Provisoriskt pass

Om du har förlorat eller blivit bestulen på ditt pass kan du ansöka om ett provisoriskt eller ordinarie pass på generalkonsulatet. Ett provisoriskt pass i A4-format kan oftast lämnas ut samma dag, men gäller enbart för enkel resa hem till Sverige (eller annat bosättningsland). Oavsett vilket pass du ansöker om behöver du en ny kinesisk visering. Följ stegen nedan för att ansöka om ett provisoriskt pass och en ny visering.

1. Gör en polisanmälan på närmsta polisstation

Polisanmälan ger dig det kvitto som du eventuellt behöver visa ditt försäkringsbolag. Om du förlorat eller blivit bestulen på enbart ditt pass kan du hoppa över det här steget.

Gå till den polisstation som ligger närmast platsen där du förlorade eller blev bestulen på dina tillhörigheter och gör en anmälan. Du får ett kvitto på anmälan.

2. Anmäl förlusten till Exit-Entry Administration Bureau

Anmäl ditt pass som förlorat hos Exit-Entry Administration Bureau (EEB). Ta med dig kvitto på polisanmälan (om du har) och en kopia av ditt förlorade pass och/eller annan legitimation. Efter 3 - 5 dagar (det kan gå snabbare) måste du åka tillbaka till EEB för att hämta dokumentet "Confirmation of Reporting the Loss of Passport". Detta dokument gäller som tillfällig legitimation i Kina och kan användas för vissa resor inom Kina. Du måste ansöka om ny visering inom 30 dagar från att dokumentet utfärdades. Att inte göra det kan medföra böter och göra det svårare för dig att lämna Kina.

Exit-Entry Administration Bureau of Shanghai Public Security Bureau
1500 Minsheng Road (nära Yingchun Road), Pudong New Area
Adress på kinesiska: 上海市浦东新区民生路1500号上海市出入境管理局
Öppettider besök/telefontid: måndag - lördag 09.00 - 17.00.
Telefon: 12367

Ovan är adressen till EEB i Shanghai. Du anmäler ditt pass som förlorat till EEB (出入境管理局) i den stad där du förlorade det.

3. Ansök om provisoriskt pass på generalkonsulatet

När du erhållit dokumentet ”Confirmation of Reporting the Loss of Passport” kan du ansöka om ett provisoriskt pass på generalkonsulatet.

Du behöver:

 • Personligen besöka generalkonsulatet
 • Fylla i samma blanketter som vid ansökan om ordinarie pass
 • Uppvisa ”Confirmation of Reporting the Loss of Passport” i original
 • Uppvisa annan svensk id-handling. Kan du inte uppvisa annan id-handling kan en godkänd intygsgivare styrka din identitet på plats.
 • Uppvisa flygbiljett (reserutten anges på det provisoriska passet).

Du betalar motsvarande 1 800 kronor i kinesisk valuta, med kort eller Alipay vid ansökningstillfället.

Ett provisoriskt pass kan oftast utfärdas samma dag. Det är bra om du kontaktar oss i förväg för att boka en tid, speciellt om du behöver resa inom Kina för att komma till generalkonsulatet. Uppge ditt personnummer vid första kontakt. 

4. Registrera ditt provisoriska pass på hotellet eller polisstationen

När du erhållit det provisoriska passet måste du på nytt registrera din bostadsadress enligt kinesiska regler för utländska medborgare som vistas i Kina.

Om du bor på hotell: kontakta receptionen och visa upp det provisoriska passet. De uppdaterar din registrering och ger dig ett papper.

Om du bor privat: gå tillbaka till den polisstation där du ursprungligen registrerade dig. Du får ett uppdaterat papper med numret på ditt provisoriska pass.

5. Ansök om en ny visering hos Exit-Entry Administration Bureau

Med det provisoriska passet åker du tillbaka till EEB för att få en utresevisering (”exit visa”). Utan viseringen kan du inte lämna Kina. Enligt EEB tar detta minst tre dagar, men det kan gå snabbare.

Du behöver:

 • Det provisoriska passet
 • ”Confirmation of Reporting the Loss of Passport” i original.
 • Om du bor på hotell: det papper du fick av hotellets reception.
  Om du bor privat: det papper du fick när du omregistrerade dig hos polisen.
 • Kopia på flygbiljett eller annat bevis på brådska (om du vill be om skyndsam hantering)
 • Avgift 200 CNY (kan ändras utan generalkonsulatets kännedom)
 • Ett fotografi. Kan tas hos EEB mot avgift.

Om du har stannat längre än viseringens giltighetstid (i det förlorade passet) kan EEB utfärda böter.

Provisoriskt pass gäller för hemresa

Ett provisoriskt pass gäller för en bestämd resa och utfärdas bara för resa hem till Sverige (eller annat bosättningsland). Du kan inte få ett provisoriskt pass för brådskande affärsresa eller turism till tredje land.

Om du är bosatt i Kina

Om du är bosatt i Kina eller av annan anledning inte behöver ett nytt pass omedelbart kan du ansöka om ett ordinarie pass istället för ett provisoriskt pass. Det tar mellan två och tre veckor innan du kan hämta det nya passet. Efter att du fått ditt nya pass ansöker du om en ny visering eller ett nytt uppehållstillstånd hos EEB. Tänk på att du måste lämna in din ansökan inom 30 dagar från att du erhåller ”Confirmation of Reporting the Loss of Passport”.

Ditt gamla pass spärras

Vid ansökningstillfället spärrar vi ditt förlorade pass. Spärren kan inte hävas av oss om du senare skulle hitta eller återfå passet.

Senast uppdaterad 23 maj 2023, 10.08