• Svenska

Om utlandet Storbritannien

Resor från Sverige till Storbritannien


Vänligen observera att det är resenärens ansvar att se till att alla krav för resande uppfylls. Ambassaden kan inte bistå att tolka brittiska myndigheters regler eller svara på vilka dokument som brittiska myndigheter godkänner. 

Svenska resenärer till Storbritannien behöver ha ett giltigt pass för att kunna resa in i landet. Ingen visering krävs. Det nationella ID-kortet godkänns inte som giltig resehandling när svenska medborgare reser från Sverige till Storbritannien. Läs mer information på gov.uk.

Om du byter pass/id-kort till vilket din uppehållsrätt (pre-settled/settled status) är kopplad behöver du meddela Home Office. Samma sak gäller om du byter telefonnummer, e-post-adress eller namn. Om alla uppgifter är korrekta ska den brittiska gränsmyndigheten kunna se att du är bosatt i Storbritannien vid inresa. 

Tillfälligt besök: Om du inte bor i landet utan endast planerar att tillfälligt besöka Storbritannien, och om din vistelse är kortare än 6 månader, ska ditt pass vara giltigt för hela din vistelse. I de flesta fall krävs ingen visering för svenska medborgare. Läs mer om visum på brittiska myndigheters hemsida här. 

Regler för transit

Se mer information på brittiska myndigheters webbsida. 

Utresebestämmelser

Vänligen se brittiska myndigheters reseinfo för resor till Sverige.

Resa med barn och ensamresande barn

Här kan du läsa mer om att resa till England med barn under coronapandemin.

Om du reser med ett barn under 18 år och inte är vårdnadshavare kan det hända att du får frågor vid in- eller utresa till Storbritannien. Medtag alltid relevanta handlingar som visar din samhörighet med barnet. Det gäller också vårdnadshavare som inte har samma efternamn som barnet.

Om du inte är vårdnadshavare måste du kunna uppvisa ett brev från vårdnadshavare som ger dig tillstånd att resa med barnet. Brevet ska innehålla information om barnet och resan, vem du är samt vårdnadshavares kontaktuppgifter. Medtag gärna också kopior på vårdnadshavares pass.

Barn under 18 år som reser på egen hand till Storbritannien ska ha med sig ett brev med vårdnadshavares tillstånd till resan. Brevet ska innehålla information om vistelsen i Storbritannien, exempelvis var, till vem och hur länge barnet ska resa. Brevet ska också innehålla vårdnadshavares kontaktuppgifter.

Kontakta flygbolaget då alla har egna regler för åldersgräns samt kan ha blanketter som vårdnadshavarna ska fylla i före resa. 

Mer information om vad som gäller vid resa med barn och om barn som reser på egen hand på finns på brittiska gränspolisens webbplats

Resa med husdjur

Reglerna ändrades den 1 januari 2021. Läs mer om reglerna om att resa med husdjur via denna länk.

Viktiga kontakter för svenska resenärer

För akuta konsulära nödsituationer nås UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05, från utlandet: +46 8 405 50 05.

Senast uppdaterad 29 maj 2024, 10.14