• Svenska

Om utlandet Turkiet

Pass utomlands i Turkiet

För närvarande har passmyndigheter utomlands ett högt söktryck, vilket leder till långa väntetider. Vi råder därför dig som planerar att ansöka om pass att vara ute i extra god tid. 

Tänk på att du även kan ansöka om pass hos polisen i Sverige - där ansökningsavgiften är fyra gånger lägre jämfört med när du ansöker utomlands. Du kan även välja att mot en avgift hämta passet på en svensk utlandsmyndighet, förutsatt att du anger detta när du ansöker.

Det som sägs om pass på dessa sidor gäller även för nationellt ID-kort.

Innan du bokar tid

Ändringar kan ha skett sedan du sökte om pass förra gången. Börja därför med att först läsa igenom noggrant vad som gäller i ditt fall:

Inför och efter besöket

Kontrollera gärna innan besöket att rätt uppgifter är registrerade om dig i den svenska folkbokföringen. Passhandläggaren har tillgång till uppgifterna, så du behöver inte ta med något svenskt personbevis från Skatteverket.

Säg till passhandläggaren om du vill hämta ut passet på en annan svensk utlandsmyndighet eller på ett honorärkonsulat, mot en avgift. 

Efter 2-3 veckor får e-post eller SMS om att passet har kommit. Du behöver hämta passet personligen.

Avgift

Aktuell ansökningsavgift för pass och nationellt ID-kort och information om hur du betalar hittar du på sidan om avgifter

Tidsbokning

  • För att boka tid på ambassaden i Ankara, klicka här.
  • För att boka tid på generalkonsulatet i Istanbul, klicka här.

Tidsbokning kan bara göras online. När du bokat får du en bokningsbekräftelse via mail.