Meny
  • Svenska

Om utlandet Frankrike

Ambassadens reseinformation

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här
Senast uppdaterad 28 maj 2020, 10.48

Aktuella händelser

 Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, till att gälla fram till den 15 juli 2020.

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.

Beslut att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängning fram till den 15 juli 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. 
UD:s generella information och råd om coronaviruset

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Beslut om inresestopp till Sverige – resor från Frankrike berörs inte

Den 14 maj beslutade den svenska regeringen att förlänga det tillfälliga stopp för alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige - omfattas alltså inte av inresestoppet, detta oavsett vilket medborgarskap den resande har.

Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem, även om de reser från ett land utanför Europa.

Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

Med sitt beslut följer regeringen en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Inresestoppet fortsätter att gälla fram till den 15 juni.
Mer informtion från UD om inresestoppet

Frankrike inför restriktioner - hemresor till Sverige fortfarande möjligt 

Den 17 mars beslutade även franska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Frankrike. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). Beslutet gäller till 15 juni.
Resor inom Europa - tex. från Sverige till Frankrike är fortfarande, men med restriktioner (t ex arbete, fast bostad). Resor från Frankrike till Sverige förblir möjliga.

Karantän för resande från ett land utanför EU/Schengen

Från den 11 maj införs obligatorisk karantän för resande som kommer in i Frankrike från ett land utanför EU/Schengen. Det betyder att resanden från ett annat EU-land/Schengen, t ex Sverige, får resa in i Frankrike utan karantän. 

Intyg krävs för alla resor in i eller igenom Frankrike

Från och med 8 april kräver franska myndigheter ett inreseintyg för alla som ska resa in i eller igenom Frankrike. 
Från den 25 maj krävs också ett hälsointyg att fylla i. 
Båda intygen samt mer info finns att ladda ner och printa ut här.

Observera att giltigt skäl krävs för inresa. T ex fast boende eller jobb som ska kunna styrkas med lämpligt dokument, t ex justificatif de domicile, arbetsgivarintyg eller liknanade.  

Intygen krävs vid alla färdsätt - bil, tåg, båt och flyg samt vid alla typer av resor, t ex med bil från Spanien genom Frankrike till Sverige, eller transitresenärer som mellanlandar på fransk flygplats. Ifyllda intyg ska visas upp vid gränskontroll eller vid ombordstigning. 

Det går fortfarande att flyga hem till Sverige

Många flygbolag har dragit ner kraftigt på sina flyglinjer, ett fåtal direktflyg i veckan går mellan Frankrike och Sverige. Vid flyg eller annat färdmedel, kontakta alltid flygbolag el resebyrå. Tänk också på att vara ute i god tid, säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatserna. 

Från 11 maj krävs ansiktsmask på alla flygplatser i Frankrike.
Air France kräver ansiktsmask ombord på alla flyg. De tar också tempen på alla passagerare före ombordstigning. Temperaturen ska vara under 38 grader. 

Flygplatser:
Paris Charles de Gaulle är öppen men bara ca 20 procent av flighterna går. 
Paris Orly är stängd, vissa flighter flyttats till Charles de Gaulle.
Paris Beauvais är öppen, men med kraftigt nerdragen flygtrafik. 
Nice Côte d'Azur är öppen men med begränsas flygtrafik. Mer info HÄR.
För mer information om Paris flygplatser, klicka HÄR 
Länkar till samtliga flygplatser i Frankrike HÄR

Det går att bila genom Frankrike till Sverige 

Det går fortfarande att resa igenom Frankrike för att återvända till Sverige. T ex  bila från Spanien via Tyskland till Sverige. Det krävs ifyllda intyg att visa upp vid gränskontrollen. Se ovan.
Situationen kan förändras snabbt. Om du ska passera genom flera länder, kontrollera alltid respektive lands reseinformation på ambassadernas hemsida swedenabroad.se, den uppdateras kontinuerligt.Observera att det är grundliga kontroller och kan vara långa köer vid de flesta gränser och det ska gå att motivera att man är på hemresa.

Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör ha den fortsatta resan bokad och klar, så att t ex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland. 

Hotell i Frankrike omfattas inte av allmän stängning 

Eftersom antalet resenärer gått ner kraftigt, har många hotell i Frankrike valt att stänga på grund av coronaviruset. Kontakta och boka hotell i förväg via en hotellbokningstjänst på internet. 

CORONAVIRUS - I FRANKRIKE
Uppdaterat tisdag 12 maj 2020

Det råder hälsoundantagstillstånd i Frankrike fram till och med den 10 juli 2020 på grund av coronaviruset. Viruset finns i hela landet, men situationen har stabiliserats.

Premiärminister Edouard Philippe presenterade den 7 maj en plan för hur Frankrike ska trappa ner den karantän som gällt de senaste två månaderna.
Måndag den 11 maj inleds den första etappen med en rad lättnader i restriktionerna. Situationen ser olika ut i olika delar av Frankrike. Myndigheterna uppdaterar en karta över hur aktivt coronaviruset är i olika regioner.

Hårdast drabbade är regionerna i nordöstra Frankrike, dvs Île-de-France, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté, Grand-Est samt Mayotte i Indiska oceanen. I dessa regioner, rödmarkerade på kartan, sker nedtrappningen av restriktioner i ett långsammare tempo.

Det är mycket viktigt att fortsätta att hålla minst en meters avstånd, tvätta händerna ofta med tvål, bära ansiktsmask när det krävs och alltid hosta och nysa i armvecket.

Följ alltid myndigheternas rekommendationer:

Mer Information på franska, inklusive aktuell karta, på regeringens hemsida.
Mer Information på engelska på regeringens hemsida.
Mer information per departement för lokal information. 

 

I korthet gäller följande i Frankrike från och med måndag 11 maj:

- Det är tillåtet att vistas utomhus igen, när man vill och utan intyg.
- Det är tillåtet att förflytta sig inom 10 mil, fågelvägen, från bostaden. Intyg krävs som visar var man är bosatt (justificatif de domicile).
- Vid resor längre bort än 10 mil krävs giltigt skäl, t ex arbete, eller akut familjeangelägenhet. Nytt intyg finns att ladda ner på regeringens hemsida. Intyget krävs bara om om resans mål ligger i ett annat departement. 
- Affärer, matmarkander och kommersiell verksamhet öppnar igen. Butiksgallerior större än 40 000m2 förblir stängda i Île-de-France.
- Restauranger, caféer, barer, biografer, muséer och turistattraktioner förblir stängda. 
- Ansiktsmask blir obligatorisk i kollektivtrafiken för alla över 11 år och kan krävas i butiker och affärer. 
- Folksamlingar med fler än 10 personer är förbjudna.
- Det är tillåtet att sporta utomhus igen, när man vill, men det ska ske individuellt. Det är inte tillåtet att sporta i grupp eller på idrottsanläggning. 
- I regionen Île de France (Paris med omnejd) krävs intyg från arbetsgivaren med giltigt skäl för att resa i kollektivtrafiken i rusningstid (6.30-9.30 och 16-19).
- Alla uppmanas att fortsätta att arbeta hemifrån, om inte särskilda skäl föreligger. 
- Parker öppnar i alla grönmarkerade regioner men inte i de rödmarkerade, gäller bl a Paris (se länk till regeringens hemsida ovan).
- Stränder kan komma att öppnas, beslutas lokalt av borgmästare och prefekt.
- Skolorna öppnar gradvis.

Observera att reglerna skiljer sig från depratement till department. För mer information:
Mer Information på franska, inklusive aktuell karta, på regeringens hemsida.
Mer Information på engelska på regeringens hemsida.
Mer information per departement för lokal information. 

Resor och transporter i Frankrike

Från 11 maj är  det tillåtet att förflytta sig inom 10 mil, fågelvägen, från bostaden. Intyg krävs som visar var man är bosatt (justificatif de domicile). 
Vid resor längre bort än 10 mil krävs giltigt skäl, t ex arbete, läkarbesök eller akut familjeangelägenhet. Nytt intyg krävs och finns att ladda ner på regeringens hemsida. Intyget krävs bara om om resans mål ligger i ett annat departement. 

SNCF återupptar tågtrafiken till 50 procent, men det kommer att krävas platsreservation, restriktioner på perrongerna och tågvagnarna kommer ej att fyllas helt.
OBS. Ansiktsmask blir obligatoriskt ombord på alla transporter,  tåg, bussar etc.

Flygplatsen Orly i Paris är tillfälligt stängd tills vidare, vissa flighter flyttas till Charles de Gaulle som också har kraftigt nerdragen flygtrafik. 

Kollektivtrafiken i Paris

Från den 11 maj fungerar 75 procent av kollektivtrafiken. Det blir obligatoriskt med ansiktsmask och restriktioner på stationer och perronger införs.
För att resa kollektivt i rusningstid ( 6.30-9.30 och 16-19) krävs intyg från arbetsgivare. Mer info på regeringens hemsida (se ovan). Andra nödvändiga resor (följa barn till skolan, besök hos läkare mm) är också tillåtet, med intyg. 

Observera att samtliga avgångar med flygbussen Le Bus Direct till Charles de Gaulle är inställda tills vidare. 

Här finns mer information:

FLYG: Frankrikes samtliga flygplatser hittar du HÄR 
TÅG: SNCF:s hemsida med information om tågtrafik hittar du HÄR 
METRO, buss mm: RATP (kollektivtrafik i Paris) hittar du HÄR

Mer information om coronaviruset på franska regeringens hemsida:

Information på franska inkl intyg och frågor och svar
Information på engelska (observera att den inte uppdateras lika ofta)
Frågor och svar om utegångsförbudet  (kortversion) 

Informationsnummer om coronaviruset i Frankrike (bara franska). Fungerar även från svenska mobiler. Öppet dygnet runt. 
Från franskt nummer: 0800 130 000 
Från utländskt nummer: +33 800 130 000


Hälsorelaterade frågor om coronaviruset Covid-19

* Allmänheten uppmanas att följa hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd desinficeringsmedel, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst en meters avstånd. 

* Från och med den 11 maj blir det obligatoriskt att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken och i butiker där det efterfrågas. 

* Den franska hälsomyndigheten uppdaterar fortlöpande information om situationen på sin hemsida HÄR.

* Den som befinner sig i Frankrike och tror sig vara smittad ska undvika kontakter med andra personer och kontakta SAMU (Service d’Aide Médicale Urgente) genom att ringa 15 eller ett sms till 114. Fungerar även från svenska mobiler. 

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Kontakter och information i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

Svenska resenärer kan ladda ner appen UD Resklar och anmäla sig till Svensklistan.  Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO). 

Följ ambassadens information på:
hemsidan swedenabroad.se
Twitter @SverigeiFR
Facebook Suède en France 
Instagram @suedeenfrance

 

Naturförhållanden och katastrofer

Översvämningar förekommer så gott som varje år på olika håll i landet. I Sydfrankrike och på Korsika förekommer skogsbränder, särskilt sommartid. De lokala myndigheternas anvisningar och bestämmelser bör absolut iakttas.

Jordbävningar i Frankrike är ovanliga, men inträffar emellanåt. Är du inomhus, försök att ta skydd under ett bord eller vid bärande vägg. Använd inte hiss. Utomhus bör du söka dig till en öppen plats, på avstånd från byggnader. För aktuell info, se franska seismologiska centralbyrån: www.franceseisme.fr.

Allmänna säkerhetsläget

 

Gula västarna Med anledning av oroligheter och demonstrationer i Frankrike på lördagar sedan november 2018,  uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet. Följ lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer.

Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.

Den 1 november 2017 upphävdes det undantagstillstånd som infördes i november 2015 efter terrordåden i Paris. Ökad bevakning fortsätter dock att förekomma på turistorter, allmänna transporter (tunnelbana, tåg, flyg) och vid större evenemang. Detta kan också innebära ökade identitetskontroller och kontroller av handväskor och bagage.

Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ö-områdena Réunion, Mayotte, Wallis och Futuna och Saint Pierre och Miquelon är i regel trygga resmål.

Terrorism

Terrorhot i Frankrike ligger på nivå 2 av 3 (Sécurité renforcée - risque attentat) vilket betyder ökad risk för attentat. Franska myndigheter uppmanar allmänheten till ökad vaksamhet samt att noga följa råd och anvisningar om något skulle inträffa. Givet att ytterligare våldshandlingar eller attentat i Frankrike inte går att utesluta rekommenderar ambassaden svenska medborgare att vara extra uppmärksamma, inte minst vid större folksamlingar samt följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen. 

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att ISIL i september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november 2015 på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Franska Inrikesministeriet har lanserat appen SAIP. Appen skickar notiser och information till den som befinner sig i ett krisdrabbat område. SAIP finns på engelska och franska. Ladda ner den för iOS och Android.

Du finner mer information på den franska administrationens webbplats

Läs mer om turism och terrorism på UD:s webbplats.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort.

Observera att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) inte gäller som resehandling.

Hälso- och sjukvård

Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Kortet beställer du hos Försäkringskassan.

Vårdupplysning och jourhavande läkare i Frankrike nås via det nationella journumret 3624 - SOS Médecin.

Paris området - Tel +33 (0)1 47 07 77 77

Information om det allmänna hälsoläget i Frankrike finns att läsa på följande webbplats.

Chikungunya

På den franska ön Réunion i Indiska oceanen förekommer sjukdomen chikungunya. Det är en virusinfektion som sprids av myggor och ofta yttrar sig i hög feber, huvudvärk och ledvärk, som kan vara i flera veckor. Sjukdomen smittar inte mellan människor. Det finns inte någon medicin mot sjukdomen, utan man bör i stället skydda sig mot myggbett genom myggmedel, täckande klädsel, impregnerat myggnät etc.

På Réunion med 780 000 invånare nådde epidemin en höjdpunkt i februari 2006, spridningen har därefter minskat. Enligt världshälsoorganisationen WHO är sjukdomen i sig själv däremot sällan dödlig. Gravida, kroniskt sjuka och personer med nedsatt immunförsvar bör vara särskilt försiktiga.
Mer information om chikungunya finns på webbplatsen för den Europeiska smittskyddsorganisationen.

Zikavirus

Zikavirus överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset inte tidigare funnits. I augusti 2016 rapporterades fall från ett begränsat område i Miami, Florida, USA. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns troligen sedan länge i stora delar av Sydostasien och Afrika.

Under den nu pågående smittspridningen har det påvisats en ökad risk för att efter infektion med zikavirus drabbas av den akuta nervskadan Guillain Barré syndrom. Det har också påvisats en koppling mellan zikavirus och en ökad risk för fosterskadan mikrocefali, som är en medfödd missbildning av hjärnan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikavirus.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten rådgivande myndighet i hälso- och smittskyddsfrågor. Deras råd vid resa till länder med känd förekomst av zikavirus är att skydda sig från myggbett under hela dygnet. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken. Detta medför även minskad risk att smittas av andra myggburna infektioner som denguefeber, chikungunya och malaria. Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat rekommendationer för att förhindra sexuell överföring av zikavirus. Kvinnor och män som har rest i berört område kan minska risken att överföra smitta sexuellt genom att undvika oskyddat sex i 6 månader efter hemkomst. Kvinna som kan bli gravid bör avvakta med att försöka bli gravid i minst 6 månader efter hemkomst från berört område för att minska risken för eventuell zikainfektion under graviditet. Detta gäller såväl vid påvisad infektion med zikavirus som vid symtomfrihet.

Med tanke på risk för sexuell överföring av zikavirus och risker vid graviditet finns särskilda rekommendationer på Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns också den senaste informationen om zikavirusets utbredning/berörda länder som uppdateras löpande.

Läs mer om Zikaviruset på Folkhälsomyndighetens sida.

Enligt ett pressmeddelande (22 januari 2016) rekommenderar Frankrikes hälso- och socialdepartement gravida kvinnor och kvinnor som planerar en graviditet att skjuta upp eventuella resor till de områden där zikaviruset förekommer, samt att innan avfärd uppsöka läkare för att informera sig om vilka komplikationer en zikavirusinfektion kan medföra. (Ambassadens översättning) 

 «Il est recommandé aux femmes enceintes ou ayant un projet de grossesse et ayant le projet de se rendre dans des zones où sévit le Zika, d’envisager un report de leur projet de voyage, ou, en tout cas de consulter un médecin avant le départ pour être informées sur les complications pouvant survenir lors d’une infection par le virus Zika.»

Klicka här för information angående Frankrikes hälso- och socialdepartements rekommendation.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar, i tåg och på tunnelbanan. Som allmänt reseråd gäller att pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på ett säkert ställe. Charterresenärer bör iaktta researrangörens anvisningar gällande resmålet.

I större städer vid Medelhavskusten och på annat håll förekommer allt oftare väskryckning och liknande från bilar under färd. När bilen stannar, exempelvis vid rött ljus, händer det att rånare på motorcykel sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor och andra värdesaker för att därefter försvinna i trafikvimlet. Håll därför bildörrarna låsta även under färd. Låt inte väskor och värdesaker ligga synliga i bilen under färd. Låt inte heller värdesaker ligga kvar i bilen, även om du bara lämnar bilen en kort stund.

Trafiksäkerhet

Notera att sedan den 1 juli 2012 måste alla som kör bil, motorcykel eller buss i Frankrike ha med sig en alkoholmätare, dock är det sedan den 1 mars 2013 inte längre ålagt med böter ifall man inte har en alkoholmätare i bilen. Detta gäller även turister och utländska fordon. Bestämmelserna omfattar alla fordon med en cylindervolym på mer än 50 kubikcentimeter. I Frankrike kallas alkoholmätare éthylotest och går att köpa bl.a på apotek.

Den franska trafikkulturen avviker betydligt från den svenska så uppmärksamhet är på sin plats, t.ex. vid omkörningar.

Punktstrejker förekommer och kan störa den allmänna trafiken. Allmän information om pågående och planerade strejker finns att hitta här. När strejk pågår finns information på transportsajter som: RATP (métro och RER), SNCF (tåg), Aéroport de Paris (Orly och Charles de Gaulles), m.m

Resa i landet