Om utlandet Italien

Passansökan i Rom

Ett personligt besök till ambassaden i Rom krävs för alla som ansöker om svenskt pass eller nationellt id-kort i Italien. Det inte är möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort vid ett svenskt konsulat i Italien. Handlingarna kan dock mot en utlämningsavgift och portoavgift skickas till ett konsulat för utlämning.

Besökstid för passärenden är måndag kl. 13.30-15.30 och fredag kl. 11-13, du beställer en tid genom länken nedan.

För tillfället har ambassaden i Rom längre väntetid än vanligt för att ansöka om pass och nationellt id-kort. Vid förhinder ber vi dig avboka så att någon annan kan boka tiden. 

Tidsbokning

Ansökan om pass eller nationellt id-kort sker endast via följande länk: Boka tid online

Det är viktigt att du avbokar eller ombokar din tid om du inte kan komma genom att ange din bokningskod här Avboka eller boka om din tid 

Om inga lediga tider visas betyder det att det är fullbokat. Ambassaden har ingen reservlista för passansökningar utanför bokningssystemet. Vid avbokningar blir tiderna lediga direkt för andra att boka.

Utlandsmyndigheterna kan varken råda eller hjälpa till med att boka passtider. Du kan finna information om vilka åtgärder som vidtagits för att motarbeta långa passköer på Polisen hemsida.

Inför besöket

Vänligen notera att:

  • ansökningsblanketten ska vara färdigifylld när du kommer till ambassaden;
  • kontrollera gärna innan besöket att rätt uppgifter är registrerade om dig i den svenska folkbokföringen.

För information om vilka dokument du ska ta med till besöket, se följande sidor:

Efter besöket

Efter cirka 2–3 veckor, när passet mottagits på ambassaden, får du en automatisk avisering via e-post från polisen (om du angett Italien som utlämningsland).

Utlämning av pass på ambassaden

Pass och nationellt id-kort hämtas personligen utan tidsbokning på måndagar mellan kl. 13:30 och 15:30 samt på fredagar mellan kl. 11:00 och 13:00. Gamla passet/id-kortet inklusive giltig id-handling medtas till besöket.

Om du ansökt om pass i Sverige tillkommer en utlämningsavgift som erläggs vid utlämningstillfället.

Det är även möjligt att hämta ut passet på vissa konsulat.

Passansökan i Rom
Om du vid passansökan i Rom angett utlämning på ett konsulat tar det ytterligare ca en arbetsvecka i vidareförsändelse från det att du fått mottagningsbekräftelsen. Tag därefter kontakt med konsulatet för att boka dag och tid för upphämtning av pass. Utlämningsavgift erläggs kontant vid konsulatet.

Passansökan i Sverige eller annan utlandsmyndighet
Om du ansökt om pass i Sverige eller annan utlandsmyndighet och vill hämta ut passet vid ett konsulat, kontakta ambassaden per e-post efter mottagningsbekräftelsen. För vidareförsändelse till ett svenskt konsulat tar det ytterligare cirka en arbetsvecka. Ta därefter kontakt med konsulatet för att boka dag och tid för upphämtning av pass. Utlämnings- och postavgift erläggs kontant vid konsulatet.

Minderåriga

För minderåriga under 18 år hämtas passet eller det nationella ID-kortet av en vårdnadshavare som identifierar sig med egen giltig ID-handling. Den som fyllt 15 år kan själv hämta ut sin handling om vårdnadshavaren medger detta vid ansökningstillfället och det antecknas i ansökan.

Gamla passet/id-kortet måste tas med vid utlämning av det nya dokumentet.