Sverige & Ryssland Ryssland

Dokument som krävs

Ska du ansöka om arbetstillstånd behöver du vanligtvis bifoga dokumenten nedan. Särskilda regler och blanketter kan gälla vissa yrken.

Kontrollera på Migrationsverkets webbplats.

Migrationsverkets webbplats

Gör du en webbansökan bifogar du dokumenten elektroniskt. Ansöker du på en pappersblankett ska du ta med dig alla dokument till ambassaden tillsammans med den ifyllda blanketten.

Du behöver:

  • om du inte gör en webbansökan - en ansökningsblankett. Det finns olika blanketter för olika typer av arbetstillstånd (se länk längst ner)
  • kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland
  • Kopia på ditt ryska inrikespass (fotosida samt samtliga sidor med registreringar)
  • anställningserbjudandet, ett fackligt yttrande och andra eventuella dokument du fått från din arbetsgivare

Medföljande familj

Om din familj ska följa med dig till Sverige kan du ansöka för dem i din egen webbansökan.

Om du använder en pappersblankett, eller om familjen ansöker vid ett senare tillfälle, ska familjemedlemmar använda blanketten Ansökan om tillstånd för familjemedlemmar till arbetstagare, gästforskare, idrottsutövare och egna företagare, nr 132011.

Kontrollera på Migrationsverkets webbplats vilka dokument du behöver bifoga för din familj.

Migrationsverkets webbplats

Uppehållstillstånd för den som har eget företag

Om du ska arbeta längre tid än 3 månader för att starta och driva ett eget företag eller gå in som delägare i ett företag, måste du ha ett uppehållstillstånd. Som egenföretagare får du inte ta anställning någon annanstans. För mer information besök Migrationsverkets hemsida.

Senast uppdaterad den 01 januari 2018.

Senast uppdaterad 18 dec 2017, 12.17