Meny
  • Svenska

Om utlandet Turkiet

Pass utomlands i Turkiet

Du kan ansöka om pass eller nationellt ID-kort på ambassaden i Ankara eller på generalkonsulatet i Istanbul. När du läst igenom noggrant vad som gäller så bokar du själv tid för ansökan, genom en bokningslänken längre ner på denna sida. Tidsbokning kan bara göras online. Du kan också ansöka om pass hos polisen i Sverige. Tänk på att avgiften är högre när du söker på en utlandsmyndighet.

Att tänka på innan du bokar tid

Ändringar kan ha skett sedan du sökte pass förra gången. Börja därför med att först läsa igenom noggrant vad som gäller i ditt fall.

Gäller ansökan en vuxen person, läs mer här.

Gäller ansökan barn under 18 år, läs mer här.

Gäller det ett barn som som inte haft pass tidigare så behöver du först ett samordningsnummer, läs mer här.

Gäller det provisoriskt pass (nödpass), läs mer här.

Uppgifterna i den svenska folkbokföringen ligger till grund för din ansökan. Kontrollera inför besöket att Skatteverket har rätt uppgifter. Läs mer här på Skattverkets hemsida.

Om du vill att enbart födelseorten ska nämnas i passet så behöver du själv säga till om detta när du lämnar över handlingarna till passhandläggaren.

Passet tillverkas i Sverige och skickas sedan med kurirpost. När du söker kan du meddela att du vill hämta ut passet på en annan svensk utlandsmyndighet eller på ett honorärkonsulat, mot en avgift.

Normalt sett kan man hämta passet inom 3 veckor efter ansökan. Du får en e-post när passet har kommit och du måste hämta passet personligen. Vi ringer inte för att meddelar att passet inkommit.

För passökanden som är födda utomlands och under 22 år finns särskilda bestämmelser angående passets giltighetstid och det svenska medborgarskapet.

Aktuell ansökningsavift för pass och nationellt ID-kort hittar du i avgiftslistan. I bokningsbekräftelsen kommer du att få mer information om hur du betalar ansökningsavgiften.

Såhär bokar du tid för ansökan

För att boka tid på ambassaden i Ankara, klicka här.

För att boka tid på generalkonsulatet i Istanbul, klicka här.

När du bokat får du en bokningsbekräftelse via mail. Tidsbokning för ordinarie pass och nationellt ID-kort kan bara göras online.

Pass utomlands

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer