Alternate Text

Sveriges ambassadAmman, Jordanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Amman, Jordanien

Lokal tid 20:51

Internationella kvinnodagen

Sveriges ambassad i Amman anordnar Wikipedia-skrivstuga för ett jämlikare internet på Internationella kvinnodagen

Wikipedia är världens största nätbaserade och användargenererade uppslagsverk. Kunskap är makt, och innehållet på Wikipedia färgar vår kunskap om världen. Men där, liksom i övriga delar av samhället, råder stor obalans.  90 procent av de som skapar innehållet på Wikipedia är män. Det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Studier visar dessutom att informationen om kvinnor på Wikipedia tenderar att vara av en mer negativ karaktär. Detta vill vi förändra.

Med anledning av Internationella kvinnodagen den 8 mars anordnar därför Sveriges ambassad i Amman evenemanget #WikiGap, en skrivstuga för att jämna ut representationen på Wikipedia, i samarbete med FN i Jordanien, Wikimedia Levant samt en mängd framstående lokala aktörer.  Skrivstugan samlar en stor mängd volontärer och kända profiler.

#WikiGap arrangeras parallellt vid mer än 50 svenska ambassader runtom i världen den 8 mars, samt av Utrikesdepartementet i samarbete med KTH i Stockholm.

Tillsammans skapar vi fler artiklar om kvinnor för att åstadkomma ett mer jämställt internet – och en mer jämställd värld.

Senast uppdaterad 27 mar 2018, 10.36