Meny
  • Svenska

Om utlandet Storbritannien

In- och utresebestämmelser

Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Enligt utträdeslagstiftningen inleddes en övergångsperiod den 1 februari och pågår till 31 december 2020. Villkoren för resor förblir under övergångsperioden desamma som före utträdet:

Svenska resenärer till Storbritannien behöver ha ett giltigt pass eller nationellt ID-kort för att kunna resa in i landet. Passet eller det nationella ID-kortet skall vara giltigt dagen för inresa till landet. Ingen visering krävs.

Karantänskravet hävt 12 september

Karantänskravet vid resor till Storbritannien från Sverige hävdes kl 04.00 12 september.

Den hävda avrådan gäller även för resor till Gibraltar. Samtliga EU-medborgare kan resa in till Gibraltar utan krav på karantän. 

För de som reste till Storbritannien från Sverige innan kl 04.00 12 september gäller en obligatorisk 14-dagars självisolering. 

Samtliga resenärer till Storbritannien, även de undantagna karantänskravet, måste fylla i ett webbformulär med kontaktuppgifter innan avresa. Formuläret fylls i tidigast 48 timmar innan din ankomsttid till Storbritannien. Här hittar du webbformuläret.

Om du har besökt eller haft transfer via ett land som inte finns med på listan över länder undantagna karantänskravet gäller fortsättningsvis en obligatorisk 14-dagars självisolering. 

Mer information om detta hittar du här.  

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Håll dig uppdaterad via brittiska myndigheters reseinformation;
- mer info om inresor
- brittiska myndigheters reseinfo

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. 

 

Resa med barn och ensamresande barn

Om du reser med ett barn under 18 år och inte är vårdnadshavare kan det hända att du får frågor vid in- eller utresa till Storbritannien. Medtag alltid med relevanta handlingar som visar din samhörighet med barnet, det gäller också specifikt vårdnadshavare som inte har samma efternamn som barnet.

Om du inte är vårdnadshavare måste du kunna uppvisa ett brev från vårdnadshavare som ger dig tillstånd att resa med barnet. Brevet ska innehålla information om barnet och resan, vem du är samt vårdnadshavares kontaktuppgifter. Medtag gärna också kopior på vårdnadshavares pass.

Barn under 18 år som reser på egen hand till Storbritannien ska ha med sig ett brev med vårdnadshavares tillstånd till resan. Brevet ska innehålla information om vistelsen i Storbritannien, exempelvis var, till vem och hur länge barnet ska resa. Brevet ska också innehålla vårdnadshavares kontaktuppgifter.

Mer information om vad som gäller vid resa med barn och om barn som reser på egen hand på finns på brittiska gränspolisens webbplats.

 

Resa med husdjur

Tänk på att bestämmelserna kan komma att ändra i samband med Storbritanniens utträde ur EU. Läs mer via denna länk. 

På brittiska regeringens webbplats finns information om bestämmelser för att resa med husdjur till Storbritannien.

Visit Britains webbplats finns specifik information om att resa med hund till Storbritannien.

Senast uppdaterad 23 sep 2020, 10.53