• Svenska

Om utlandet Ungern

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 21 mar 2024, 15.07

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Ungern är överlag ett tryggt och säkert resmål. Normal försiktighet bör iakttagas. 

Situationen i Ukraina
Ryssland har invaderat Ukraina. Säkerhetsläget är mycket allvarligt. Situationen påverkar möjligheten att resa från Ukraina till angränsande länder. Läs mer på ambassaden i Ukrainas webbsida 

Det finns 5 gränsövergångar från Ukraina till Ungern:
Záhony
Barabás
Beregsurány
Lónya
Kölcse
Gränsövergångarnas öppettider samt väntetiderna vid gränsen uppdateras löpande på den ungerska polisens webbsida

Nationellt nödläge
Den ungerska regeringen införde i maj 2022 ”nödläge med anledning av pågående krig i ett grannland”. Detta innebär bland annat att regeringen kan fatta vissa beslut utan att behöva konsultera parlamentet. Detta är dock inget som i dagsläget påverkar möjligheten att resa till eller turista i Ungern.

Reseinformation med anledning av coronapandemin
Samtliga covid-restriktioner har avskaffats. Det finns inget krav på vaccinations- eller testintyg för inresa till Ungern, och det krävs ingen form av covid-intyg för att besöka resturnager, hotell, festivaler m.m.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terroristattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. UD uppmanar svenska resenärer i Europa att vara vaksamma och försiktiga, i synnerhet på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar. Resenärer bör också hålla sig informerade om utvecklingen på vistelseorten och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

För mer information om terrorism och turism hänvisar vi till UD:s hemsida för mer information.

Naturförhållanden och katastrofer

Ungern har inlandsklimat med mycket varma somrar - ibland kan temperaturen stiga till över 40 grader.

Vid eventuella katastrofer är det Ungerns katastrofmyndighet som ansvarar för information till allmänheten. 

Länk: Katastrofmyndigheten

Översvämningar förekommer relativt ofta längs de två floderna Donau och Tisza. Dessa berör oftast inte Budapestområdet. Våren 2006, sommaren 2010 och sommaren 2013 drabbades Ungern av kraftiga översvämningar, vilket gjorde att vissa av Budapest gator närmast floden spärrades av och att tillträdde till Margitön begränsades.

In- och utresebestämmelser

Gränsövergångarna med bil från icke Schengenland kan ibland, särskilt under sommarperioden och vissa helger, ta lång tid. Det har förekommit rapporter om att ungerska tulltjänstemän velat ha betalt för att påskynda hantering, men det har i regel inte drabbat privatpersoner.

Upprepade gånger har stölder förekommit ur incheckat bagage på flygplatsen Ferenc Liszt International. Det är viktigt att du gör en polisanmälan om du har blivit bestulen.

Ungern gick med i Schengensamarbetet den 21 december 2007, vilket innebär att de interna gränskontrollerna mot andra Schengenländer (Österrike, Slovakien, Slovenien och Kroatien) har upphört.

Slovenien har temporärt återinfört gränskontroll för resande från Ungern under perioden 22 december 2023 till 22 juni 2024. Även den österrikiska polisen har meddelat att man kommer att utöka de inre gränskontrollerna i närheten av gränsen mot Ungern.

Notera att vid resa med bil från tredjeland (t ex Serbien) till Ungern är det endast tillåtet att medföra fyrtio (40) stycken cigaretter. Se mer information på ungerska tullverkets hemsida.

- Klicka här för att komma till 

Ungerska skatte- och tullverkets hemsida

Ungerksa polisens hemsida 

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården får generellt betraktas som god, även om standarden på de allmänna sjukhusen ibland kan vara lägre än i Sverige. Ett av de största problemen i kontakter med den allmänna sjukvården är bristande språkkunskaper (då många ungrare inte talar engelska). I Budapest finns ett antal privata kliniker och även ett privat sjukhus där personalen talar engelska. Ett fåtal läkare behärskar skandinaviska språk.

Glöm inte att ta med det europeiska sjukförsäkringskortet som kan beställas från Försäkringskassan. Det täcker dock inte kostnader för hemtransport så vi rekommenderar att du alltid har en giltig reseförsäkring!

Det är vanligt att patienter förväntas ta med sig mat, bestick, toalettpapper och andra typer av förnödenheter vid eventuell behandling på sjukhus.

De sanitära förhållandena i Ungern är goda. Vattenledningsvattnet går att dricka.

Vid vissa sjukdomar och vid graviditet menar ungerska läkare att termalbad bör undvikas.

Luften kan i Budapest, särskilt på Pest-sidan, vara besvärande med luftföreoreningar. Pollenallergiker upplever ofta starkare besvär än i Sverige. Fästingar bärande på TBE-viruset är vanligt förekommande.

Tillgången till tandläkare är god. Prisnivån är lägre än i Sverige.

Lokala lagar och sedvänjor

Kriminalitet och personlig säkerhet

Ungern får i allmänhet betraktas som säkert. 

Notera att som utländsk medborgare ska du alltid kunna legitimera dig antingen med giltigt pass eller nationellt id-kort.

Larmnummer till både polisen, ambulans och brandkåren är 112.

På platser där många turister vistas förekommer fickstölder. Var uppmärksam vid färd på allmänna kommunikationsmedel, restauranger och caféer. Använd om möjligt hotellets kassaskåp för att förvara värdehandlingar.

Bilstölder förekommer, särskilt av tyska bilmärken (BMW, Audi och Mercedes). Bevakade parkeringsplatser rekommenderas nattetid.

Ett sätt att lura bilburna turister är att uppmärksamheten avleds av en person som till exempel hävdar att det är något fel på ett av bilens däck. Medan denna person uppehåller passagerarna passar en annan person på att tömma bilen på värdesaker och i värsta fall – om bilnyckeln lämnats kvar – även ta bilen.

Uppgifter förekommer om att vissa nattklubbar och barer i Budapest kräver turister på betydligt orimligt stora betalningsbelopp. Metoden är vanligen densamma. En ung kvinna ger sig i samspråk med en turist, som bjuder kvinnan i fråga på en drink. När notan sedan skall betalas kan den uppgå till tusentals kronor. Om man inte kan eller vill betala tvingar vakter turisten att gå till närmaste bankomat och övervakar att begärt belopp tas ut. Begär därför alltid att få se menyn innan beställningen görs. Drabbas man av detta ska man omedelbart kontakta polis.

Turister kontaktas ibland på gatan av falska poliser som säger att hon /han misstänks för att olagligen ha växlat pengar och uppmanas sedan att visa sina kontanter. När sedan den falska polisen går därifrån upptäcker turisten så småningom att det saknas pengar.

Trafiksäkerhet

Extra försiktighet bör iakttas i trafiken. Många bilförare kör aggressivt, utan att nödvändigtvis stanna vid övergångsställen. Poliskontroller förekommer ofta och det är nolltolerans mot alkohol i trafiken i Ungern.

Om du blir stoppad av ungersk polis måste du kunna visa upp körkort, pass och registreringsbevis. Om ägaren till bilen inte är närvarande måste man kunna uppvisa en fullmakt att man har rätt att använda bilen.

Motorvägarna är i regel mycket bra men nätet är fortfarande inte helt utbyggt.Lokala vägar, både i Budapest och på landsbygden, kan vara i mycket dåligt skick med stora hål och undermålig beläggning. 

För att köra på motorvägarna krävs att man köper en särskild motorvägsbiljett, "matrica" på ungerska. Dessa finns att köpa på de flesta bensinstationer. Biljetten är elektronisk och bilens registreringsnummer ska anges vid köp. Uppge alltid att det rör sig om en svenskregistrerad bil eftersom det ungerska systemet för registreringsskyltar är identiskt med det svenska. Kontroller förekommer, både med särskilda patruller och videokamera.

Krockar är relativt vanligt förekommande. Om ansvarsfrågan inte är helt klar bör bilen inte flyttas efter krock, även om det råkar ske i en korsning och blockerar trafiken. Tillkalla polis, som mäter avstånd och fotograferar platsen. Om bilen flyttas kan det innebära problem med framtida anspråk hos försäkringsbolaget.

Stora delar av Ungern drabbas av snö och halka under vintermånaderna. Vinterdäck är inte obligatoriska. Vinterdäck med dubb är förbjudna men snökedjor är tillåtna.

Resa i landet

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer