA MIGRATIONSBESTÄMELSER FÖR RESANDE TILL PERU

Från och med  den 1 januari 2019 måste utländska resenärer som vill resa in eller ut Peru kunna visa upp ett pass som är giltigt minst 6 månader från den dagen resenären anländer till landet. Detta enligt en ändring i Perus migrationslag artikel 24 sektion A, enligt Perus migrationsmyndighet.

 Vi uppmanar svenska resenärer till Peru att ha pass som är giltiga i mer än 6 månader från den dagen ni anländer till Peru i enlighet med det nya krav som Perus migrationslag ställer. Om ni vill ha mer information om de nya migrationsbestämmelserna, vänligen ta kontakt med Perus ambassad i Stockholm.

 ANLITA FORMELLA TURIST FÖRETAG
Du som kommer som turist till Peru bör anlita registrerade och formella turistföretag för deras tjänster.

Ta alltid reda på företagets kommersiella namn och organisationsnummer som i Peru kallas för RUC. På nästan alla flygplatser i landet finns en Informationsdisk för turister - IPERU. Med deras hjälp kan du ta reda på om de tjänster du har köpt eller vill köpa erbjuds av formella och pålitliga företag i landet. Mer information  på www.peru.travel/plan-your-trip.aspx 

 

Senast uppdaterad 17 sep 2019, 16.24

Aktuella händelser

 INFORMATION FÖR RESANDE MED BUSS TILL PERU
På förekommen anledning vill ambassaden uppmärksamma om att vid inresa med buss till Peru ska man se till att vid gränsen få bägge länders utrese- respektive inresestämplar i passet. Det förekommer att turister endast erhåller stämpeln från utreselandet och därmed reser in i Peru illegalt. Följderna blir att resenären sedan inte tillåts lämna Peru vid utresan och därmed kan tvingas stanna under obestämd tid för att genomgå en rättslig process på den peruanska migrationsmyndighetens kontor i centrala Lima.  

 

Allmänna säkerhetsläget

Undantagstillstånd för geografiskt begränsade områden kan utfärdas på grund av naturkatastrofer och demonstrationer eller sociala konflikter. Jordskalv är vanliga och jordbävningar kan inträffa.

Försiktighet måste iakttagas vid resor i Peru, särskilt på landsvägarna. Man bör förvissa sig om läget längs vägen innan man börjar resan. Riskfaktorer är bland annat bristande trafiksäkerhet, jordskred, oroligheter som ibland kan medföra vägspärrar, och brottslighet i form av överfall m.m. I Lima, Cusco, Trujillo och andra större städer löper turister likaledes risk för rån och stöld, särskilt efter mörkrets inbrott.

Terrorism

Peru har i närtid inte direkt berörts av internationell terrorism.

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på UD:s hemsida.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Större eller mindre jordskalv förekommer i Peru. Jordskred, översvämningar och liknande naturfenomen likaså, särskilt under regnperioden oktober – april.

Mer information om Perus klimat SENAMHI

Se även Perus civilförsvars- och beredskapsmyndighets hemsida för mer information:

INDECI

In- och utresebestämmelser

Kontakta alltid Perus ambassad i Sverige för att få aktuell information vad gäller in- och utresor. Antalet dagar stämplas i passet vid inresan. För överskridna dagar betalas böter på flygplatsen vid utresa.

www.peruembassy.se

Hälso- och sjukvård

Man bör inte resa till Peru utan att ha en heltäckande rese- och sjukförsäkring och nödvändiga vaccineringar. Tänk även på eventuella vaccineringskrav vid resa från Peru till annat land. Denguefeber, zikavirus, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Peru.

Den som reser till högt belägna turistmål som Cusco eller Titicacasjön bör tänka på risken för höjdsjuka. Denna kan förebyggas och behandlas med medicin (Sorochi Pills). I allmänhet bör man ta det lugnt och inte röra sig mycket första dygnet på hög höjd. Det är även rekommenderat att dricka mycket vatten, äta lite och inte inta alkohol.

I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

Lokala lagar och sedvänjor

Spanska är landets huvudspråk. Man kan inte räkna med att ta sig fram på engelska utanför turiststråken.

Man måste kunna visa upp pass eller annat ID-kort på inrikesflyg, tåg, bussar och hotell. I en del fall krävs föräldrars skriftliga tillstånd för barn och ungdomar under 18 år som reser ensamma, utan den ena föräldern eller med tredje person. Kontakta Perus konsulat för närmare upplysningar.

Narkotikabrott medför hårda och långa fängelsestraff. Den jurdiska processen är långsam och förhållandena i de peruanska fängelserna är svåra och inte jämförbara med de svenska.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten har ökat märkbart i de större städerna, varför allmän försiktighet är nödvändig. Som utlänning bör man undvika folksamlingar. Såväl kidnappningar som våldtäkter förekommer i viss utsträckning. Även väskryckningar förekommer och extra uppmärksamhet bör iakttas ombord på bussar, på busstationer och vid busshållplatser.

Skylta inte med värdesaker såsom kameror, dyra klockor, smycken eller större summor kontanter. Lämna aldrig väskor eller ryggsäckar utan uppsyn! Väskryckningar och fickstölder är de vanligaste formerna av brottslighet som utländska besökare möter. Förvara pass och andra viktiga dokument samt pengar på ett säkert sätt, helst i en ficka eller väska som kan hållas platt mot kroppen, eller i förvaringsbox på hotellet. Kontakta alltid polisen vid eventuella brott. Hemsida: Policía Nacional del Perú

På restauranger, diskotek och barer var uppmärksam. Köp din egen dryck och håll ögonen på den hela tiden eftersom det finns en risk att någon blandar i droger. Om du är i en bar och inte mår bra, försök att söka hjälp från personer du känner.

Droger, organiserad brottslighet och terrorism är ofta är sammankopplade med varandra. Säkerhetsriskerna ökar i områden med kokaodling och kokaintillverkning, särskilt i Alto Huallaga, Aguaytía och VRAEM (Apurimac-Ene och Mantaro-dalarna). Några få i antal fortfarande aktiva i terroristgruppen Sendero Luminoso fortsätter att genomföra attacker mot huvudsakligen polis och militära styrkor i dessa områden. Förekomst av terroristgruppen har också rapporterats längs vandringsleden till Espiritu Pampa i Cusco-regionen. Sök vägledning hos lokala myndigheter rörande farliga områden.

Akuttelefon: 105

Trafiksäkerhet

Taxi

Man bör inte röra sig ensam i Limas gamla centrum efter mörkrets inbrott. Ta som regel ingen taxi direkt på gatan. Använd gärna taxiappar som UBER, BEAT, TAXI SATELITAL, EASY TAXI eller CABIFY. På den internationella flygplatsen i Lima bör man beställa taxi över disk inne i terminalen utanför bagagerummet. Bildörrar bör hållas låsta, och inget av värde lämnas synligt på bilsätena.

Falska taxichaufförer och guider har också kört iväg med passagerare med unga utländska resenärer på vägen mellan Huanchaco och Trujillo i norra Peru, Arequipa och Cusco för att råna dem.

Buss

Undvik att åka nattbuss i Peru – en sovande passagerare är ett lättare offer för tjuvar. Brott och trafikolyckor inträffar ofta nattetid, chaufförerna kan vara trötta och ibland även alkoholpåverkade. Utanför städerna och även på riksvägarna löper man – i synnerhet i mörkret – risk för att råka ut för vägspärrar som tvingar bilar och bussar att stanna, varefter passagerarna rånas och i en del fall har även hänt att de utsätts för våldtäkt, ex fall ca 100 km på vägen från Cusco mot Puerto Maldonado, samt runt Arequipa och Puno. Även om du reser buss dagtid, ha ditt pass på dig under bussresan. Var försiktig med och håll uppsikt över övriga värdesaker.

Resa i landet

Vid ankomst till Limas flygplats

Var särskilt uppmärksam när du anländer till Jorge Chavez flygplats i Lima. Falska taxichaufförer som även utger sig för att vara researrangörer närmar sig ankommande passagerare för att ”sälja” sina tjänster. Det förekommer att dessa oseriösa taxiåkare rånar sina passagerare. Om du tar en taxi, använd en av de officiella företag som är belägna vid disken strax utanför bagagerummet och tullen. Mer information finns på Lima Airport Partners hemsida www.lima-airport.com/eng

När du reser tillbaka till flygplatsen, boka transport från ett registrerat företag. Undvik att ta en taxi på gatan. Uber finns också som ett bra alternativ.

Busservice – Airport Express Lima 

Från och med februari 2017, finns nu Airport Express Lima tillgängning för allmänheten. En modern buss av hög kvalitet som verkar mellan Lima flygplats och Miraflores. Miraflores är det område i Lima där du hittar flest hotell och hostells att bo på. Bussen avgår var 30 min och är fullutrustad, med tillgång till både fritt WiFi, USB-uttag vid varje passagerarplats och ett obegränsat bagageutrymme för varje busspassagerare. Bussen stannar på 6 olika hållplatser i Miraflores. Från varje hållsplats till närmaste hotell eller hostell är det endast 4 minuters gångavstånd. Miraflores är ett mycket säkert område och Airport Express Lima hjälper dig att ta dig till ditt hotell eller hostell på ett säkert sätt. I skrivande stund kostar det för en vuxen 9 USdollar, medan ett barn inte betalar något alls.  Detta är ett mycket enkelt och säkert sätt ta sig från Lima flygplats. Dessutom är bussen varmt rekommenderad av turister som på ett eller annat sätt behövt ta sig till eller från Lima flygplats.

OBS: Airport Express Lima har sina biljettautomater endast på flygplatsens internationella och lokala ankomsthallar. Bussbiljetterna går också att köpa på deras hemsida:

Airport Express Lima: www.airportexpresslima.com/

Varning för hälsorisk i samband med så kallad ”andlig rensning” eller Ayahuasca: Shamaner och andra individer erbjuder så kallad ”andlig rensning” för turister i Cuzco och i Amazonas-området. Tjänsten kallas Ayahuasca eller San Pedro och innebär konsumtion av en dryck, som innehåller dimetyltryptamin (DMT), vilket är en hallucinogen drog som kan vara mycket farlig.

Konsumtion av denna dryck är inte reglerad i Peru och utgör en allvarlig hälsorisk. Hur intag av drycken påverkar individen varierar. Starkt illamående och kräkningar är vanligt förekommande, men även dödsfall har inträffat.

Personer med psykiska sjukdomar och/eller alkohol- och drogberoenden bör inte heller inta drycken på grund av hög risk för negativa hälsoeffekter på kroppen och psyket.

Notera att dessa ceremonier brukar erbjudas långt från befolkade områden, vilket gör det svårt att få akut läkarvård om det skulle behövas.

Information om Machu Picchu

Under tider på året kan nederbörd och underhållsarbeten medföra att det populära turistmålet Machu Picchu tillfälligt stängs. Kolla med din resebyrå eller på Perus officiella besöksportal på följande www.peru.travel för senaste uppdatering.