Om utlandet Bosnien och Hercegovina

Pass i Bosnien och Hercegovina

Svenska pass och nationella ID-kort är biometriska, det vill säga resehandlingen innehåller ett datachip med personuppgifter, digitalt foto av passinnehavaren och fingeravtryck (dock inga fingeravtryck i id-kort). För barn under 6 år och personer som av fysiska skäl är permanent förhindrade att lämna fingeravtryck gäller undantag för skyldighet att lämna fingeravtryck.

Uppgifterna i den svenska folkbokföringen ligger till grund för ansökan om svenskt pass och nationellt id-kort. Det är därför viktigt att passökanden i god tid före ansökan kontrollerar med Skatteverket att rätt uppgifter är införda. 

För passökanden som är född utomlands och under 22 år finns särskilda bestämmelser angående passets giltighetstid och det svenska medborgarskapet. Ytterligare information finns på Migrationsverkets webbplats

Att ansöka om pass kostar i Sverige 400 sek istället för 1600 sek på ambassaden. 

TIDSBOKNING

För att boka en tid för pass eller nationellt ID-kort klicka här: Tidsbokning pass och ID

Välj "ansöka om pass/ID" och läs noga igenom ditt bekräftelsemail då det innehåller de dokument ni behöver fylla i. 

Ambassadens öppettider för pass och nationellt ID-kort är:

Ansökan om pass/nationellt ID-kort: tisdagar och onsdagar mellan 10:00 och 12:15.

Hämtning av pass/nationellt ID-kort: tisdagar och onsdagar mellan 13:00 och 13:30.

Ni måste ha bokat en tid för att kunna besöka ambassaden. Läs igenom bekräftelsemejlet noga och se till att ta med er de handlingar som krävs i ert fall samt läs mer under avsnittet avgifter för att veta hur ni betalar.

Dokumenten som krävs för ansökan skiljer sig beroende på ålder. Läs noga igenom kategorin för er ansökan. 

Under följande rubriker i menyn hittar du anvisningar hur du gör för att ansöka om:

  • förnyelse av pass för vuxna
  • förnyelse av pass för barn under 18 år
  • ansökan om pass för barn under 18 år som inte haft svenskt pass tidigare
  • beställning av samordningsnummer samt namnanmälan
  • namnändring
  • provisoriskt pass/nödpass
  • nationellt id-kort

Ansökningarna skickas elektroniskt till Sverige och de nya passen sänds till ambassaden för utlämning ungefär tre veckor senare.

När passen anländer till ambassaden får de sökande ett automatiskt mail om att det är redo att hämtas. Ni kan då boka en tid för att hämta era handlingar via bokningslänken ovan och välj "hämta pass". Kom inte till ambassaden utan en bokad tid för hämtning. 

Om ni behöver boka tid för fler än tre ansökningar tillsammans, vänligen kontakta ambassaden på ambassaden.sarajevo@gov.se. 

Pass utomlands

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer