• Svenska

Om utlandet Frankrike

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 10 sep 2024, 09.28

Aktuella händelser

2024-09-10: Oroligheter på ön Nya Kaledonien

  • Nattlig utegångsförbud gäller till om med 16 september.
  • Organiserade demonstrationer sker den 13e varje månad.

Icke nödvändiga resor bör undvikas. 

Du som bor eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.

Information från franska prefekturen på Nya Kaledonien

2024-03-25: Frankrike höjer terrorhotnivå till 3 av 3 – mycket högt hot (Urgence attentat)

Uppmaning till svenskar utomlands: hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

FR-Alert

Om du befinner dig i ett område som drabbats av en händelse/katastrof får du automatiskt ett SMS (på franska/engelska) till din mobiltelefon från de franska myndigheterna. Du behöver inte registrera dig eller ladda ner appen. Du uppmanas att följa instruktionerna som framkommer av SMS:et.

Du kan läsa mer om FR-Alert på franska webbsidan Service-Public.

I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ Préfecture de Police i Paris på deras X-konto eller Facebook-sida

Naturförhållanden och katastrofer

Risk för oväder meddelas av Météo France.

Översvämningar förekommer så gott som varje år på olika håll i landet. Information på engelska finns på sida över väderinformation Europa.

I södra Frankrike och på Korsika förekommer skogsbränder, särskilt sommartid. Vi uppmanar att följa lokala myndigheternas råd och anvisningar. Sök efter aktuellt departement.

Jordbävningar i Frankrike är ovanliga, men kan inträffa. För aktuell info, besök franska seismologiska centralbyrån.

Om du befinner dig i ett område som drabbats av en katastrof får du automatiskt ett SMS (på franska/engelska) på din mobiltelefon från franska myndigheterna. Du behöver inte registrera dig eller ladda ner appen. Du kan läsa mer om FR-Alert på franska Service-Public webbsidan.

Allmänna säkerhetsläget

Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.

Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ö-områdena Réunion, Wallis och Futuna, Saint Pierre och Miquelon, Saint-Martin (FR) samt Saint-Barthélemy är i regel trygga resmål. På ön Mayotte förekommer det däremot regelbundet oroligheter.

Terrorism

    Frankrike har den 24 mars 2024 höjt till terrorhotnivå till 3 av 3 – mycket högt hot (urgence attentat)

    Du som bor eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.

    17 OKTOBER // Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

    Bevakning utfört av poliser och gendarmer, uppbackade av soldater från den franska armén förekommer på turistorter, allmänna transporter (tunnelbana, tåg, flyg) och vid större evenemang. Detta kan också innebära ökade identitetskontroller och kontroller av handväskor och bagage.

    Twitterkonto med viktig information om säkerhetsläget i Frankrike : Beauvau-alerte

    Om du befinner dig i ett område som drabbats av en katastrof får du automatiskt ett SMS (på franska/engelska) på din mobiltelefon från franska myndigheterna. Du behöver inte registrera dig eller ladda ner appen. Du kan läsa mer om FR-Alert på franska Service-Public webbsidan.

    Allmänt om terrorhot

    Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. 

    Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

    Läs mer om turism och terrorism på UD 

    In- och utresebestämmelser

    Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

    Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig med giltigt pass eller giltigt ID-kort. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort. Resehandlingen måste vara giltig under hela vistelsen i Frankrike, men det finns inget krav på att den ska vara giltig en viss tid efter utresa ur Frankrike.

    OBSERVERA att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) INTE gäller som resehandling.

    Hälso- och sjukvård

    Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet.

    Vårdupplysning och jourhavande läkare i Frankrike nås via det nationella journumret 3624 - SOS Médecin:

    Boka läkarbesök online

    Information om det allmänna hälsoläget i Frankrike.

    Resa med medicin

    Om du ska resa till ett annat land och behöver ta med dig din medicin, behöver du ta reda på vilka regler som gäller i det landet. Läs mer på Läkemedelsverkets och franska tullverkets hemsidor.

    Chikungunya

    På den franska ön Réunion i Indiska oceanen förekommer sjukdomen chikungunya.
    Mer information om chikungunya finns på webbplatsen för den Europeiska smittskyddsorganisationen.

    Zikavirus

    Förekommer i Franska Polynesien. 

    Läs mer om Zikaviruset på Folkhälsomyndighetens sida.

    Länk med information om Zika-viruset  från Världshälsoorganisationen, WHO.

    Lokala lagar och sedvänjor

    Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor.

    Tänk på att i Frankrike är det inte självklart att alla talar engelska.

    Kriminalitet och personlig säkerhet

    Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar, i tåg och på tunnelbanan. Som allmänt råd gäller att pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på säkert ställe. Ha nogrann uppsikt över väskor i transporter och på stationer och flygplatser. Charterresenärer bör iaktta researrangörens anvisningar gällande resmålet.

    I större städer vid Medelhavskusten och på annat håll förekommer allt oftare väskryckning och liknande från bilar under färd. När bilen stannar, exempelvis vid rött ljus, händer det att rånare på motorcykel sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor och andra värdesaker för att därefter försvinna i trafikvimlet. Håll därför bildörrarna låsta även under färd. Låt inte väskor och värdesaker ligga synliga i bilen under färd. Låt inte heller värdesaker ligga kvar i bilen, även om du bara lämnar bilen en kort stund.

    Trafiksäkerhet och miljöåtgärder

    Stor uppmärksamhets krävs i trafiken då det är mycket större trafiktäthet, framrörallt runt storstäder och i semestertid. Olycksstatistiken är betydligt högre i Frankrike än i Sverige.

    Restriktioner har införts för att minska luftföroreningar i tätorter. Beroende på vart du ska köra i Frankrike kan en miljödekal behövas på ditt fordon.

    Från och med 1 november 2023 är det krav på vinterdäck i vissa regioner.  

    Från och med den 1 januari 2021 måste alla tunga fordon anbringa en signalanordning på sitt fordon så att den syns på fordonets sidor och bak. Denna skyldighet gäller för tunga fordon med en total tillåten totalvikt som överstiger 3,5 ton

    Obligatorisk säkerhetsutrustning är varningstriangel och minst en gul säkerhetsväst. Den ska förvaras tillgängligt i fordonet.

    Punktstrejker förekommer och kan störa den allmänna trafiken. När strejk pågår finns information på transportsajter som: Tunnelbana och pendeltåg i Paris RATP, tåg i Frankrike SNCF, Paris flygplatser Orly och Charles de Gaulles.

    Resa i landet

    Nödnummer

    De allmänna nödropsnumren 112 (ambulans och brandkår), 15 (SAMU ambulans), 17 (polisen), 18 (brandkår).

    Turism

    Utförlig reseinformation om de respektive förbundsländerna finns att läsa på Frankrikes Turistbyråns hemsida.

    Upphittade handlingar: France Objets Trouvés, where lost is found! (franceobjetstrouves.fr)

    UD Resklar

    Ladda ner UD:s app Resklar för att få tillgång till råd och reseinformation direkt i mobilen och surfplattan.

    Reseinformation till dig med dubbelt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige

    Sverige tillåter sedan många år svenska medborgare att också ha andra medborgarskap. Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp på ett konsekvent och rättssäkert sätt i enlighet med gällande regler. Även om Sverige behandlar alla svenska medborgare utifrån samma regelverk kan ett annat medborgarskapsland begränsa vad svenska myndigheter kan göra i det landet för att hjälpa till konsulärt.

    Läs på Regeringens hemsida vad som gäller för dig.

    Uppmaning till svenskar utomlands

    Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

    Uppmaning till svenskar utomlands
    Senast uppdaterad 24 jul 2024

    Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

    Läs mer