Om utlandet Frankrike

Provisoriskt pass i Frankrike

Om du har förlorat ditt vanliga pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass (ej biometriskt). Ett provisoriskt pass utfärdas normalt för en resa som är nära förestående och det har en giltighetstid på längst 7 månader. Det provisoriska passet får du vid ansökningstillfället.

Ett provisoriskt pass är en nödlösning för dig som ska resa men som blivit av med ditt vanliga pass. Det provisoriska passet är inte biometriskt och är giltigt i högst 7 månader, men inte längre än vad som krävs för att du ska kunna genomföra din resa. Innan du skaffar ditt provisoriska pass bör du kontrollera att landet du ska resa till godtar ett sådant som resehandling, samt vilken giltighetstid landet kräver. Denna information får du lättast genom att kontakta landets ambassad i Sverige.

Var kan jag ansöka om provisoriskt pass?

Ett provisoriskt pass kan utfärdas vid ambassaden i Paris eller vid något av konsulaten i Bordeaux, Nice eller Marseille.

Tänk på att:

 • Från och med den 15 april 2016 ska vanliga pass som huvudregel återkallas och spärras när ett provosoriskt pass utfärdas.
 • Om ditt förra pass är förlorat eller stulet måste detta först polisanmälas. Ta sedan med dig polisanmälan när du ska ansöka om ett provisoriskt pass. Läs mer här.
 • För en person under 18 år krävs vårdnadshavarnas medgivande för utfärdande av ett provisoriskt pass. Fyll i denna blankett . Underskrifterna måste bevittnas av två personer.
  Medgivandet kan också skrivas direkt på blankt papper. Det ska klart framgå att det gäller utfärdande av pass för barnet och båda vårdnadshavarnas underskrifter ska bevittnas av två personer, som även de skriver under medgivandet.
  Bifoga en kopia av vårdnadshavarens pass.

Ta med dig:

 • Ditt förra pass.
 • Om passet är stulet eller förlorat tar du istället med dig polisanmälan (se ovan) och en annan giltig fotolegitimation. Har du ingen fotolegitimation kan du istället ta med dig någon du känner som kan intyga din identitet. Personen måste vara myndig och ta med sig en giltig fotolegitimation.
 • Om du är född i Frankrike och aldrig varit folkbokförd i Sverige, tar du med dig din Acte de naissance och dina föräldrars Livret de famille.
 • För barn under 18 år, eventuell frånvarande vårdnadshavares medgivande.

Avgift:

Att ansöka om ett provisoriskt pass på Sveriges ambassad i Paris eller på ett konsulat kostar 178€ och betalas kontant, med bankkort eller med check i samband med ansökan. På ett konsulat är det betalning kontant eller med check som gäller.