Jag behöver en passtid - hur gör jag?

09 jan 2023

Ambassaden får många frågor från svenskar som behöver förnya sina pass och inte vet hur de ska gå tillväga. Här reder vi ut de alternativ för passansökan som finns för dig som svensk medborgare i Storbritannien.

Som svensk medborgare i Storbritannien har du ett flertal alternativ när det kommer till att ansöka om pass. Ambassadens konsulära avdelning fungerar framförallt som en kompletterande passmyndighet och är inte utrustad att utfärda pass åt alla svenska medborgare i Storbritannien. Det är därför viktigt att du är medveten om alla alternativ som finns tillgängliga för dig, samt att du är ute i god tid.

De alternativ som finns för passansökan är:

  • Ansök om pass hos passpolisen i Sverige. Information om hur du går tillväga här. Du kan även begära att hämta upp ditt färdiga pass i Storbritannien, information om detta finner du här
  • Kolla regelbundet bokningssidan för att boka tid hos ambassaden. Tider släpps varje vecka under kontorstider för tre månader framåt. Trycket på passtider på ambassaden är dock forsatt mycket högt så räkna med att detta kan ta tid. Mer information om tidsbokning på ambassaden här
  • Boka tid på annan svensk ambassad i utlandet som har passverksamhet
  • Ansök om ett provisoriskt pass (om ditt pass är utgånget) för att ta dig till den passmyndighet där du avser förnya det. Information om provisoriska pass (nödpass) här.

Denna lista är uttömmande och undantag görs i regel inte. 

Kom ihåg att oavsett var du ansöker om pass behöver du ha med dig all nödvändig dokumentation. Mer information och länkar till de blanketter du behöver ha med dig återfinns här.

Har du fler frågor om pass utomlands? 

Se vanliga frågor och svar om pass här.

Senast uppdaterad 25 jan 2023, 11.44