• Svenska

Om utlandet Turkiet

Pass utomlands i Turkiet

Du kan ansöka om pass eller nationellt ID-kort på ambassaden i Ankara eller på generalkonsulatet i Istanbul. Du bokar själv tid för ansökan, genom bokningslänkarna längst ner på sidan. Tidsbokning kan bara göras online.

Du kan också ansöka om pass hos polisen i Sverige. Tänk på att avgiften är högre när du söker utomlands. 

Det som sägs om pass på dessa sidor gäller även för nationellt ID-kort.

Innan du bokar tid

Ändringar kan ha skett sedan du sökte om pass förra gången. Börja därför med att först läsa igenom noggrant vad som gäller i ditt fall:

Inför och efter besöket

Kontrollera gärna innan besöket att rätt uppgifter är registrerade om dig i den svenska folkbokföringen. Passhandläggaren har tillgång till uppgifterna, så du behöver inte ta med något svenskt personbevis.

Säg till passhandläggaen om du vill hämta ut passet på en annan svensk utlandsmyndighet eller på ett honorärkonsulat, mot en avgift. 

Efter 2-3 veckor får e-post eller SMS om att passet har kommit. Du behöver hämta passet personligen.

Avgift

Aktuell ansökningsavgift för pass och nationellt ID-kort och information om hur du betalar hittar du på sidan om avgifter

Tidsbokning

  • För att boka tid på ambassaden i Ankara, klicka här.
  • För att boka tid på generalkonsulatet i Istanbul, klicka här.

Tidsbokning kan bara göras online. När du bokat får du en bokningsbekräftelse via mail.

Vänligen observera att det under sommaren är många som söker pass på Ambassaden i Ankara och på Generalkonsulatet i Istanbul, vilket leder till längre väntetider. Vi råder er som planerar att ansöka om ordinarie pass att vara ute i god tid. Om ni har för avsikt att resa till Sverige snart och ert pass fortfarande är giltigt, kan ni även passa på att ansöka om pass och ID-kort där. Hinner ni inte hämta ut passet i Sverige så kan det skickas till en svensk utlandsmyndighet, förutsatt att ni anger det i samband med ansökningstillfället.

Resenärer i behov av provisoriska pass, som trots UD:s reseavrådan befinner sig i Turkiet, bör också räkna med förlängda väntetider.