Senast uppdaterad 24 mar 2023, 14.37
Aktuella händelser
Strejk och demonstrationer fortsätter under mars månad
Flera fackföreningar har utlyst strejk och demonstrationer i hela Frankrike. Transport, skolor och andra sektorer som bensinstationer påverkas. Svenska resenärer uppmanas undvika folksamlingar och följa lokala anvisningar.
- Strejkdag är utlyst till den 28 mars 2023
- Bra informationssidor:
Reseinformation med anledning av coronapandemin
Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på Lägesbild och reseinformation Covid-19.
Förhöjt terrorhot
Nivån för terrorattentat höjts till 3 vilket betyder en överhängande risk för attentat i hela landet.
Du som bor i eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.
Naturförhållanden och katastrofer
Översvämningar förekommer så gott som varje år på olika håll i landet. Risk för oväder meddelas av Météo France, endast på franska. Information på engelska finns på meteoalarm.org
I södra Frankrike och på Korsika förekommer skogsbränder, särskilt sommartid. Vi uppmanar att följa lokala myndigheternas råd och anvisningar. Sök efter aktuellt departement här
Jordbävningar i Frankrike är ovanliga, men kan inträffa. Är du inomhus, försök att ta skydd under ett bord eller vid bärande vägg. Använd inte hiss. Utomhus bör du söka dig till en öppen plats, på avstånd från byggnader. För aktuell info, se franska seismologiska centralbyrån: www.franceseisme.fr.
Allmänna säkerhetsläget
Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.
Den 1 november 2017 upphävdes det undantagstillstånd som infördes i november 2015 efter terrordåden i Paris. Ökad bevakning fortsätter dock att förekomma på turistorter, allmänna transporter (tunnelbana, tåg, flyg) och vid större evenemang. Detta kan också innebära ökade identitetskontroller och kontroller av handväskor och bagage.
Twitterkonto med viktig information om säkerhetsläget i Frankrike : Beauvau-alerte
Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ö-områdena Réunion, Wallis och Futuna, Saint Pierre och Miquelon, Saint-Martin (FR) samt Saint-Barthélemy är i regel trygga resmål. På ön Mayotte förekommer det däremot regelbundet oroligheter.
Terrorism
Terrorhotet i Frankrike (“urgence attentat") är på nivå 3, vilket betyder att det är en överhängande risk för attentat i hela Frankrike.
Du som bor eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.
Allmänt om terrorhot
Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. .
Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Du finner mer information på den franska administrationens webbplats
Läs mer om turism och terrorism på UD
In- och utresebestämmelser
Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort.
Observera att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) inte gäller som resehandling.
Hälso- och sjukvård
Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Kortet beställer du hos Försäkringskassan.
Vårdupplysning och jourhavande läkare i Frankrike nås via det nationella journumret 3624 - SOS Médecin.
Paris området - Tel +33 (0)1 47 07 77 77
Information om det allmänna hälsoläget i Frankrike finns att läsa på följande webbplats.
Resa med medicin: Om du ska resa till ett annat land och behöver ta med dig din medicin, behöver du ta reda på vilka regler som gäller i det landet. Läs mer på Läkemedelsverkets och franska tullverkets hemsidor.
Chikungunya
På den franska ön Réunion i Indiska oceanen förekommer sjukdomen chikungunya. Det är en virusinfektion som sprids av myggor och ofta yttrar sig i hög feber, huvudvärk och ledvärk, som kan vara i flera veckor. Sjukdomen smittar inte mellan människor. Det finns inte någon medicin mot sjukdomen, utan man bör i stället skydda sig mot myggbett genom myggmedel, täckande klädsel, impregnerat myggnät etc.
På Réunion med 780 000 invånare nådde epidemin en höjdpunkt i februari 2006, spridningen har därefter minskat. Enligt världshälsoorganisationen WHO är sjukdomen i sig själv däremot sällan dödlig. Gravida, kroniskt sjuka och personer med nedsatt immunförsvar bör vara särskilt försiktiga.
Mer information om chikungunya finns på webbplatsen för den Europeiska smittskyddsorganisationen.
Zikavirus
Zikavirus överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.
Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset inte tidigare funnits. I augusti 2016 rapporterades fall från ett begränsat område i Miami, Florida, USA. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns troligen sedan länge i stora delar av Sydostasien och Afrika.
Under den nu pågående smittspridningen har det påvisats en ökad risk för att efter infektion med zikavirus drabbas av den akuta nervskadan Guillain Barré syndrom. Det har också påvisats en koppling mellan zikavirus och en ökad risk för fosterskadan mikrocefali, som är en medfödd missbildning av hjärnan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikavirus.
I Sverige är Folkhälsomyndigheten rådgivande myndighet i hälso- och smittskyddsfrågor. Deras råd vid resa till länder med känd förekomst av zikavirus är att skydda sig från myggbett under hela dygnet. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken. Detta medför även minskad risk att smittas av andra myggburna infektioner som denguefeber, chikungunya och malaria. Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat rekommendationer för att förhindra sexuell överföring av zikavirus. Kvinnor och män som har rest i berört område kan minska risken att överföra smitta sexuellt genom att undvika oskyddat sex i 6 månader efter hemkomst. Kvinna som kan bli gravid bör avvakta med att försöka bli gravid i minst 6 månader efter hemkomst från berört område för att minska risken för eventuell zikainfektion under graviditet. Detta gäller såväl vid påvisad infektion med zikavirus som vid symtomfrihet.
Med tanke på risk för sexuell överföring av zikavirus och risker vid graviditet finns särskilda rekommendationer på Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns också den senaste informationen om zikavirusets utbredning/berörda länder som uppdateras löpande.
Läs mer om Zikaviruset på Folkhälsomyndighetens sida.
Enligt ett pressmeddelande (22 januari 2016) rekommenderar Frankrikes hälso- och socialdepartement gravida kvinnor och kvinnor som planerar en graviditet att skjuta upp eventuella resor till de områden där zikaviruset förekommer, samt att innan avfärd uppsöka läkare för att informera sig om vilka komplikationer en zikavirusinfektion kan medföra. (Ambassadens översättning)
«Il est recommandé aux femmes enceintes ou ayant un projet de grossesse et ayant le projet de se rendre dans des zones où sévit le Zika, d’envisager un report de leur projet de voyage, ou, en tout cas de consulter un médecin avant le départ pour être informées sur les complications pouvant survenir lors d’une infection par le virus Zika.»
Klicka här för information angående Frankrikes hälso- och socialdepartements rekommendation.
Lokala lagar och sedvänjor
Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar, i tåg och på tunnelbanan. Som allmänt reseråd gäller att pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på ett säkert ställe. Charterresenärer bör iaktta researrangörens anvisningar gällande resmålet.
I större städer vid Medelhavskusten och på annat håll förekommer allt oftare väskryckning och liknande från bilar under färd. När bilen stannar, exempelvis vid rött ljus, händer det att rånare på motorcykel sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor och andra värdesaker för att därefter försvinna i trafikvimlet. Håll därför bildörrarna låsta även under färd. Låt inte väskor och värdesaker ligga synliga i bilen under färd. Låt inte heller värdesaker ligga kvar i bilen, även om du bara lämnar bilen en kort stund.
Trafiksäkerhet och miljöåtgärder
Från och med 1 november 2021 är det krav på vinterdäck i vissa regioner: Alpes, Corse, Massif central, Massif jurassien, Pyrénées, Massif vosgien mellan 1/11 och 31/03. Läs mer Pneus hiver ou chaînes -Zones montagneuses (automatisk översättning till engelska).
Från och med den 1 januari 2021 måste alla tunga fordon anbringa en signalanordning på sitt fordon så att den syns på fordonets sidor och bak. Denna skyldighet gäller för tunga fordon med en total tillåten totalvikt som överstiger 3,5 ton. Läs mer Réglementation de la visibilité (på franska) och Sécurité routière -Poids lourds (automatisk översättning till engelska)
Sedan den 22 maj 2020 är det inte längre obligatoriskt att ha en ethylotest i fordonet. Obligatorisk säkerhetsutrustning är varningstriangel och minst en gul säkerhetsväst. Den ska förvaras tillgängligt i fordonet.
Restriktioner har införts för att minska luftföroreningar i tätorter. Beroende på vart du ska köra i Frankrike kan en miljödekal behövas på ditt fordon.
Den franska trafikkulturen avviker betydligt från den svenska så uppmärksamhet är på sin plats, t.ex. vid omkörningar.
Punktstrejker förekommer och kan störa den allmänna trafiken. Allmän information om pågående och planerade strejker finns att hitta här. När strejk pågår finns information på transportsajter som: RATP (métro och RER), SNCF (tåg), Aéroport de Paris (Orly och Charles de Gaulles), m.m
Resa i landet
Nödnummer
De allmänna nödropsnumren 112 (ambulans och brandkår), 15 (SAMU ambulans), 17 (polisen), 18 (brandkår)
Turism
Utförlig reseinformation om de respektive förbundsländerna finns att läsa på Frankrikes Turistbyråns hemsida.
UD Resklar
Ladda ner UD:s app Resklar för att få tillgång till råd och reseinformation direkt i mobilen och surfplattan.
Reseinformation till dig med dubbelt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige
Sverige tillåter sedan många år svenska medborgare att också ha andra medborgarskap. Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp på ett konsekvent och rättssäkert sätt i enlighet med gällande regler. Även om Sverige behandlar alla svenska medborgare utifrån samma regelverk kan ett annat medborgarskapsland begränsa vad svenska myndigheter kan göra i det landet för att hjälpa till konsulärt.
Läs på Regeringens hemsida vad som gäller för dig.