Meny

Sveriges ambassad Teheran, Iran

Lokaltid Teheran
14:51
21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Med anledning av utbrottet av Covid-19 avråder UD från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien. Denna avrådan omfattar Iran. 

Sedan den 20 juli måste alla flygpassagerare som reser till Iran kunna uppvisa ett hälsointyg som omfattar testning för covid-19. Intyget får inte vara mer än 96 timmar gammalt. Resenärer som reser till Iran med svenskt pass och inte kan uppvisa ett negativt testresultat kan nekas ombordstigning. Resenärer som reser med iranskt pass och inte kan uppvisa ett negativt testresultat kan behöva spendera upp till två veckor i hotellkarantän vid ankomst, till egen kostnad. För mer information om vilka dokument som krävs för att resa, kontakta ditt flygbolag. Observera att hälsointyg kan krävas även vid utresa från Iran. 

Iranska myndigheter har tillfälligt suspenderat möjligheten att få visum vid ankomst. För frågor om visum till Iran, kontakta iranska ambassaden i Stockholm.

Ett antal flygbolag har tillfälligt upphört med att flyga till och från Iran, men det finns möjlighet att flyga från Iran till europeiska destinationer. Qatar Airways flyger till europeiska destinationer via Doha. Emirates flyger till europeiska destinationer via Dubai. Även Iran Air flyger till ett antal europeiska destinationer. Svenskar som vill resa från Iran uppmanas att ta direkt kontakt med flygbolag eller resebyrå.

För samtliga avresor från Teheran gäller att resenären ska ha biljett till slutdestinationen och att destinationens nuvarande regelverk innebär att man tar emot resenären. För information rörande vem som tillåts resa in i Sverige hänvisas till svenska polisens informationssida

Ambassaden uppmanar svenskar som vistas i Iran att vidta försiktighet och följa de iranska myndigheternas riktlinjer för att undvika smittspridning av covid-19. Myndigheternas riktlinjer skiljer sig åt i olika delar av Iran och uppdateras kontinuerligt. Ambassaden rekommenderar därför svenskar som vistas i Iran att noga följa nyhetsrapporteringen om covid-19.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Senast uppdaterad 27 sep 2020, 15.59
Ambassadens reseinformation

Kontakt med ambassaden Teheran

23 sep 2020

Just nu är det många som ringer till ambassaden och det kan vara svårt att komma fram.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Service för svenska medborgare

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Visiting Sweden from Iran