Sveriges ambassad Teheran, Iran

Lokaltid Teheran
14:15
21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD avråder från alla icke-nödvändiga resor till bland annat Iran
Med anledning av utbrottet av covid-19 avråder UD från alla icke-nödvändiga resor till en rad länder, däribland Iran. Avrådan gäller för närvarande till den 31 januari 2021.

Restriktioner i Iran med anledning av covid-19
Situationen gällande covid-19 i Iran är svår, med en hög och fortsatt ökande smittspridning och en mycket ansträngd sjukvård. Iranska myndigheter har från den 21 november infört en rad skärpta restriktioner i syfte att minska smittspridningen, vilka påverkar vardagslivet i Iran. Restriktionerna varierar mellan olika delar av landet. För mer information om restriktionerna, se iranska hälsoministeriets hemsida (hyperlänk https://behdasht.gov.ir/ ). Observera dock att information om nya restriktioner vanligen ges via presskonferenser och rapporteras av nyhetsmedier.

Ambassaden uppmanar svenskar som vistas i Iran att vidta försiktighet och följa de iranska myndigheternas riktlinjer. Eftersom restriktionerna varierar i olika delar av landet och uppdateras regelbundet är det viktigt att noga följa nyhetsrapporteringen.

Inresebestämmelser till Iran och flygförbindelser mellan Iran och Sverige
Iranska myndigheter har tillfälligt suspenderat möjligheten att få visum vid ankomst och Irans ambassad i Stockholm har tillfälligt slutat utfärda turistvisum till Iran. För frågor om visum till Iran, kontakta Irans ambassad i Stockholm. 

Ett antal flygbolag har tillfälligt slutat flyga till och från Iran, men det finns möjlighet att flyga från Iran till europeiska destinationer. Svenskar som vill resa till och ifrån Iran uppmanas att ta direkt kontakt med flygbolag eller resebyrå.

Alla flygpassagerare som anländer till Iran måste kunna uppvisa ett negativt testresultat för covid-19. Intyget får inte vara mer än 96 timmar gammalt. Iranska myndigheter har dessutom från och med januari 2021 infört obligatoriskt PCR-test vid ankomst till Iran från alla Europeiska länder, detta inklusive det negativa PCR-test som skall medtas från avreseort. Testet bekostas av resenären och betalas kontant i IRR eller iranskt betalkort. Hemmakarantän gäller till dess resultatet kommit.

Resenärer som reser till Iran med svenskt pass och inte kan uppvisa ett negativt testresultat kan nekas ombordstigning. Resenärer som reser med iranskt pass och inte kan uppvisa ett negativt testresultat kan behöva spendera upp till två veckor i hotellkarantän vid ankomst, till egen kostnad. För mer information om vilka dokument som krävs för att resa, kontakta ditt flygbolag. Observera att ett negativt testresultat även krävs vid utresa från Iran.

För samtliga avresor från Teheran gäller att resenären ska ha biljett till slutdestinationen och att destinationens nuvarande regelverk innebär att man tar emot resenären. Observera även att det tillfälliga inreseförbudet i Sverige alltjämt är i kraft. För information rörande vem som tillåts resa in i Sverige hänvisas till svenska polisens informationssida

Senast uppdaterad 17 jan 2021, 12.23
Ambassadens reseinformation

Kontakt med ambassaden Teheran

23 sep 2020

Just nu är det många som ringer till ambassaden och det kan vara svårt att komma fram.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Service för svenska medborgare

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Visiting Sweden from Iran

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s Regeltillsyn.

Läs mer