Meny

Sveriges ambassad Warszawa, Polen

Lokaltid Warszawa
00:48
27 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Senast uppdaterad 28 mar 2020, 11:00

Flyg till Sverige

För svenska medborgare som vill återvända till Sverige i närtid finns möjlighet att boka biljetter till LOT’s speciella flygningar till Stockholm-Arlanda.

Observera att det inte går att boka dessa flygningar via LOT´s hemsida. Svenska medborgare som vill boka en plats på dessa flyg måste maila sitt namn, telefonnummer och önskad flight till ambassaden i Warszawa. Antalet platser är begränsat.

För närvarande har ambassaden i Warszawa kännedom om två flighter till Stockholm:

29 mars WAW-ARN LO 8691 kl. 17:15
5 april WAW-ARN LO 8691 kl. 8:45

Maila ditt namn, telefonnummer och önskad flight till ambassaden.warszawa@gov.se. LOT kommer därefter att kontakta er för att göra en bokning. 

Enligt den information ambassaden har kommer LOT´s flygningar att upphöra den 5 april. 

Nya restriktioner i Polen från 24 mars

Polen inför från den 24 mars nya restriktioner i samband med coronaviruset. Dessa nya restriktioner gäller enligt uppgift fram till den 11 april och innefattar i korthet:

  • Det är enbart tillåtet att gå ut för att gå till arbetet eller i andra nödvändiga fall – för att handla, gå till apoteket, hjälpa nära anhöriga samt rasta sin hund och gå på promenad (max två personer tillsammans, undantaget familjemedlemmar). Volontärer som arbetar med bekämpning av coronaviruset tillåts också gå ut.
  • Antal platser i kollektivtrafiken begränsas – endast 50% av sittplatserna får användas
  • Inga folksamlingar tillåts, maximalt två personer får samlas. Familjer är undantagna från denna restriktion
  • Shoppinggallerior och butiker förblir stängda, livsmedelsbutiker är undantagna. Även apotek och banker är undantagna. Hemkörning och avhämtning av mat är fortsatt tillåtet
  • Maximalt fem personer får delta i gudstjänster
  • Skolor, förskolor och kulturinstitutioner är fortsatt stängda, för närvarande till den 13 april. 

Ett tillfälligt förbud mot resor till Sverige med anledning av covid-19

Inreseförbudet gäller som utgångspunkt för utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Läs mer här.

Information om resor till och från samt inom Polen

Polens gränser stängda för utländska medborgare
Polen har stängt sina gränser fram till den 13 april. Från den 15 mars tillåter Polen inte utländska medborgare att resa in i landet på grund av coronaviruset. Undantag ges för utländska medborgare som är gifta med polska medborgare, barn till polska medborgare, utländska medborgare med tillfällig eller permanent uppehållsrätt i Polen, de som befinner sig under permanent vård av polska medborgare, de med s.k. Karta Polaka, diplomater och deras familjemedlemmar, de som har arbetstillstånd i Polen samt de som kör varutransporter. Alla som ges tillstånd att resa in till Polen måste efter ankomst befinna sig i karantän i 14 dagar.

För mer information om hur man kan passera den polska gränsen kan man ringa det polska utrikesministeriets informationsnummer + 48 22 523 88 80. Löpande uppdateringar och information läggs också upp på polska inrikesministeriets Twitterflöde https://twitter.com/polandmfa  samt webbsida: https://www.gov.pl/web/coronavirus

Resa med flyg
Fram till den 11 april får inga internationella transporter med flyg ske till och från Polen. Alla inrikesflygningar inom Polen är också inställda till den 11 april. Endast godsflygningar samt LOT´s speciella flygningar (enligt ovan) är tillåtna. Kontrollera alltid med ditt flygbolag när man avser återuppta flygningarna till och från Polen.

Resa med färja
Färjor till Sverige fungerar fortsatt med några få begränsningar. För att få mer information om färjetransporter kontakta respektive rederi (Stena Line, Unity Line, Polferries, TT Line). Unity Line och Polferries har meddelat att man har infört vissa begränsningar i avgångar mellan Świnoujście och Ystad/Trelleborg. Uppdaterad information finns på rederiernas hemsidor:


Unity Line
Polferries

Resa med bil
Från och med den 15 mars är det bara tillåtet att passera den polska gränsen vid utvalda gränsövergångar. Enligt inrikesministerns förordning kommer gränsövergångarna vid färjehamnarna i Świnoujście, Gdynia och Gdańsk att fungera normalt dygnet runt. Gränsövergångarna för biltrafik mot Tyskland längs motorvägar samt större vägar fungerar fortsatt.  

Resa med tåg, buss samt inom polska städer
Ett stort antal inrikes tågförbindelser ställs in pga. minskat antal passagerare, aktuell information om inställda avgångar finns här

Ambassaden känner inte till några störningar i busstrafiken, vi uppmanar alla resenärer att kontrollera med respektive operatör.

Vissa polska städer har begränsat avgångarna i kollektivtrafiken något pga. minskat antal passagerare. Observera också att enbart hälften av alla sittplatser i kollektivtrafiken får vara upptagna enligt de nya restriktionerna från den 24 mars.

Löpande reseinformation
Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar. Viktig och aktuell information skickas ut omgående till Svensklistan samt via appen.

Här hittar du aktuella frågor och svar från ambassaden om resor i samband med COVID-19 i Polen.

Information till svenska studenter som studerar i Polen

Ambassaden får många frågor om man som svensk student som studerar i Polen kan återvända till Polen för tillfället. Enligt den information som ambassaden har kräver gränspolisen att man kan uppvisa ett giltigt uppehållstillstånd för att få resa in i Polen. Enligt reglerna för EU-medborgares vistelse i andra EU-länder ska den som vistas längre än 3 månader i ett annat Schengenland registrera sig i det landet. Alla som ges tillstånd att resa in till Polen måste efter ankomst befinna sig i karantän i 14 dagar.

Enligt det polska inrikesministeriet kommer inte universiteten att öppna igen förrän Polens gränser öppnar.

Kontakta gärna universitetsledningen eller din lokala studentförening för att få mer information om universitetets planer samt möjligheten till distansundervisning. Du som är utbytesstudent kan även kontakta ditt hemuniversitet för att ta reda på om du kan avsluta dina studier i Sverige.

Coronasituationen i Polen

Fredagen den 28 mars har man enligt det polska Hälsoministeriet 1 436 bekräftade fall av coronavirus och 16 personer har avlidit i Polen, jämfört med 1 244/16 dagen före.

Information om coronaviruset

Frågor och svar om coronaviruset covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens webbplats och på https://www.gov.pl/web/zdrowie/coronavirus (engelska).

För lokal information går det bra att ringa polska Nationella Hälsofondens (NFZ) jourtelefon
+ 48 800 190 590 (tryck 6 för engelska). Information lämnas på polska och engelska. Numret är öppet dygnet runt.

Svenska myndigheters information om det nya coronaviruset hittar man på krisinformation.se

Kontakt med ambassaden och honorärkonsulat

Du kan skicka mejl till ambassaden.warszawa@gov.se. Vi svarar på alla frågor så snart vi kan. Om du har en fråga till UD som rör Corona och resande kan du ringa +46 8 405 92 00.

Fr.o.m. den 15 mars är Sveriges honorärkonsulat i Gdańsk, Kraków, Szczecin och Wrocław stängda för besökare tills vidare.

Konsulaten är öppna för besökare endast efter tidsbokning och kan nås via e-post eller per telefon enligt följande: 

Gdańsk
måndag, onsdag och fredag, kl. 9.00-11.00, tel. +48 608 063 129,
e-mail: konsulat.se@gmail.com

Kraków
måndag kl. 14.00-16.00, tisdag och torsdag kl. 10.00-12-00,
tel. +48 12 618 88 61, e-mail: lidia.wiszniewska@radissonblu.com

Szczecin
måndag-fredag kl. 9:00-16:00, tel. +48 91 881 96 45,
e-mail: swedenconsulate@czernis.pl

Wrocław
måndag, onsdag kl. 08.00-10.00, fredag kl.13.00-15.00, tel.+48 603 236 623, e-mail: adm.swecons.wro@volvo.com

Uppdateringar kommer att läggas upp kontinuerligt.

Senast uppdaterad 28 mar 2020, 10.59
Ambassadens reseinformation

Aktuella frågor och svar om resor i samband med COVID-19 i Polen

24 mar 2020

Ambassaden och UD:s jour får för närvarande många frågor. Vi uppdaterar löpande ambassadens reseinformation. Situationen förändras snabbt och svaren nedan kan därför också snabbt bli inaktuella. Resenärer uppmanas därför att följa uppdateringar via media och att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here