Meny
 • Svenska

Om utlandet Schweiz

Passansökan för vuxna i Schweiz

På grund av extra högt tryck på passavdelningen i Bern har vi långa väntetider just nu. Det släpps kontinuerligt nya tider då det ofta kommer in avbokningar. Om du får förhinder till din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar.

Du kan ansöka om pass/ID-kort på ambassaden i Bern, på någon annan svensk ambassad, eller hos Polisen i Sverige och därifrån välja att få det skickat till ambassaden. Det är billigare och går ofta fortare att ansöka om pass i Sverige. Mer information om hur du ansöker finns på Polisens webbplats.

Så här går det till att ansöka om pass i Bern:

 • Boka tid elektroniskt för ditt besök: online tidsbokning.
 • Fyll i och ta med blanketterna:
  - Passansökan
 • - Uppgifter för prövning av svenskt medborgarskap
 • Ta även med:
  -
  ditt svenska pass/ID-kort.
  - Om du har annat medborgarskap ska pass samt bevis/intyg/födelsebevis som bekräftar hur och när du fick det andra medborgarskapet tas med.
  - U
  ppehållstillstånd om du har det.
  -
  Om du bor i Tyskland eller Frankrike och inte är medborgare i det landet, ta med bostadsintyg som inte är äldre än en månad där medborgarskap framgår.


  Avgiften för pass/id-kort betalas vid ansökningstillfället, antingen med Maestro-, Postfinancekort eller kontanter.

  Passet/ID-kortet hämtas ut personligen vid ambassaden eller vid något av våra konsulat. Om du vill hämta passet/id-kortet på något av våra konsulat tillkommer en portoavgift vid ansökningstillfället, samt en utlämningavgift per pass som betalas kontant.

  Om du ansöker om passet hos Polisen i Sverige kan du välja att få det skickat till ambassaden i Bern. Vill du hämta det på något av våra konsulat skickar du ett mejl med namn, personnummer och uppgift om vilket konsulat du vill hämta passet/id-kortet på. En portoavgift samt en avgift för utlämning av pass tillkommer.

  Kom ihåg att du behöver boka tid i god tid för passansökan på ambassaden i Bern: Online tidsbokning

 

Grundläggande information om: Förnyelse av pass för vuxna

Läs mer