• Svenska

Om utlandet Peru

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 03 apr 2024, 07.36

Aktuella händelser

  • Undantagstillstånd och skärpt gränskontroll längst Perus norra gräns mot Ecuador
    I och med det försämrade säkerhetsläget i Ecuador så har Peru utlyst undantagstillstånd längst med landets gräns mot Ecuador. Det gäller således i de norra distrikten Amazonas, Cajamarca, Loreto, Tumbes och Piura och innebär ökad kontroll av både militär och polis i dessa gränsområden.
    Ecuador har skärpt gränskontrollen för de som reser in landvägen från Peru. Samtliga utländska medborgare måste vid gränskontrollen kunna uppvisa utdrag från belastningsregister som är översatt och apostillerat. Läs mer innan du planerar att resa dit: Reseinformation om Ecuador
  • Utbrott av Denguefeber
    Perus hälsomyndighet har utlyst nödläge i 20 av landets 25 regioner till följd av en hög spridning av Denguefeber, vilket belastar landets hälsosystem. De flesta av fallen har registrerats i landets norra delar. Denguefeber sprids via myggor och den ökade smittspridningen förmodas bero på väderfenomenet El Nino som medför varma temperaturer och kraftiga skyfall. Läs mer under avsnittet hälso- och sjukvård
  • Demonstrationer och strejker
    Det är inte ovanligt att demonstrationer och strejker plötsligt inträffar i olika delar av landet. Resenärer bör undersöka reseförhållandena, undvika stora folksamlingar, följa råd från lokala myndigheter samt uppmärksamma att situationen kan förändras med kort varsel vilket kan begränsa framkomligheten i landet.

    Allmänna säkerhetsläget

    Undantagstillstånd för geografiskt begränsade områden kan utfärdas på grund av naturkatastrofer och demonstrationer eller sociala konflikter. Jordskalv är vanliga och jordbävningar kan inträffa.

    Ambassaden uppmanar till försiktighet vid inrikes resor i Peru, särskilt längs med landsvägar. Man bör förvissa sig om läget längs med vägen innan man påbörjar resan. Riskfaktorer är bland annat bristande trafiksäkerhet, jordskred, oroligheter som ibland kan medföra vägspärrar, och brottslighet i form av överfall m.m.

    Brottsligheten i landet varierar men den är som regel högre i huvudstaden Lima och mer turisttäta städer så som Cusco, Arequipa, Trujillo och Máncora. Brottslighet och risk för att råka ut för rån och stöld ökar under semestertider samt under kvällar och nätter.

    Droger, organiserad brottslighet och terrorism är ofta sammankopplade med varandra. Säkerhetsriskerna ökar i områden där kokaodling och kokaintillverkning finns, tex i i Alto Huallaga, Aguaytía och VRAEM (Apurimac- Ene och Mantaro-dalarna).

    In- och utresebestämmelser

    Vid inresa till Peru uppvisas pass och utresebiljett.

    Passets giltighet: Utländska resenärer som vill resa in eller ut ur Peru behöver visa upp ett pass som är giltigt i minst 6 månader från den dagen resenären anländer till landet. 

    Vistelsetid: Svenska medborgare behöver inte visum för upp till 90 dagars vistelse i Peru. Migrationskontrollen anger den tillåtna vistelsetiden vid inresa. Inresedatumet registreras normalt sätt digitalt av Perus migrationskontroll i ett system som kallas TAM, undantagsvis kan man också få en inresestämpel i passet.

    Det går att ansöka om förlängd vistelse vid peruanska migrationsmyndigheten. Godkänns ansökan kan man få upp till 183 dagars tillåten vistelse under ett kalenderår. Att ansökan godkänns är ingen garanti. För mer information om förlängd vistelse eller andra uppehållstillstånd, kontakta peruanska migrationsmyndigheten ”Superintendencia Nacional de Migraciones en el Perú”: www.migraciones.gob.pe

    Om du överskrider antalet tillåtna dagar är du tvungen att betala böter per överskriden dag, som kan betalas på flygplatsen vid utresan eller på migrationsmyndighetens kontor. Är du turist och överskrider maxgränsen så är du illegalt i landet.

    Minderåriga: För barn och ungdomar under 18 år som reser ensamma, utan den ena föräldern eller med tredje person kan ett skriftliga tillstånd krävas av föräldrarna.

    För mer information vänligen ta kontakt med Perus migrationsmyndighet och Perus ambassad i Stockholm.

    Coronaviruset: Inga särskilda krav relaterade till covid-19 gäller vid inresa i Peru. Observera att tidigare krav gällande vaccinationer eller uppvisande av provsvar togs bort den 27 oktober 2022.

    Hälso- och sjukvård

    Ambassaden uppmanar samtliga resenärer att ha en heltäckande rese- och sjukförsäkring och nödvändiga vaccinationer inför resan till Peru.  Denguefeber, zikavirus, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Peru. Andra länder kan ha krav på vissa vacciner om du har varit i Peru.

    Den som reser till högt belägna turistmål som Cusco eller Titicacasjön bör tänka på risken för höjdsjuka. Rådgör lämpligen innan med läkare eller apotek vid behov av förebyggande medicin eller om du har hälsoproblem. I allmänhet bör man ta det lugnt och låta kroppen anpassa sig till den höga höjden. Det är även rekommenderat att dricka mycket vatten, äta lite/lätt och inte inta alkohol. 

    I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

    Denguefeber: Denguevirus har blivit allt vanligare under de senaste åren och förekommer framförallt i varma tropiska områden. Viruset sprids med myggor som främst sticker på dagen. Myggorna är vanligast i områden med tät bebyggelse och många invånare. Viruset smittar inte direkt mellan människor. Den är vanligast under regnperioden och kan då spridas snabbt i epidemier.

    Smittade tillfrisknar oftast inom en vecka, men i vissa fall kan sjukdomen vara livshotande. Resenärer uppmanas att följa lokala och svenska hälsoråd:

    Coronavirus (COVID-19): Information om det aktuella smittläget återfinns på WHO:s hemsida. Samlad information om Covid-19, smittläget, vaccin, rekommendationer och annat finns på den peruanska regeringens hemsida (gob.pe/coronavirus).

    Om du får covid-19-symptom när du befinner dig i Peru ska du följa lokala anvisningar om testning och självisolering. Du bör inte resa hem förrän du är frisk. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och/eller peruanska hälsosystemet per telefon för mer information: ¿Qué hacer si me contagié de COVID-19? - Orientación - Ministerio de Salud - Gobierno del Perú (www.gob.pe)

    Naturförhållanden och katastrofer

    Peru påverkas bland annat av jordbävningar, vulkanisk aktivitet och extremt väder som kan medföra översvämningar, jordskred och skogsbränder.

    Jordbävningar: Både större och mindre jordskalv är vanligt förekommande i hela landet.

    Regnperiod: I bergen infaller regnperioden mellan oktober och april medan det i djungeln kan regna året om. I Perus centrala delar kan regnet orsaka översvämningar och jordskred.

    Resenärer bör vara beredda på att dessa naturfenomen kan påverka framkomligheten i landet. 

    Lokal information om väderförhållanden finns på webbplatsen för Perus meteorologiska institut (SENAMHI).

    Lokal information om eventuella katastrofer finns på webbplatsen för Perus beredskapsmyndighet (INDECI). 

    Lokala lagar och sedvänjor

    Spanska är landets huvudspråk. Man kan inte räkna med att ta sig fram på engelska utanför turiststråken.

    Att ge dricks på resauranger är i huvudsak frivilligt, men är ofta förväntat, särskilt i turistområden. Generellt ges 10% dricks på restauranger. 

    Peruanska soles (S/) är landets officiella valuta, men även amerikanska dollar (USD) brukar accepteras av de flesta lokalar, hotell etc. Kortbetalning är inte lika utbrett som i Sverige. Även om många restauranger och butiker erbjuder kortbetalning så finns det fortfarande butiker och marknader som enbart tar emot kontanter.

    Kriminalitet och personlig säkerhet

    Brottsligheten har ökat märkbart i de större städerna, varför allmän försiktighet är nödvändig. Som turist bör man undvika folksamlingar. Såväl kidnappningar som våldtäkter förekommer i viss utsträckning.

    Skylta inte med värdesaker såsom kameror, dyra klockor, smycken eller större summor kontanter. Lämna aldrig väskor eller ryggsäckar utan uppsyn! Väskryckningar och fickstölder är de vanligaste formerna av brottslighet som utländska besökare möter. Ficktjuvar är särskilt vanliga ombord på bussar, runt bussterminaler, flygplatser och populära turistattraktioner.

    Viktiga ägodelar, så som pass och kreditkort, bör förvaras på ett säkert ställe och gärna så nära kroppen som möjligt när man rör sig utomhus. Ha en kopia av pass - och eventuellt visum med på resan och förvara dem separat från originalen.

    Var uppmärksam på restauranger, diskotek och barer. Köp din egen dryck och håll ögonen på den hela tiden eftersom det finns en risk att någon blandar i droger. Om du är i en bar och inte mår bra, försök att söka hjälp från personer du känner.

    Kontaktuppgifter till lokala myndigheter: För mer lokal information kontakta den peruanska statliga turisttjänsten iPerú eller den lokala turistpolisen som bistår resenärer med stöd och råd:

      Trafiksäkerhet och resor i landet

      Trafiken i Lima är hetsig och riskabel. På landsvägarna är trafikolyckor vanliga, ofta med långfärdsbussar. Det är viktigt att iaktta stor försiktighet och aktsamhet såväl till fots som när man färdas med bil eller buss. Olycksfrekvensen är hög, såväl i stad som på motorvägar och landsvägar. Bildörrar bör hållas låsta och inget av värde bör lämnas synligt eller obevakat.

      Taxi: Illegala taxibilar som kör utan taxameter eller app är vanliga vid flygplatser och tågstationer och bör undvikas.

      Var särskilt uppmärksam när du anländer till den internationella flygplatsen i Lima. Falska taxichaufförer som även utger sig för att vara researrangörer närmar sig ankommande passagerare för att ”sälja” sina tjänster. Det förekommer att dessa oseriösa taxiåkare rånar sina passagerare. Beställ taxi av de officiella företag som är belägna vid disken strax utanför bagagerummet och tullen. Mer information finns på Lima Airport's hemsida.

      Man bör inte röra sig ensam i Limas gamla centrum efter mörkrets inbrott. Ta som regel ingen taxi direkt på gatan. Använd gärna taxiappar som UBER, BEAT, TAXI SATELITAL, EASY TAXI eller CABIFY

      Det har förkommit fall där taxichaufförer och guider har rånat och kidnappat utländska resenärer på vägen mellan Huanchaco och Trujillo i norra Peru, Arequipa och Cusco för att råna dem.

      Airport Express Lima: Detta är ett enkelt och säkert alternativ att ta sig till och från Limas flygplats. Biljettautomater finns på flygplatsens internationella och lokala ankomsthallar. Biljetter går också att köpa på deras hemsida: www.airportexpresslima.com

      Buss: Undvik att åka nattbuss i Peru – en sovande passagerare är ett lättare offer för tjuvar. Brott och trafikolyckor inträffar ofta nattetid, chaufförerna kan vara trötta och ibland även alkoholpåverkade.

      Utanför städerna och även på riksvägarna löper man, speciellt nattetid, större risk för att råka ut för vägspärrar som tvingar bilar och bussar att stanna, varefter passagerarna rånas.

      I en del fall har det även hänt att resenärerna utsatts för övergrepp, i turistområden som Cusco mot Puerto Maldonado, runt Arequipa och Puno. Även om du reser buss dagtid, ha ditt pass på dig under bussresan. Var försiktig med och håll uppsikt över övriga värdesaker.

      Trafikinformation: Den peruanska regeringen uppdaterar följande sidor med information om stängda eller blockerade vägar:

      Körkort: Svenska resenärer kan köra i Peru med giltigt svenskt körkort tillsammans med giltigt pass under högst sex månader, enligt information från peruanskt myndighet.

      ID-handlingar: När man reser i Peru måste man kunna visa upp pass eller annat ID-kort på inrikesflyg, tåg, bussar och hotell.

      Minderåriga: I en del fall krävs föräldrars skriftliga tillstånd för barn och ungdomar under 18 år som reser ensamma, utan den ena föräldern eller med tredje person. 

      Terrorism

      Några få fortfarande aktiva i terroristgruppen "Sendero Luminoso" fortsätter att genomföra attacker mot huvudsakligen polis och militära styrkor i centrala delar av Peru där kokaodling och kokaintillverkning finns, särskilt i Alto Huallaga, Aguaytía och VRAEM (Apurimac- Ene och Mantaro-dalarna).

      Förekomst av denna terroristgrupp har också rapporterats längs vandringsleden till Espiritu Pampa i Cusco-regionen. Sök vägledning hos lokala myndigheter rörande farliga områden.

      Peru har i närtid inte direkt berörts av internationell terrorism. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på UD:s hemsida.

      Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

      Turistresemål

      Anlita formella turistföretag! Du som kommer som turist till Peru bör anlita registrerade och formella turistföretag för deras tjänster. Ta alltid reda på företagets kommersiella namn och organisationsnummer som i Peru kallas för RUC. På nästan alla flygplatser i landet finns en informationsdisk för turister - iPERU. Med deras hjälp kan du ta reda på om de tjänster du har köpt eller vill köpa erbjuds av formella och pålitliga företag. Mer information på www.peru.travel/plan-your-trip.aspx

      För äventyrsporter eller aktiviteter som innebär något större risker, t.ex. flygningar med lätta flygplan, rekommenderas än mer försiktighet då olyckor förekommer.

      Om Machu Picchu: Under tider på året kan nederbörd och underhållsarbeten medföra att det populära turistmålet Machu Picchu tillfälligt stängs. Tillgängligheten kan även påverkas av demonstrationer och sociala konflikter i området. Kontrollera alltid med din resebyrå eller besök Perus officiella portaler för senaste uppdatering:

      Om ”Andlig rening” eller Ayahuasca: Turister varnas för shamaner och andra individer som erbjuder så kallad ”andlig rening”. Tjänsten kallas Ayahuasca eller San Pedro och innebär konsumtion av en dryck, som innehåller dimetyltryptamin (DMT), vilket är en hallucinogen drog som kan vara mycket farlig.

      Konsumtion av denna dryck är inte reglerad i Peru och utgör en allvarlig hälsorisk. Hur intag av drycken påverkar individen varierar. Starkt illamående och kräkningar är vanligt förekommande. Även dödsfall har inträffat.

      Personer med psykiska sjukdomar och/eller alkohol- och drogberoenden bör inte heller inta drycken på grund av betydande högre risk för negativa hälsoeffekter på kroppen och psyket.

      Notera att dessa ceremonier brukar erbjudas långt från befolkade områden, vilket gör det svårt att få akut läkarvård om det skulle behövas.

        21 dec 2023

        Uppmaning till svenskar utomlands

        Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

        Uppmaning till svenskar utomlands

        Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

        Läs mer