Sveriges ambassad Warszawa, Polen

Lokaltid Warszawa
04:34

Aktuella händelser

Uppdaterad 2022-05-20, kl. 16:50

Ryssland har invaderat Ukraina. Regelrätta strider pågår i stora delar av landet inklusive runt de större städerna Kiev och Charkiv.

Omfattande flyktingströmmar rör sig i och ut från Ukraina till landets grannländer i väster, framför allt till Polen. Situationen vid gränsövergångarna mellan Ukraina och Polen är ansträngd.

UD har den 12 februari 2022 beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt uppmanar svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.

Situationen kan komma att påverka möjligheten att resa från Ukraina till angränsande länder. Läs mer på ambassaden i Ukrainas webbsida.

Från och med den 25 februari undantas resenärer från Ukraina till Polen från karantän och krav på att uppvisa ett intyg om negativt testresultat för SARS-cov-2. Källa

Polska myndigheter informerar att det kan förekomma köer/väntetider vid samtliga gränsövergångarna mellan Ukraina och Polen. Köerna gäller såväl fotgängare, personbilar och lastbilar.

Myndigheterna uppmanar alla att vara beredda på att köa i många timmar och därför ha varma kläder samt extra mat och dryck. Polska myndigheter rekommenderar även att använda de mindre gränsövergångarna då det är något kortare väntetider där.

  • Dorohusk-Jagodzin – 17 tim. (lastbilar)
  • Hrebenne-Rawa Ruska – 30 tim. (lastbilar)
  • Korczowa-Krakowiec – 34 tim. (lastbilar)
  • Medyka-Szeginie – 37 tim. (lastbilar)

På andra gränsövergångar överstiger inte väntetiden 2 timmar.

Samtliga gränsövergångar är öppna för fotgängare (ej längre endast gränskontrollen vid Medyka).

För mer information besök även de polska myndigheternas hemsida: Office for Foreigners - Office for Foreigners - Gov.pl website (www.gov.pl)

För mer information om inresa till Sverige från Ukraina, se Gränspolisens hemsida

För information om möjligheten att söka asyl och uppehållstillstånd i Sverige, läs på Migrationsverkets webbsida

Sällskapsdjur från Ukraina

Det är många som frågar om människor som flyr från Ukraina får ta med sig sina sällskapsdjur till Sverige. Jordbruksverket arbetar intensivt med dessa frågor just nu.

Ukraina är ett högriskland för rabies. Därför kommer man både att se till det humanitära behovet att låta människor på flykt få komma till Sverige och ha med sig sin hund, och se vilka åtgärder som behövs för att man inte ska få in rabies och andra sjukdomar hos hund till Sverige. Mer information
(även på ukrainska och ryska).

Hjälp till Ukraina

Hjälp kan lämnas på olika sätt. Polska myndigheter och organisationer uppmuntrar till att bidra med pengar, som är lättare att hantera för hjälporganisationerna än bidrag i form av varor och andra saker.

Många organisationer från Sverige, Polen och andra länder är verksamma i hjälparbetet. Ambassaden har kontakt med bl.a. dessa polska frivilligorganisationer (mer information om verksamheten finns på deras hemsidor) som man kan stödja även genom ekonomiska bidrag:

PAH

Fundacja Ocalenie

Polska Röda korset

Polens regering har inrättat en särskild hemsida, där man som privatperson, företag eller organisation kan anmäla sitt intresse att bidra till hjälparbetet. Genom hemsidan kan man också komma i kontakt med polska organisationer som arbetar med hjälpinsatser: https://pomagamukrainie.gov.pl/

Riskerna för människohandel

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram information om riskerna för människohandel för de som flyr Ukraina. Mer information (på engelska och ukrainska) finns tillgänglig på myndighetens hemsida. Vid misstanke om människohandel i Polen, kontakta gärna UNHCR via +48 226 280 120”.

------------------------------------

För information om de restriktioner som gäller i Polen i samband med covid-19-pandemin besök denna sida: Covid-19: Lägesbild och reseinformation. Sidan uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på ovan länk.

En förteckning över alla restriktioner som gäller i Polen hittas även på polska regeringens webbplats.

------------------------------------

Vistelseförbud längs med den polska gränsen mot Belarus

Från och med den 1 december 2021 till och med den 13 juni 2022 gäller vistelseförbud längs med den polska gränsen mot Belarus. En detaljerad lista över vilka områden som omfattas av detta förbud kan hittas här (på polska). Personer som reser igenom berörda områden för att sedan resa över den polsk-belarusiska gränsen berörs inte av förbudet (exempelvis transporter). Undantag kan medges för journalister att få vistas i området under en bestämd tid och på särskilda villkor angivna av gränspolisen. Mer information finns här och här.

Senast uppdaterad 20 maj 2022, 16.55
Ambassadens reseinformation

Röstmottagning i Polen inför valet 2022

13 maj 2022

Söndagen den 11 september äger valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige rum i Sverige. Det kommer att finnas möjlighet att förtidsrösta på ambassaden i Warszawa och vid konsulaten i Gdansk och Krakow.

LÄS MER HÄR

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s Regeltillsyn.

Läs mer