Alternate Text

Sveriges ambassad Vilnius, Litauen

Lokal tid 00:40

Aktuella händelser

Utökade gränskontroller

Litauen har sedan den ryska invasionen av Ukraina utökat sina gränskontroller vid landgränserna. Detta kan medföra något längre väntetider.  

Från och med den 1 mars 2024 har Litauen beslutat att temporärt stänga ytterligare två gränskontroller mot Belarus: Lavoriškės och Raigardas. Sedan hösten 2023 är redan gränsen vid Šumskas och Tverečius stängda.

Gränserna vid Medininkai och Šalčininkai håller fortsatt öppet men tillåter varken cyklister eller fotgängare att passera från den 1 mars. 

Restriktioner införs samtidigt för tågresenärer för ombord- eller avstigning av transittåg vid järnvägsstationerna i Kena och Kybertai. Untantag beslutas av litauiska gränsbevakningen VSAT

Resenärer bör vara beredda på att behöva ta alternativa vägar och uppmärksamma på att situationen kan förändras. 

Svensklistan

Risken för terrorattentat i Litauen bedöms vara låg men läget kan förändras snabbt. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.

Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Ambassaden uppmuntrar också att följa lokala mediekanaler för att få tillgång till den nyaste informationen om läget i landet:

Lithuanian National Television and Radio. News, livestreams, video, audio LRT

The main Lithuanian news portal in English - Delfi EN

Welcome to BNS

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 02 jul 2024, 11.53

Ambassaden i sociala medier

Instagram logotyp

Instagram

Instagram
Facebook logotyp

Facebook

Facebook
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s regeltillsyn.

Anmäl via regeringen.se