Art on Screen visas nu på Fotografiska Shanghai

25 jan 2024

Den 18 januari invigde Sveriges generalkonsulat i Shanghai utställningen Art on Screen, ett samarbete mellan generalkonsulatet, Fotografiska Shanghai och Svenska Institutet.

Utställningen, kuraterad av Bettina Pehrsson från Kalmar konstmuseum, visar flera videobaseradeverk som engagerar och väcker tankar kring tre teman: “Civilising Nature”, “Together” och “Transitions”. Cirka 80 gäster deltog i evenemanget.

I sitt öppningstal sammanfattade biträdande generalkonsul David Jallow utställningens innehåll och betonade konstens betydelse i samtiden: “I dessa tider av snabb förändring och osäkerhet blir konstens roll allt viktigare. Den speglar, ifrågasätter och konfronterar ibland till och medsjälva fundamentet i vårt samhälle.”

I en efterföljande panelkonversation deltog den biträdande generalkonsuln tillsammans med Helen Fu, en expert på ESG och hållbarhet, och Chloe Lin, Sustainability leader för Kina på Oatly, som tillsammans utforskade skärningspunkten mellan konst och kultur, företags hållbarhet och den gröna omställningen.

Utställningen Art on Screen syftar till att omforma vår uppfattning om nuet genom att hjälpa oss att se bortom det för oss kända och möta andra människors perspektiv, synpunkter och erfarenheter. Konstnärerna kommer från olika generationer och har olika bakgrunder. De utforskar teman som samhällsförändring, mellanmänskliga relationer och samspelet mellan människa och natur.

Art on Screen är öppen för allmänheten fram till den 18 februari.

Senast uppdaterad 25 jan 2024, 15.53