Alternate Text

Sveriges ambassadAmman, Jordanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Amman, Jordanien

Lokal tid 18:27

World NGO-dagen

27 feb 2020

civila samhället har en central roll att spela i ett kraftfullt samhälle

Idag är det World NGO-dagen, och vi har anledning att fira! Sverige har alltid varit en ivrig anhängare av det civila samhället över hela världen. I dag tar vi ytterligare ett viktigt steg som en del av EU. Texten nedan är ett uttalande som EU släppt idag i Jordanien och som erkänner det avgörande roll som civilsamhället har för att uppnå en livlig demokrati och hållbar utveckling i Jordanien.

Uttalandet är också tillgängligt på arabiska på EU: s webbplats.

 

”När vi firar Världs-NGO-dagen idag hyllar Europeiska unionen i Amman det civila samhällets roll för att främja fred, säkerhet och välstånd på lokal, regional och global nivå.

Det civila samhället har en central roll att spela i ett kraftfullt samhälle. Frivilligorganisationer uttrycker medborgarnas oro, intressen och rättigheter. De är kritiska drivkrafter för utveckling och hållbar fred och kan bidra till att öppna utrymmet för debatt och diskussion.

 

För ett oberoende och blomstrande civilsamhälle är skyddet av yttrandefriheten, föreningen och fredlig församling avgörande. Frivilligorganisationer måste kunna registrera sig utan omotiverade begränsningar och ha tillgång till finansiering.

Som en nyckelpartner i regionen stöder EU Jordaniens utveckling och demokratisering, vilket stödjer landets långsiktiga stabilitet. EU kommer att fortsätta att stödja det civila samhället och icke-statliga organisationer i Jordanien, som också är viktiga genomförandepartners, i denna gemensamma insats.

Senast uppdaterad 27 feb 2020, 14.12