• Svenska

Om utlandet Brasilien

Hälso- och sjukvård

Hälsoläget och de sanitära förhållandena är förhållandevis bra i storstadsregionerna. 

Stort intag av vatten rekommenderas för att undvika uttorkning. Buteljerat vatten kan köpas överallt. Vattenledningsvattnet bör filtreras. Frukt och grönsaker bör sköljas noga. Den hygieniska standarden på restauranger är i allmänhet god. Sallad och skaldjur kan normalt ätas. Tänk på att använda solskydd och hatt mot solen. Offentliga toaletter är ofta välhållna, standarden skiftar dock beroende på region inom landet.

Sjukvård

Svenskar i Brasilien har rätt till akutvård på brasilianska offentliga sjukhus. Bra läkare och tandläkare finns, men den offentliga sjukhusvården håller lägre standard än den svenska. Offentliga sjukhus, särskilt i storstäderna, är ofta överbelagda. Privata sjukhus accepterar endast patienter som kan framställa bevis på försäkring eller tillräckliga finansiella medel. Vissa tar emot kreditkort. Se till att ha en täckande reseförsäkring och tillgängliga betalningsmedel för att täcka kostnader för eventuella medicinska behandlingar och hemtransport.

Om du behöver akutvård under din vistelse i Brasilien, ring 192 och fråga efter ambulans. Du bör även kontakta ditt försäkringsbolag.

Sjukdomar

Klippiga bergen-fläckfeber

Klippiga bergen-fläckfeber förekommer i regionen kring Campinas i delstaten São Paulo. Det är en akut febersjukdom orsakad av Rickettsia rickettsii. Den överförs till människor genom bett av infekterade fästingar. Typiska kännetecken är plötslig huvudvärk och frossa och feber som varar två till tre veckor. Omkring den fjärde dagen efter sjukdomsutbrottet uppträder vanligen hudutslag på extremiteter och bål

Zikavirus
överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är ännu oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Under det senaste stora zikautbrottet i Latinamerika och Karibien 2015-2016, har det påvisats en ökad risk för att efter infektion av zikavirus drabbas av den akuta nervskadan Guillain Barré-syndrom. Det har också påvisats en koppling mellan zikavirus och en ökad risk för den allvarliga fosterskadan mikrocefali. Mikrocefali är en medfödd missbildning som orsakar att barnet föds med en för liten hjärna. Kvinnor som är, eller planerar att, bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikavirus. Även om det senaste zikautbrottet i Latinamerika och Karibien inte längre klassas som en epidemi, rapporteras fortfarande fall av zika och man bör därför fortsatt vara försiktig.
Med tanke på de risker och komplikationer som finns vid zika, framförallt i relation till graviditet, finns särskilda rekommendationer på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns också den senaste informationen om zikavirusets utbredning och berörda länder som uppdateras löpande.

Antalet fall av denguefeber har ökat avsevärt i Brasilien. Lokala myndigheter har infört nödläge/undantagstillstånd i flera regioner i Brasilien, inklusive i delstaten Rio de Janeiro, Minas Gerais och Brasilia. Denguefeber är en virussjukdom som sprids via myggor och som i vissa fall kan orsaka allvarliga symptom. Med tillgång till sjukvård kan allvarliga bieffekter av sjukdomen motverkas. Använd myggmedel i förebyggande syfte, sov under myggnät och undvik fuktiga platser där myggor trivs. Om du befinner dig i dengue-drabbade områden och insjuknar plötsligt i vad som kan misstänkas vara dengue, undvik att ta smärtstillande medel med acetylsalicylsyra eller ibuprofen.

Fall av chikungunya har bekräftats i Brasilien och sjukdomen, som även den sprids via myggor, ökar i regionen.

För resor ute i landet, särskilt i Amazonas-området, rekommenderas malariaprofylax. De hygieniska förhållandena på landsbygden är sämre än i storstäderna och risk kan finnas för amöbasjukdomar och dysenteri. Fall av gula febern har rapporterats från flera delstater, en del med dödlig utgång. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar internationella resenärer att vaccinera sig mot gula febern om de planerar att resa till Brasilien. Mer information om gula febern-utbrottet i Brasilien kan du hitta här. Resande från land där gula febern förekommer måste ha giltig vaccinering samt ha med sitt gula vaccinationskort vid inresa i Brasilien. Trots att ambassaden bedömer smittrisken för zika, chikungunya, dengue, malaria och gula febern som relativt liten bör man se upp med myggor, särskilt under regnperioden.

Fall av polio har rapporterats och det är därför viktigt att ha ett uppdaterat vaccinationsskydd. Dessutom förekommer även epidemier av meningit och kolera, samt fall av så kallat hantavirus, vilket är dödligt och sprids med skogsråttor.

Beträffande vaccinationer före utresa hänvisas till vaccinationsmottagning.

Senast uppdaterad 04 mar 2024, 08.49