• Svenska

Om utlandet Uganda

Aktuella händelser

 Den 14 januari hölls president- och parliamentsval i Uganda. Det finns fortsatt en risk för oroligheter. Sammandrabbningar mellan säkerhetstjänster och demonstranter kan inte uteslutas. Svenskar i landet ombeds följa händelseutvecklingen via medier och andra tillgängliga informationskanaler.

I samband med valet den 14 januari stängdes internet ner i hela landet men öppnades upp igen 18 januari. Sociala medier är fortsatt blockerade och nås för närvarande endast via VPN-tunnel. 

------------------------------------------------------------------------------

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Uganda uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret. 

Inreserestriktioner till Sverige

Sveriges regering har även beslutat att förlänga det tillfälliga stoppet för icke nödvändiga resor till Sverige till den 31 mars 2021. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem. Samt andra undantagna, finn mer information om detta under frågor och svar på  Regeringenkansliets hemsida  här.

Utegångsförbud

Utegångsförbud i hela landet råder mellan kl. 21.00-06.00. 

Generellt om möjligheter att flyga till Sverige

Flygplatsen i Entebbe öppnades igen från 1 oktober 2020 och kommersiell flygtrafik till och från Uganda återupptogs.  Även Ugandas landgränser kommer öppnades den 1 oktober. Vid inresa till Uganda och utresa från Uganda krävs negativt PCR-test senast 120 timmar före resa. 

Restriktioner inom Uganda

Myndigheterna i Uganda beslutade tidigt om långtgående åtgärder för att minska spridningen. Vissa lättnader har därefter gjorts men alltjämt gäller följande restriktioner:  

    • Obligatoriskt att bära ansiktsmask utanför bostaden.
    • Utegångsförbud mellan kl. 21.00-06.00. 
    • Sedan den 4 juni 2020 tillåts lokaltrafik med buss, taxi och minibuss, med krav på begränsat antal passagerare, handtvätt och ansiktsmask.
    • Personbilar tillåts med max 4 passagerare. Krav på användning av ansiktsmask i bil (om fler än en person i bilen).
    • Motorcykeltaxi (”Boda bodas”) tillåts sedan den 27 juli 2020 att transportera passagerare med krav på bl.a. hjälm och ansiktsmask.
    • Skolor hålls stängda, för årskurser med slutprov och kandidatklasser på universitet tilläts skolor öppna den 15 oktober 2020. Internationella skolor kan ansöka om att få öppna helt och hållet, om dessa kan uppfylla hälsoministeriets krav.
    • Kyrkor och moskéer är öppna i begränsad omfattning (max 200 personer).
Senast uppdaterad 19 jan 2021, 16.08