• Svenska

Om utlandet Irak

Allmänna säkerhetsläget

Ökad intensitet i gränsöverskridande militäraktioner noteras i Norra Irak. Framför allt vid gränsområdena mot Turkiet i provinserna Duhok och Erbil

För senaste information om säkerhetsläget, se aktuella händelser.

UD och ambassaden för närvarande inga möjligheter att ge konsulär service till de svenska medborgare som trots avrådan reser till och vistas i Irak.

Säkerhetssituationen i Irak är fortsatt instabil. Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Irak. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i närheten av diplomatiska beskickningar, religiösa samlingslokaler och platser som besöks av utlänningar.

Våldsamma demonstrationer förekom under sommaren 2023  vid svenska ambassaden i Bagdad med kraftig skadegörelse på ambassaden som resultat. Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, särskilt i närheten av ambassaden.

Hot från terrorgrupper, i första hand Islamska staten, existerar fortfarande, även om gruppens förmåga har reducerats väsentligt. Antalet terroraktioner har minskat och förekommer i första hand i västra och nordvästra delarna av landet, men en hotbild kvarstår också i Bagdad. Attentat i form av sprängladdningar har tidigare riktats mot irakiska säkerhetsstyrkor och myndigheter men och också mot civilbefolkning och på offentliga platser.

Bagdads säkerhetsläge präglas även i delar av staden av klan- och milisrelaterat våld samt kriminellt baserat våld i form av stölder, samt utpressnings- och beskyddarverksamhet. Delar av staden utsätts också för oregelbundna raketattacker från milisgrupper.  Internationella flygplatser i Bagdad samt i Erbil och Sulaymaniyah kan vara mål för raketbeskjutning eller drönarattacker.

Säkerhetsläget i övriga landet är fortsatt instabilt och kan snabbt komma att försämras. Försiktighet bör därför iakttas vid alla resor till Irak. Detta gäller även provinserna Dohuk/Duhok, Erbil och Sulaymaniyah, framför allt i gränstrakterna mot Iran, Syrien och Turkiet eftersom det finns risk för gränsöverskridande militära interventioner mot separatiströrelser. Svenskar rekommenderas att så långt som möjligt stanna i städer och avstå från att resa till isolerade regioner och till alla områden där väpnade grupper är närvarande. Turkiet har sedan juni 2020 intensifierat sin militära närvaro i Irak och Iran utförde i slutet av 2023 angrepp mot iranska kurdiska oppositionsgrupper i området.Risker relaterade till minor och explosiva lämningar efter krig består i alla områden där frontlinjer finns eller har funnits, inklusive vissa stadsområden.

Olyckor är mycket vanliga på grund av vägarnas dåliga skick, de många omärkta och obelysta vägarna och alltför höga hastigheter. Dödstalen till följd av trafikolyckor är höga.

Nödvändiga resor bör endast genomföras efter god planering och förberedelser med hjälp av kända kontakter i landet. Resor utan i förväg ordnade säkra transport- och boendearrangemang bör undvikas. Privatpersoner eller företag uppmanas därför att ordna med lämpliga transport- och säkerhetsarrangemang.

är viktigt att hålla sig väl informerad på plats genom att följa nyhetssändningar och läsa lokala tidningar. Ambassadens och UD:s hemsida www.ud.se ger information i händelse av ett försämrat krisläge och vid allvarliga olyckor eller våldsdåd.

Om du ändå mot avrådan väljer att resa till Irak, bör du anmäla din vistelse. Anmälan görs elektroniskt via ambassadens hemsida under rubriken – Service till svenska medborgare, och sedan underrubrik – Anmäl din utlandsvistelse eller genom att du laddar ner appen UDResklar och registrerar dig där.

Senast uppdaterad 18 jan 2024, 17.58