Om utlandet Bosnien och Hercegovina

Pass i Bosnien och Hercegovina

Svenska pass och nationella ID-kort är biometriska, det vill säga resehandlingen innehåller ett datachip med personuppgifter, digitalt foto av passinnehavaren och fingeravtryck (dock inga fingeravtryck i ID-kort). För barn under 6 år och personer som av fysiska skäl är permanent förhindrade att lämna fingeravtryck gäller undantag för skyldighet att lämna fingeravtryck. Att ansöka om pass kostar 1 600 sek på ambassaden, istället för 400 sek i Sverige.

Uppgifterna i den svenska folkbokföringen ligger till grund för ansökan om svenskt pass och nationellt ID-kort. Det är därför viktigt att passökanden i god tid före ansökan kontrollerar med Skatteverket att rätt uppgifter är införda. 

För passökanden som är född utomlands och under 22 år finns särskilda bestämmelser angående passets giltighetstid och det svenska medborgarskapet. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.

TIDSBOKNING

För att boka en tid för pass eller nationellt ID-kort klicka här. Läs noga igenom ditt bekräftelsemail då det innehåller de dokument ni behöver fylla i. 

Ambassadens öppettider för pass och nationellt ID-kort är:

Ansökan om pass/nationellt ID-kort:

Tisdag-onsdag kl. 10:00-12:15

Hämtning av pass/nationellt ID-kort:

Tisdag-onsdag kl. 13:15-13:45

Ni måste ha bokat en tid för att kunna besöka ambassaden. Se till att ta med er de handlingar som krävs i ert fall. För aktuella avgifter läs mer här. Dokumenten som krävs för ansökan skiljer sig beroende på ålder. Läs noga igenom kategorin för er ansökan. 

Under följande rubriker hittar du anvisningar för hur du ansöker om:

Ansökningarna skickas elektroniskt till Sverige och de nya passen sänds till ambassaden för utlämning ungefär tre veckor senare.

När passen anländer till ambassaden får de sökande ett automatiskt mail om att det är redo att hämtas. Ni kan då boka en tid för att hämta era handlingar via bokningslänken ovan och välj "hämta pass". Kom inte till ambassaden utan en bokad tid för hämtning. 

Om ni behöver boka tid för fler än tre ansökningar tillsammans, vänligen kontakta ambassaden på ambassaden.sarajevo@gov.se. 

Pass utomlands

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer