• Svenska

Om utlandet Turkiet

Provisoriskt pass i Turkiet

Om du har förlorat ditt vanliga pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Detta pass som är i A4-format utfärdas normalt sett enbart för en nära förestående resa till Sverige.

Följande krävs vid ansökan om provisoriskt pass

  • Personlig inställelse.
  • Polisrapport om passet är borttappat eller stulet.
  • Giltig ID-handling.
  • Flygbiljett för hemresa till Sverige.
  • Blanketten "Medborgarskapsutredning". Du kan ladda ner blanketten här.
  • Avgiften för det provisoriska passet kan du se i avgiftslistan som du hittar här.
  • För personer under 18 år krävs båda vårdnadshavares medgivande. Du kan ladda ner blanketten "Vårdnadshavares medgivande" här.
  • Om du söker provisoriskt pass på något av honorärkonsulaten i Alanya eller Antalya behövs även två passfoton i formatet 3,5 X 4,5 cm. Fotografierna får ej vara äldre än 6 månader gamla.

Den som ansöker om provisoriskt pass efter att ett pass har förkommit behöver redogöra för vad som hänt med det förkomna passet, samt underteckna en förlustanmälan på heder och samvete. Den som lämnar felaktiga uppgifter kan åtalas och dömas för osann försäkran. Pass som anmälts stulna eller försvunna har av turkisk och svensk polis kunnat kopplas till nätverk som sysslar med människosmuggling och annan grov brottslighet.

Endast i undantagsfall kan provisoriskt pass utfärdas för resa till annat land än Sverige. Du måste då själv kontrollera om landet du ska resa till godtar svenskt provisoriskt pass i A4-format. Uppgifterna får du lättast genom att kontakta respektive lands ambassad.

Det finns två typer av svenska provisoriska pass. Dels ett rosa provisoriskt pass som till storleken liknar ett ordinarie svenskt pass och som utfärdas i Sverige av polisen och dels en blankett i A4-format som utfärdas av svenska ambassader och konsulat. Du kan inte resa in i Turkiet med ett provisoriskt pass i A4-format men man kan däremot resa in och ut i Turkiet med det rosa provisoriska passet förutsatt att giltighetstiden vid inresan är minst 150 dagar.

Att boka tid för ansökan om provisoriskt pass

Du kan boka tid genom bokningsystemet online, genom länkena på huvudsidan för pass.

Du kan även kontakta oss via mail, besöka oss under expeditionstid eller ringa på vår telefontid. Här hittar du kontaktuppgifter till ambassaden i Ankara, generalkonsulatet i Istanbul, samt till honorärkonsulaten i Alanya och Antalya.