• Svenska

Om utlandet Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen i landet och dess närområde har UD den 12 februari 2022 beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt att uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Ryssland har invaderat Ukraina.

Ambassaden följer noga det allvarliga säkerhetsläget i Ukraina. 

Ambassaden arbetar med begränsad konsulär verksamhet och enbart förbokade besök på ambassaden tas emot. För att förboka ett besök för t ex ett provisoriskt pass uppmanas du att ta kontakt främst via epost: ambassaden.kiev@gov.se. Det kan vara fortsatt svårt att nå ambassaden via telefon. 

Vid en konsulär krissituation kan Utrikesdepartementets konsulära nödjour alltid kontaktas. UD:s konsulära nödjour kan nås dygnet runt på telefon
+46 (0) 8 405 50 05.

Svenskar i Ukraina uppmanas att snarast lämna landet om det är möjligt. Man måste själv göra en säkerhetsbedömning utifrån var man befinner sig i landet. I vissa fall kan det vara bättre att avvakta, stanna inomhus och se hur situationen utvecklas och hur möjligheterna att lämna ser ut. Detta kan vara särskilt viktigt om man befinner sig i närheten av militär verksamhet.

Vid resor från Ukraina till Moldavien landvägen, bör du inte passera genom Transnistrien, detta då Utrikesdepartementet avråder från resor till Transnistrien. Gränsövergångar längs det transnistriska segmentet av gränsen mellan Ukraina och Moldavien uppges vara stängda.

Det är viktigt att ta med sig kontanter, giltigt pass, mediciner, viktiga dokument (inklusive registreringshandlingar för bilen om man färdas med bil) samt mat och dryck för resan. Håll kontakt med dina anhöriga under resan. Förbered er på att resan kan ta lång tid. 

Ukraina införde den 23 februari 2022 undantagstillstånd. Detta kan komma att försvåra dina möjligheter att röra dig i landet. Följ lokala myndigheters anvisningar. Ukraina har även infört generell mobilisering för män mellan 18-60 år, detta kan komma att påverka dina möjligheter att lämna Ukraina om du har dubbelt medborgarskap. 

När du lämnat Ukraina - gå in och stryk dig från listan. Avanmälan - Sweden Abroad

E-postadress till ambassaden i Kiev är ambassaden.kiev@gov.se.

Reseavrådan till Ukraina

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ukraina och uppmanar alla svenskar att lämna landet sedan den 12 februari 2022.

Du som befinner dig i Ukraina bör beakta att situationen är föränderlig och vi uppmanar dig att följa nyhetsrapporteringen och ta del av ambassadens uppdateringar. Ladda även ner appen UD Resklar (aktivera funktionen "tillåt notiser") och registrera dig på svensklistan. 

När du har lämnat landet ber vi dig att omgående avregistrera dig från svensklistan.

Avanmäl dig från svensklistan

Att resa ifrån Ukraina

För närvarande är Ukrainas luftrum stängt varför flygtrafiken inte fungerar. Enligt uppgift fungerar tågtrafiken sporadiskt men bara i delar av landet. För information om tåg, se Ukrzaliznytsia (uz.gov.ua) - OBS på ukrainska.

Det är möjligt att lämna Ukraina vid gränsövergångar till omkringliggande länder, men det rapporteras ha uppstått köer både i trafiken och vid gränsövergångar till omkringliggande länder. Beakta att möjligheten att lämna landet kan begränsas kraftigt vid en eventuell ytterligare försämring av säkerhetssituationen.

FN:s migrationsorganisation (IOM) har upprättat två nummer för information och rådgivning till personer som vill lämna Ukraina. Informationen innefattar: uppdateringar om gränsövergångar, nödvändig dokumentation och andra krav för inresa, regler kring undantag för män samt tillgängliga tjänster och rådgivning för stöd i grannländerna. Öppettider: 08.00-20.00.

527 – gratisnummer för samtal per mobil i Ukraina

0-800-505-501 – gratisnummer för samtal med fast telefon i Ukraina

 

Senast uppdaterad 19 aug 2022, 18.50
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer

Vanliga frågor