• Svenska

Om utlandet Turkiet

Aktuella händelser

Omfattande jordbävningar i sydöstra Turkiet

Kraftiga jordbävningar har drabbat sydöstra Turkiet den 6 februari och den 20 februari 2023. Läs mer på denna särskilda informationssida: Jordbävningar i sydöstra Turkiet - Sweden Abroad. (I appen UD Resklar behöver du först klicka på fliken "Aktuella händelser" för att nå länken.)

Information till svenskar i Turkiet

Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i populära turistområden i Istanbul såsom vid Galatatornet, Taksimtorget och på Istiklalgatan samt i närheten av diplomatiska beskickningar och religiösa samlingslokaler.

Demonstrationer har förekommit utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, i anslutning till ambassaden och generalkonsulatet.

Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, undvika större folksamlingar och manifestationer, följa lokala myndigheters anvisningar samt ta del av vår uppdaterade reseinformation.

Svenskar i Turkiet uppmanas att skriva upp sig på svensklistan och att ladda ned appen UD Resklar med aktiva pushnotiser för Turkiet.

Om besök till ambassaden 

Ambassaden i Ankara: Ambassaden har för närvarande begränsade möjligheter att ta emot besök. Om du har en bokad tid som behöver bokas om så kommer vi att kontakta dig. Du kan nå oss via e-post (ambassaden.ankara@gov.se) eller telefon (0090 312 4554100).

Uttalanden från statsministern och utrikesministern

Statsministern samt utrikesministern har uttalat sig den 21 januari.

Senast uppdaterad 20 feb 2023, 23.30