• Svenska

Om utlandet Uganda

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 19 nov 2020, 11.53

Aktuella händelser

Det pågår för närvarande politiska protester i flera delar av Kampala och  polisen använder tårgas och ammunition för att skingra demonstranter. Svenska medborgare som befinner sig i Kampala bör iaktta försiktighet, undvika folksamlingar samt följa lokala nyheter och information på ambassadens hemsida. 

 

Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:

1) För samtliga länder som inte omfattas av punkt 2 och 3 nedan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 januari 2021.

2) UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Dessa länder är fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.

3) För Estland, Irland och Lettland gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 18 november 2020.

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Uganda uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret. 

Inreserestriktioner till Sverige

Sveriges regering har även beslutat att förlänga det tillfälliga stoppet för icke nödvändiga resor till Sverige till den 22 december. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem. Samt andra undantagna, finn mer information om detta under frågor och svar på  Regeringenkansliets hemsida  här.

Utegångsförbud

Utegångsförbud i hela landet råder mellan kl. 21.00-06.00. 

Generellt om möjligheter att flyga till Sverige

Flygplatsen i Entebbe öppnas igen från 1 oktober och kommersiell flygtrafik till och från Uganda kommer att återupptas.  Även Ugandas landgränser kommer att öppnas 1 oktober.  Vid inresa till Uganda och utresa från Uganda krävs negativt PCR-test senast 120 timmar före resa. 

Restriktioner inom Uganda

Myndigheterna i Uganda beslutade tidigt om långtgående åtgärder för att minska spridningen. Vissa lättnader har därefter gjorts men alltjämt gäller följande restriktioner:  

    • Obligatoriskt att bära ansiktsmask utanför bostaden.
    • Utegångsförbud mellan kl. 21.00-06.00. 
    • Från och med 4 juni tillåts lokaltrafik med buss, taxi och minibuss, med krav på begränsat antal passagerare, handtvätt och ansiktsmask.
    • Personbilar tillåts med max 4 passagerare. Krav på användning av ansiktsmask i bil (om fler än en person i bilen).
    • Motorcykeltaxi (”Boda bodas”) tillåts från och med den 27 juli att transportera passagerare med krav på bl.a. hjälm och ansiktsmask.
    • Skolor hålls stängda, för årskurser med slutprov och kandidatklasser på universitet tillåts skolor öppna 15 oktober. Internationella skolor kan ansöka om att få öppna helt och hållet, om dessa kan uppfylla hälsoministeriets krav.
    • Kyrkor och moskéer är öppna i begränsad omfattning (max 200 personer).

Allmänna säkerhetsläget

Det politiska läget var spänt i samband med fyllnadsvalet i Arua den 15 augusti 2018 då oppositionspolitiker greps och våldsamheter uppstod. För närvarande är läget lugnare men sannolikheten för demonstrationer och missnöjesyttringar är alltjämt förhöjd i hela landet.

Politiska motsättningar och social oro leder då och då till demonstrationer och som kan urarta i sammandrabbningar. Tårgas har använts för att skingra folksamlingar, i vissa fall även skarp ammunition. Störningar av sociala medier och annan datatrafik, på liknande sätt som skedde i samband med president- och parlamentsvalen 2016, kan inte uteslutas. Om och när demonstrationer aviserats eller kan förutses bör aktuella områden undvikas. Det kan även vara lämpligt att stanna i bostaden/på hotellet. Det kan vara en fördel att ha vatten, mat, påfyllt telefonkort och andra förnödenheter i bostaden så att man klarar några dagars försörjning.

Generellt uppmanas besökare att anmäla sig till svensklistan samt hålla sig väl informerade om säkerhetsläget inför och under besök via nyhetsmedia, lokala researrangörer, ugandiska myndigheter och i förekommande fall lokalt verksamma internationella eller enskilda organisationer. 

Karamoja-regionen
Karamoja-regionen i nordöstra Uganda (distrikten Kotido, Moroto, Nakapiripirit, Katakwi, Kaabong, Abim, Kapchorwa and Bukwa) är landets minst utvecklade och har under lång tid härjats av konflikter mellan olika rivaliserande grupper. Försiktighet bör iakttas vid resor till denna region. Kidepo Valley National Park i norra Karamoja betraktas dock normalt som säker (dit kan man även ta sig med flyg).

Gränsområdena
Försiktighet bör också iakttas längs gränserna mot Sydsudan respektive DR Kongo. Den 2 april 2019 kidnappades en utländsk turist och hennes chaufför i Queen Elizabeth National Park, i Ishasha-området nära gränsen till DR Kongo. Bägge släpptes den 7 april. För uppdaterad information inför besök i nationalparkerna Queen Elizabeth, Mgahinga och Bwindi National Park som gränsar till DR Kongo samt andra närliggande nationalparker, rekommenderas en kontakt med den ansvariga myndigheten Uganda Wildlife Authority och/eller ansvarig researrangör. Se även aktuell reseinformation för DR Kongo.

Terrorism

Det föreligger ett terrorhot mot Uganda, främst kopplat till landets deltagande i Afrikanska unionens fredsbevarande insats i Somalia (AMISOM). Myndigheterna har vid flera tillfällen de senaste åren utfärdat varningar om förhöjd risk för  terrordåd. 

I samband med fotbolls-VM 2010 genomfördes bombattentat mot två restauranger i Kampala med över 70 dödsoffer som följd. Den somaliska islamistiska rörelsen Al Shabaab tog på sig dådet.

Erfarenheten visar att potentiella mål för terrordåd är offentliga platser där många människor samlas såsom flygplatser, hotell och populära restauranger, köpcentra, marknadsplatser, busstationer och bussar, offentliga kontor, kyrkor och moskéer etc. Svenskar i Uganda bör iaktta försiktighet och i allmänhet vara uppmärksamma på sin omgivning, samt följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer.

Se nedan för några generella råd som kan vara viktiga att tänka på vid en explosion, skottlossning eller terroristattack. (Rekommendationerna är inte anpassade efter förhållanden i enskilda länder eller situationer.)

 • Sätt dig i säkerhet, använd naturliga skydd (som väggar, träd och liknande) och undvik folksamlingar.
 • Var uppmärksam på det du ser och hör, undvik att fokusera på telefonen.
 • Slå av ljudet på din telefon och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i riskområdet.
 • Följdattacker är möjliga. Gå inte fram och stanna inte kvar vid en plats där en attack precis inträffat, även om du tror att attacken är över.
 • Vid attentat är det vanligt med ryktesspridning i sociala medier och i andra kanaler. Fundera på om källan till din information går att lita på.

För mer information, se Polisens hemsida.

Läs mer om terrorism och turism 

Naturförhållanden och katastrofer

Under regnperioder (huvudsakligen april-maj och oktober-november) kan jordskred förekomma i vissa områden, särskilt i Bulucheke-distriktet nära Mount Elgon National Park. Framkomligheten på vägarna påverkas. De lokala myndigheternas anvisningar och bestämmelser bör iakttas.

Uganda befinner sig i ett jordbävningsaktivt område.

In- och utresebestämmelser

Det pågår för närvarande ett globalt utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. Ett större antal fall har registrerats i Uganda under de senaste månaderna.

Flygplatsen i Entebbe öppnas igen från 1 oktober och kommersiell flygtrafik till och från Uganda kommer att återupptas.  Även Ugandas landgränser kommer att öppnas 1 oktober.  Vid inresa till Uganda och utresa från Uganda krävs negativt PCR-test 72-timmar före resa. 

Läs mer vad som för tillfället gäller vid in- och utresa till Uganda under Aktuella händelser... 

Svenska medborgare måste ha visering vid inresa i Uganda. Den 1 juli 2016 infördes ett nytt system med s.k. e-visa, vilket innebär att man ska ansöka elektroniskt om visering, och få ett preliminärt beslut om att ansökan beviljats via e-post, före inresan i landet. Ansökningsavgiften, för närvarande 50 USD för turistvisering, erläggs online via betalkort när ansökan görs. Vid ankomst till Uganda ska utskrift av det preliminära beslutet visas upp och viseringen utfärdas vid passkontrollen. Ansökan görs via Immigration Ugandas portal. Det är också fortfarande möjligt att erhålla visering genom Ugandas ambassad i Köpenhamn.

Vid inresa i Uganda ska vaccinering mot gula febern kunna styrkas, medför därför alltid det gula vaccinationskortet.

Sveriges ambassad och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. För närmare information om gällande in- och utresebestämmelser hänvisas till: Immigration Uganda eller Ugandas ambassad i Köpenhamn. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Hälso- och sjukvård

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. 

Ett antal tusen fall av coronaviruset har registrerats i Uganda. För uppdateringar om det aktuella utbrottet och information om hur Coronavirus smittar, hänvisas till WHO samt Folkhälsomyndigheten. För dagsaktuella uppdateringar rekommenderas också att följa @MinofHealthUG och @WHOUganda på Twitter.

Läs mer om Coronaviruset och rådande restriktioner under Aktuella händelser.

 

Akutsjukvård i ordets rätta bemärkelse är sällan tillgänglig i Uganda. Tillgången till övrig sjukvård är begränsad och ofta av låg standard, särskilt på landsbygden. Svårare sjukdomar/olycksfall/trauma kräver i regel medicinsk evakuering med flyg till Sverige, Sydafrika eller Kenya. Det finns några kliniker och mindre sjukhus i Kampala som kan ge grundläggande akutsjukvård och som har tillgång till ambulanser, men trafikstockningar gör att ambulanser ofta inte kommer fram i tid. Erfarenheterna från de senaste åren visar att diagnoser ofta kan vara osäkra och att kvaliteten i provtagning och analyser kan vara bristfälliga. 

Resenärer rekommenderas att se över vaccinationsskyddet i god tid före resan. Hälso- och vaccinationsråd samt generell information om vanligt förekommande sjukdomar i Uganda finns på 1177 Vårdguiden. Det nationella larmnumret (polis, ambulans, brandkår) i Uganda är: 999.

Dricksvatten bör kokas eller köpas på flaska. Frukt och grönsaker bör skalas eller rengöras ordentligt i rent vatten.

Malaria är mycket vanligt förekommande (endemiskt) tillsammans med ett antal andra tropiska sjukdomar. Information om hur malaria sprids, förebyggs och behandlas finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Bilharzia/schistomiasis (snäckfeber) förekommer i Victoriasjön, liksom i de flesta andra insjöar, som därför ej bör nyttjas för bad. För mer information, se, Folkhälsomyndigheten.

HIV-prevalensen är 6,2 procent. Normala försiktighetsåtgärder bör vidtas, se Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det finns risk för överföring av Zika-virus i Uganda. För mer information om risker med Zika, se Folkhälsomyndigheten.

Utbrott av kolera rapporteras återkommande i Uganda. Senast den 11 januari 2019 deklarerade hälsoministeriet ett kolerautbrott i Kampala stad. För mer information om hur kolera smittar, symptom samt hur man skyddar sig hänvisas till Folkhälsomyndigheten.

Den 11 juni 2019 bekräftade Ugandas hälsoministerium ett utbrott av ebolavirus i Kasese-distriktet i västra delen av landet. Smittan härrör från närliggande DR Kongo där det sedan augusti 2018 pågår ett omfattande utbrott. Världshäsloorganisationen (WHO) har den 17 juli 2019 beslutat att klassa utbrottet i DR Kongo som ett internationellt hot mot människors hälsa. Ugandiska myndigheter har infört extra kontroller längs gränsen till DR Kongo samt vid Entebbe flygplats. För uppdateringar om läget samt information om ebola och hur det smittar hänvisas till WHO samt Folkhälsomyndigheten. Personer som reser till eboladrabbade områden uppmanas att planera sin resa noga, kontrollera sitt försäkringsskydd samt följa lokala myndigheters rekommendationer. Senast Uganda hade utbrott av ebola var 2012 (Kibaale-distriktet i väster samt Luweero-distriktet i centrala Uganda).

Sedan januari 2018 har enstaka fall av Krim-Kongo blödarfebervirus (Crimean-Congo haemorrhagic fever, CCHF) och Rift Valley-feber (Rift Valley Fever, RVF) rapporterats av hälsoministeriet. Bägge är virala hemorragiska febertyper som smittar från boskap via fästingar respektive myggbett. Ugandiska myndigheter har satt in åtgärder för att förhindra smittspridning. För mer information om virala hemorragiska febrar hänvisas till Folkhälsomyndigheten.

Lokala lagar och sedvänjor

Uganda är ett förhållandevis värdekonservativt land. De flesta ugandier går regelbundet till kyrkan/moskén och uppfattar religionen som en viktig vägvisare i det moraliska livet. I centrala Kampala kan kvinnor klä sig som i en västerländsk storstad, men på landsbygden är klädkoden mer konservativ.

Rökning är förbjuden på allmän plats, arbetsplatser, kollektivtrafik samt överallt utomhus inom 50 meter från allmän plats. E-cigaretter och vattenpipor är förbjudna. Påföljden är böter och/eller fängelse.

Straffen för narkotikahandel och -innehav är mycket stränga.

Man bör undvika att fotografera militära eller officiella byggnader. Om du vill fotografera människor, fråga om deras tillåtelse först.

Den 22 maj 2019 blev det straffbart att ge pengar, mat eller kläder till barn som tigger på gatan. 

Situationen för HBTQ-personer i Uganda
Homosexuella handlingar är sedan länge olagliga i Uganda och toleransen från allmänheten gentemot HBTQ-personer är generellt låg. Öppet homosexuella handlingar på allmän plats kan leda till gripande och frihetsberövande.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminalitet i form av väskryckningar, stölder och inbrott är utbredd. Tänk på att inte bära värdesaker som smycken, plånbok, klocka eller kamera synligt. Var uppmärksam på omgivningen när du tar ut pengar från bankomater. Kreditkortsbedrägerier (skimmning i uttagsautomater) förekommer. Vid bilkörning bör fönstren vara stängda och dörrarna låsta. Det förekommer att förare av taximotorcyklar (så kallade boda-bodas) är inblandade i diverse kriminalitet som rån och stölder/väskryckningar. Promenader till fots efter mörkrets inbrott bör undvikas.

Trafiksäkerhet

Trafiken är sannolikt den största faran för besökare i Uganda. Höga hastigheter, undermåliga vägar och bilar samt brister i aktsamhet från förare resulterar i ett stort antal trafikolyckor, varav många med dödlig utgång.

Man bör undvika att använda motorvägen Kampala-Entebbe Express Way nattetid. Bilkörning efter mörkrets inbrott bör undvikas, särskilt på landsbygden. Viss risk för rån/bilkapningar finns, särskilt i glest trafikerade områden. Som säkerhetsåtgärd rekommenderas att alltid hålla bildörrarna låsta och fönstren stängda under färd.

I anslutning till trafikolyckor finns reell risk att "lynchstämning" uppstår, oavsett vem som varit vållande. Skulle man vara inblandad i en trafikolycka gäller det att snabbt kontakta polis eller annan myndighet samt tänka på sin egen personliga säkerhet och vidta lämpliga åtgärder.

Taximotorcyklar (s.k. boda-bodas) är ökända för vårdslös körning och för att ofta vara inblandade i trafikolyckor. Det finns dock något säkrare alternativ med registrerade förare som bl.a. erbjuder passagerare hjälm. Även minibusstaxi (s.k. matatus) är ofta dåliga ur trafiksäkerhetssynpunkt och bör undvikas.

Internationellt körkort accepteras för en period om högst 6 månader. För längre tids vistelse i landet måste ugandiskt körkort anskaffas. Uganda har vänstertrafik. Försiktighet bör därför iakttas om man är ovan vid att köra på vänster sida av vägen, i synnerhet i korsningar och rondeller. På icke-asfalterade vägar kan det vara till stor hjälp att färdas i bil med fyrhjulsdrift, i synnerhet under regnperioder.

Under de senaste åren har flera allvarliga båtolyckor ägt rum på Victoria- och Albertsjöarna. Använd bara välrenommerade färjebolag och undvik båtar som inte är sjödugliga.

Försäkringsskydd

Resenärer uppmanas att ha fullt försäkringsskydd som inkluderar medicinsk evakuering.

Då Sverige för närvarande avråder från resor till Uganda, uppmanas resenärer kontakta sitt försökringsbolag. 

Övriga upplysningar

Uganda besöks årligen av något tusental personer från Sverige. De flesta besökare kommer som turister eller deltagare i studiegrupper från skolor och universitet, enskilt eller i mindre grupper. Bland de populäraste turistmålen märks bergsgorillorna i Bwindi och Mgahinga nationalparker i sydväst, landets övriga nationalparker, området kring Victoriasjön samt huvudstaden Kampala.

Svenskar på besök uppmanas att anmäla sig till svensklistan samt hålla god kontakt med sina anhöriga hemma. Efter händelser som ger upphov till internationell medierapportering är det värdefullt om besökare själva snabbt hör av sig till anhöriga och informerar om sin situation.

Uttag i bankautomater kan göras med Visa-kort eller Mastercard. I större mataffärer och vissa restauranger kan man betala med internationellt gångbara kort. Det går också lätt att överföra pengar via till exempel Western Union.

Svenska mobiltelefoner fungerar i Uganda. Mobiltelefonnätet är väl utbyggt över större delen av landet och fungerar för det mesta utmärkt (inklusive 3G eller 4G mobilsurf, men se upp för höga roamingavgifter). Giltig legitimation (pass för utlänningar) och visering/uppehållstillstånd krävs för att skaffa lokalt SIM-kort.