• Svenska

Om utlandet Schweiz

Frågor och svar om pass, samordningsnummer och öppettider

På grund av utvecklingen med corona och de restriktioner som Schweiz regering har beslutat om så är antalet nya tider i bokningssystemet tills vidare mycket begränsade. Den enda möjligheten att boka en passtid är genom bokningssystemet. Det händer att tider avbokas i bokningssystemet men du behöver själv bevaka om det finns eventuella avbokade tider. Det är viktigt att du avbokar din tid om du inte kan komma. Detta görs i bekräftelsen som du fick vid bokningstillfället per mejl.

Nya tider kommer att läggas upp måndagen den 15 februari.

Covid-19 har fortsatt påverkan på ambassadens möjligheter att ta emot ansökningar om ID-/resehandling och besökare med andra ärenden. Då endast 3 personer kan vara i vårt väntrum samtidigt ber vi samtliga besökare, förutom passansökningar som bokar tid på vår hemsida för pass, att mejla oss för att komma överens om en tid för ert besök.
Det gäller för alla besök.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att fortsatt hålla sig informerade om och följa det schweiziska förbundsrådets riktlinjer.
Läs mer här.


Jag har e-postat er med passfrågor?
För närvarande har vi många mejl att besvara. Vi återkommer dock så snart vi kan.

Förlorar jag mitt svenska medborgarskap om passet blir ogiltigt?
Ditt pass/nationella ID-kort är en rese- och ID-handling. Du förlorar inte ditt medborgarskap om din ID-/resehandling blir ogiltig. Är du mellan 18 och 22 år, född utomlands och har aldrig bott i Sverige måste du dock ansöka om att behålla det svenska medborgarskapet för att inte förlora det. Läs mer här.

Mitt pass hinner bli ogiltigt och då kan jag inte identifiera mig när jag ska söka nytt, hur gör jag?
På ambassaden i Bern går det bra att identifiera sig med annan ID-handling (t.ex. annat pass/nationellt ID-kort eller ett svenskt/schweiziskt körkort) eller om någon intygar din identitet. Du behöver i sådana fall inkomma med bevis som styrker er relation ifall relationen inte är registrerad hos Skatteverket. Exempel på bevis kan vara ett födelsebevis eller arbetskontrakt.
Se mer information på polisens webbsida.

Blir mitt schweiziska uppehållstillstånd ogiltigt om mitt pass är ogiltigt?
Enligt Migrationsmyndigheten i Bern är uppehållstillståndet giltigt under hela giltighetstiden även om ditt svenska pass/nationella ID-kort blivit ogiltigt. Detta gäller hela Schweiz. Däremot behövs giltigt pass/nationella ID-kort vid förlängning av uppehållstillståndet och vid inresa i Schweiz.

Vad gäller för ett provisoriskt pass?
Ett provisoriskt pass är ett tillfälligt pass som endast gäller för en (1) mycket angelägen resa. Läs mer här
Kontakta ambassaden för mer information: ambassaden.bern-pass@gov.se

Mitt pass/ID-kort finns på ambassaden för upphämtning men jag vill undvika att resa just nu, kan ni behålla det längre än 3 månader?
Din ID-handling kommer att finnas kvar på ambassaden i minst 6 månader. Du kontaktas alltid innan ditt pass/nationella ID-kort makuleras av oss.

Skickar ambassaden fortfarande pass till konsulat för utlämning?
Det går bra att hämta ditt pass/nationella ID-kort på konsulatet i Zürich, Lugano och Vaduz. Kontakta dem innan ditt besök.

Kan jag hämta mitt pass som vanligt på ambassaden?
Ambassaden har infört besökstid för alla besök på ambassaden. Det betyder att du behöver skriva ett mejl till oss för att komma överens om en tid för ditt besök. Gäller det att hämta ett pass/ID-kort eller få ett levnadsintyg skriver du till ambassaden.bern@gov.se

Hur fungerar besök på ambassaden?
Ambassaden följer gällande lokala anvisningar för social distansering och hygien. Vi ber om överseende med att väntetiden kan vara längre än vanligt och att du kan få vänta utanför ambassaden innan vi har möjlighet att släppa in dig. Du behöver komma överens om en tid för alla ärenden.

Gäller det medborgarskap, pass eller samordningsnummer skriver du till ambassaden.bern-pass@gov.se 

För alla andra ärenden: ambassaden.bern@gov.se

Vi vill ansöka om samordningsnummer och pass, hur gör vi?
Informera dig här om hur ni ansöker om samordningsnummer i det fall ni vill ha en ID-/resehandling till ert barn. Tidsbokning krävs om ni vill komma till ambassaden för att lämna ansökan. Skriv hit:
ambassaden.bern-pass@gov.se
Vill ni endast namnanmäla barnet till Sverige görs det direkt till Skatteverket. Läs mer här

Senast uppdaterad 02 sep 2020, 10.55