• Svenska

Om utlandet Frankrike

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 02 okt 2023, 11.52

Aktuella händelser

Naturförhållanden och katastrofer

Översvämningar förekommer så gott som varje år på olika håll i landet. Risk för oväder meddelas av Météo France, endast på franska. Information på engelska finns på meteoalarm.org

I södra Frankrike och på Korsika förekommer skogsbränder, särskilt sommartid. Vi uppmanar att följa lokala myndigheternas råd och anvisningar. Sök efter aktuellt departement här 

Jordbävningar i Frankrike är ovanliga, men kan inträffa. För aktuell info, se franska seismologiska centralbyrån: www.franceseisme.fr.

Allmänna säkerhetsläget

Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.

Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ö-områdena Réunion, Wallis och Futuna, Saint Pierre och Miquelon, Saint-Martin (FR) samt Saint-Barthélemy är i regel trygga resmål. På ön Mayotte förekommer det däremot regelbundet oroligheter.

Terrorism

Terrorhotet i Frankrike ligger på höjd säkerhetsnivå – risk för attack. 

Du som bor eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.

Bevakning utfört av poliser och gendarmer, uppbackade av soldater från den franska armén förekommer på turistorter, allmänna transporter (tunnelbana, tåg, flyg) och vid större evenemang. Detta kan också innebära ökade identitetskontroller och kontroller av handväskor och bagage.

Twitterkonto med viktig information om säkerhetsläget i Frankrike : Beauvau-alerte

Allmänt om terrorhot

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. 

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om turism och terrorism på UD 

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort. 

OBSERVERA att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) INTE gäller som resehandling.

Hälso- och sjukvård

Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet.

Vårdupplysning och jourhavande läkare i Frankrike nås via det nationella journumret 3624 - SOS Médecin.

Paris området - Tel +33 (0)1 47 07 77 77

boka SOS medecin online : sos-medecin

Boka läkarbesök online : doctolib.fr

Information om det allmänna hälsoläget i Frankrike finns att läsa på följande webbplats.

Resa med medicin: Om du ska resa till ett annat land och behöver ta med dig din medicin, behöver du ta reda på vilka regler som gäller i det landet. Läs mer på Läkemedelsverkets och franska tullverkets hemsidor.

Chikungunya

På den franska ön Réunion i Indiska oceanen förekommer sjukdomen chikungunya.
Mer information om chikungunya finns på webbplatsen för den Europeiska smittskyddsorganisationen.

Zikavirus

Förekommer i Franska Polynesien. 

Läs mer om Zikaviruset på Folkhälsomyndighetens sida.

Länk med information om Zika-viruset  från Världshälsoorganisationen, WHO.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar, i tåg och på tunnelbanan. Som allmänt råd gäller att pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på säkert ställe. Ha nogrann uppsikt över väskor i transporter och på stationer och flygplatser. Charterresenärer bör iaktta researrangörens anvisningar gällande resmålet.

I större städer vid Medelhavskusten och på annat håll förekommer allt oftare väskryckning och liknande från bilar under färd. När bilen stannar, exempelvis vid rött ljus, händer det att rånare på motorcykel sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor och andra värdesaker för att därefter försvinna i trafikvimlet. Håll därför bildörrarna låsta även under färd. Låt inte väskor och värdesaker ligga synliga i bilen under färd. Låt inte heller värdesaker ligga kvar i bilen, även om du bara lämnar bilen en kort stund.

Trafiksäkerhet och miljöåtgärder

Stor uppmärksamhets krävs i trafiken då det är mycket större trafiktäthet, framrörallt runt storstäder och i semestertid. Olycksstatistiken är betydligt högre i Frankrike än i Sverige.

Restriktioner har införts för att minska luftföroreningar i tätorter. Beroende på vart du ska köra i Frankrike kan en miljödekal behövas på ditt fordon.

Från och med 1 november 2021 är det krav på vinterdäck i vissa regioner: Alpes, Corse, Massif central, Massif jurassien, Pyrénées, Massif vosgien mellan 1/11 och 31/03. Läs mer Pneus hiver ou chaînes -Zones montagneuses (automatisk översättning till engelska).

Från och med den 1 januari 2021 måste alla tunga fordon anbringa en signalanordning på sitt fordon så att den syns på fordonets sidor och bak. Denna skyldighet gäller för tunga fordon med en total tillåten totalvikt som överstiger 3,5 ton. Läs mer Réglementation de la visibilité (på franska) och Sécurité routière -Poids lourds (automatisk översättning till engelska)

Obligatorisk säkerhetsutrustning är varningstriangel och minst en gul säkerhetsväst. Den ska förvaras tillgängligt i fordonet.

Punktstrejker förekommer och kan störa den allmänna trafiken. Allmän information om pågående och planerade strejker finns att hitta här: När strejk pågår finns information på transportsajter som: RATP (métro och RER), SNCF (tåg), Aéroport de Paris (Orly och Charles de Gaulles), m.m

Resa i landet

Nödnummer

De allmänna nödropsnumren 112 (ambulans och brandkår), 15 (SAMU ambulans), 17 (polisen), 18 (brandkår)

Turism

Utförlig reseinformation om de respektive förbundsländerna finns att läsa på Frankrikes Turistbyråns hemsida.

UD Resklar

Ladda ner UD:s app Resklar för att få tillgång till råd och reseinformation direkt i mobilen och surfplattan.

Reseinformation till dig med dubbelt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige

Sverige tillåter sedan många år svenska medborgare att också ha andra medborgarskap. Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp på ett konsekvent och rättssäkert sätt i enlighet med gällande regler. Även om Sverige behandlar alla svenska medborgare utifrån samma regelverk kan ett annat medborgarskapsland begränsa vad svenska myndigheter kan göra i det landet för att hjälpa till konsulärt.

Läs på Regeringens hemsida vad som gäller för dig.

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer