Meny

Sveriges ambassad Teheran, Iran

Lokaltid Teheran
20:27
29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Beslutet gäller även Ungern, San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Med anledning av utbrottet av Covid-19 avråder UD från icke-nödvändiga resor till hela världen.

Ett stort antal flygbolag har tillfälligt upphört med att flyga till och från Iran, men det finns fortsatt möjlighet att flyga från Iran till europeiska destinationer. Qatar Airways flyger till europeiska destinationer via Doha och det är möjligt att boka biljett genom deras hemsida. Även Iran Air flyger till ett antal europeiska destinationer. Svenskar som vill resa från Iran uppmanas att ta direkt kontakt med flygbolag eller resebyrå. I ljuset av att möjligheterna att flyga kan komma att ändras så rekommenderar vi svenskar som vill resa hem inom den närmaste tiden att snarast undersöka vilka alternativ som finns och överväga möjligheten att tidigarelägga sin hemresa. 

För samtliga avresor från Teheran gäller att resenär ska ha biljett till slutdestinationen och att destinationens nuvarande regelverk innebär att man tar emot resenären. För information rörande uppehållstillstånd och bosättning i Sverige hänvisas till svenska polisens informationssida

Iranska myndigheter har infört restriktioner som kan påverka resor till och inom Iran. Hälsokontroller genomförs på flygplatsen i samband med in- och utresa. Resenärer kan behöva tillbringa viss tid på hotell i avvaktan på resultat av hälsokontrollen. Inkommande resenärer till Iran ombeds observera två veckors hemkarantän. Justeringar av restriktionerna genomförs löpande. Svenskar i Iran uppmanas att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Information om iranska viseringar: Viktig information från iranska utrikesdepartementet till utländska medborgare som befinner sig i Iran på tillfälliga viseringar/arbetstillstånd finns här (ambassadens inofficiella översättning). 

Ambassadens verksamhet och öppettider: I syfte att begränsa risken för smittspridning till skydd för såväl besökare som ambassadpersonal, har UD beslutat att tillfälligt stänga migrationsverksamheten på ambassaden i Teheran. Det innebär att inga viseringsansökningar eller andra migrationsrelaterade besök kommer tas emot. Beslutet gäller tills vidare.

Ambassaden förblir i övrigt öppen och kan nås via email. 

De som tidigare ansökt om visering kommer fortfarande kunna hämta pass och viseringsbeslut. UT-kort kommer också fortsättningsvis att lämnas ut.

Viseringsbeslut och UT-kort hämtas på ambassaden efter att förbokad tid bekräftats via mejl eller telefon av ambassaden.

Tider bokas här (för viseringsbeslut välj "Other purpose").

Ambassadens kontaktuppgifter och öppettider finns här:
Öppettider

Lokala upplysningar: Iranska hälsoministeriets informationstelefon på lokalt tel. nr. 190 kan lämna upplysningar om spridningsreducerande åtgärder i Iran. Icke-iranska medborgare kan kontakta hotline +98 (0)992-158 22 47 för lokala upplysningar från iranska hälsoministeriet. 

 

Senast uppdaterad 28 jun 2020, 13.38
Ambassadens reseinformation

Angående inreseförbud till Sverige

15 maj 2020

EU:s medlemsländer, däribland Sverige, har infört tillfälligt inreseförbud från länder utanför EU/EES. Inreseförbudet har förlängts till den 30 juni.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Service för svenska medborgare

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Visiting Sweden from Iran