Förnya svenskt körkort

För att förnya ditt svenska körkort måste du vara permanent bosatt i Sverige eller studera i Sverige sedan minst sex månader. Det är Transportstyrelsen som prövar var du är permanent bosatt när det gäller körkortsfrågor.

Är du folkbokförd i Sverige men tillfälligt befinner dig utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa, kan du fortfarande förnya ditt svenska körkort och få det utlämnat på generalkonsulatet i Shanghai.

Ansökningsblankett finns att hämta i generalkonsulatets reception under expeditionstid. Vi skickar inte ansökningsblanketten inom Kina och du ansvarar själv för att skicka ansökan till Sverige med post.

Avgift för utlämning av körkort är motsvarande 400 kronor i kinesisk valuta. Om du ansökte i Sverige och har valt att hämta ditt körkort på generalkonsulatet tar vi en avgift på motsvarande 150 kronor. Du betalar utlämningsavgiften på plats med betalkort eller Alipay.

Om du flyttar tillbaka till Sverige behöver du i regel inte göra ett nytt förarprov för att få tillbaka den svenska körkortsbehörigheten. Kontakta Transportstyrelsen för att få veta vad som gäller i just ditt fall.

Läs om hur du förnyar ditt körkort på Transportstyrelsens webbplats

Senast uppdaterad 17 maj 2023, 12.21