Meny

Sveriges ambassadSantiago, Chile

Välkommen till Sveriges ambassad i Chile.

Lokaltid Santiago
06:40

Brev från ambassadören

06 apr 2020

Brev från Sveriges ambassadör i Chile – se över dina resplaner idag om du vill återvända till Sverige

Kära svenskar i Chile,

Jag vill som Sveriges ambassadör i Chile att du läser detta brev noggrant och följer dess budskap.

Jag vill att du åter kontaktar ambassaden om du vill lämna Chile men inte tror dig klara av att hitta en hemresa. De flygbiljetter som finns ute för försäljning gäller för er att ta till vara på. Idag! Ambassaden kan inte boka om eller bekosta en flygbiljett. Men vi kan hjälpa dig att göra ett nytt pass, eller ge information och råd. Chanserna för att något bolag eller EU-land arrangerar extra flygningar de kommande veckorna är mycket små.

Coronaviruset prövar vårt samhälle och oss som medmänniskor. Vi har en allmän smittspridning i Chile och i Sverige. Liv, hälsa och jobb är hotade. Enda sättet att klara av situationen är att vi möter krisen som ett samhälle där alla tar ansvar för sig själv, för varandra och för våra båda länder. Var beredd på att denna kris kommer att pågå under en längre tid. Läget kan förändras snabbt i Chile. Nu har vi alla ett stort eget ansvar.

Jag vet att många av er är oroliga. Orolig för att själv bli smittad eller för en anhörig. De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande för oss alla.

Sveriges ambassad i Santiago har de senaste tre veckorna arbetat intensivt med Coronakrisen. Vi har flera nya medarbetare och håller öppet som vanligt. Vi finns till för dig och svarar på dina frågor via telefon och mail. Många har redan fått hjälp.

Ambassaden arbetar intensivt med att ge råd och information till svenskar som befinner sig i Chile t.ex. om transportmöjligheter, utegångsförbud, karantäner och sjukvård. Vi har hjälpt många svenskar att själva ordna sin resa hem.

En del befinner sig i karantän. Som ambassad har vi ingen rätt eller möjlighet att sätta oss över lokala bestämmelser. Alla måste följa de lokala myndigheternas regler. Håll er uppdaterade genom vår hemsida och www.gob.cl.

Om du befinner dig i Chile och har för avsikt att återvända till Sverige bör du göra detta snarast. Du bör i så fall arrangera din resa idag och avresa redan denna vecka. Kontakta därför flygbolag och ev ditt försäkringsbolag omedelbart. Flygtrafiken kan inom kort helt upphöra från Santiago till Europa och det finns ingen information om när den kan återupptas. Ambassaden har skrivit om denna utveckling under lång tid och du har som resenär ett stort eget ansvar att följa våra råd.

Den enda möjligheten vi känner till är att boka en resa med LATAM till São Paulo eller Miami, och en separat resa därifrån till Europa. Boka idag om du vill resa! Eftersom flera länder infört inreserestriktioner bör du säkra den fortsatta resan till slutdestinationen i Sverige innan avresan från Chile. Tag med dokumentation som styrker hela resan.

Stannar du kvar i Chile behöver du kanske se över din situation, ditt visum, resehandlingar och försäkringar för att klara flera månader utan möjlighet att resa till Sverige. På ambassadens hemsida finns information om detta och mycket annat, läs ambassadens reseinformation samt frågor och svar. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en hög grad av ovisshet.

Hör av dig redan idag om din situation så vi förstår dina avsikter och hur vi kan hjälpa dig. Vi kommer fortsätta kommunicera ut information löpande.

ambassaden.santiago-de-chile@gov.se                           (08:00 - 22:00 på vardagar)
telefon +56 2 2940 1700                                                   (09:00 - 13:00 på vardagar)
Vill du besöka oss måste du boka en tid!

Med vänliga hälsningar,

Oscar Stenström
Sveriges ambassadör i Chile

Senast uppdaterad 06 apr 2020, 15.31