• Svenska

Om utlandet Tunisien

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Avrådan

Tunisien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till gränsområdena mot Libyen och Algeriet, undantaget turistorterna vid medelhavskusten. Utrikesdepartementet avråder även från alla resor till nationalparken Jebel Chaambi.

Senast uppdaterad 19 nov 2020, 13.40

Aktuella händelser

Flera restriktioner gäller i Tunisien med anledning av COVID-19: 

 • Utegångsförbud i hela landet kl. 20:00-05:00 (måndag till fredag) och kl. 19:00-05:00 (lördag & söndag). 
 • Förbud mot sammankomster med fler än fyra personer (förutom i kollektivtrafiken).
 • Reseförbud mellan de olika guvernoraten/regionerna. De fyra guvernoraten Tunis, Ariana, Ben Arous och Manouba räknas i detta sammanhang som ett guvernorat.                                          
 • Obligatoriskt att bära skyddsmask på offentliga platser inomhus, även i bil om du inte är ensam.
 • Caféer och restauranger måste stänga kl 16:00.
 • Lokala myndigheter delar information om Covid-19 här; https://covid-19.tn/fr/accueil-2 och här: http://www.onmne.tn. Det går även att följa Hälsoministeriets Facebooksida för uppdateringar. 

INRESA TILL TUNISIEN

Inresa till Tunisien tillåts, men med flera restriktioner. Dessa gäller alla som reser in i Tunisien, oavsett avreseort:

 • Du måste kunna visa upp ett negativt PCR-test som är mindre än 72 timmar gammalt vid avresan, oavsett vilket land du reser från. Barn under 12 år behöver inte uppvisa ett negativt PCR-test.
 • Vid ankomst måste du skriva på en hälsodeklaration. Det går även att ladda ned en app som visar var du finns.
 • Du måste sitta i karantän i minst sju dagar efter din ankomst på hotell på egen bekostnad eller i hemmet (där du kan hålla dig avskild från familjen). Även barn måste sitta i karantän. Hotellbokning måste göras innan ankomst. Myndigheterna har tagit fram en lista med hotell som erbjuder rum för karantän. Det är även möjligt att kontrollera med andra hotell om de erbjuder karantänboende. Personer som anländer med bil/båt får köra själva till hotellet. Anmälan måste ske i förväg.
 • Du behöver göra ett nytt obligatoriskt PCR-test i Tunisien sju dagar efter ankomst. Om du inte gör detta PCR-test behöver du sitta i karantän i totalt 14 dagar. Om testet är negativt behöver du inte längre sitta i karantän, annars gäller fortsatt karantän i sju dagar eller (om du har testats positivt) till dess att två negativa test har visats.  
 • Om du anländer till Tunisien utan att ha gjort ett PCR-test kommer du placeras i obligatorisk karantän på en plats anvisad av myndigheterna, oftast ett hotell. 

Dessa regler kan ändras med kort varsel. Tunisiska myndigheter godtar bara PCR-test. Ett positivt anti-kroppstest ersätter inte ett PCR-test. Ibland finns oklarheter om tolkningen av reglerna, men kontrollerna är oftast nogranna. 

FÖRSÄKRING

Eftersom UD avråder från resor till Tunisien är det mycket viktigt att du kontrollerar att din reseförsäkring är giltig innan du reser. De flesta försäkringar gäller inte när UD avråder från resor. Om din vanliga försäkring inte gäller behöver du köpa en tilläggsförsäkring. Svenska försäkringsbolag erbjuder oftast inte sådana försäkringar. Däremot finns flera internationella alternativ. Ambassaden känner till att andra resenärer använt sig av exempelvis ”Bupa Global”, men ambassaden kan inte gå i god för kvaliteten och utförandet på deras tjänster.

HÄLSORÅD, COVID-19

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO). 

Allmänna säkerhetsläget

Svenskar som befinner sig i Tunisien eller planerar en resa till landet bör anmäla sin vistelse till svensklistanResenärer bör även ladda ned appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Den största risken för besökare och bosatta i landet är trafiksäkerheten, olycksstatistiken är hög. Kriminaliteten är relativt låg och våldsbrott i offentliga miljöer är ovanliga, men fickstölder och andra stölder förekommer. Demonstrationer sker regelbundet, men oftast utan säkerhetsincidenter. Resenärer bör alltid undvika demonstrationer i förebyggande syfte. Den pågående konflikten i Libyen har påverkat säkerheten i gränsområdena och en militärskyddszon har upprättats längs gränsen mot Libyen (från Ras Jedir i norr till Ghadames i söder). Endast besökare med särskilt tillstånd har tillträde till området. Undantagstillstånd råder för närvarande i Tunisien och besökare bör alltid bära giltig legitimation. 

Terrorism

Efter ett antal terrorattentat riktade mot bland annat utländska medborgare och lokal polis de senaste åren har den tunisiska regeringen vidtagit en rad åtgärder för att förbättra säkerheten i större städer och turistorter. Risken för attentat mot turister, politiker, poliser och militär finns kvar, men upplevs inte som lika påtaglig som för några år sedan. Det senaste attentatet ägde rum i Sousse i september 2020 och riktades mot lokal polis.

Svenska resenärer bör vara uppmärksamma på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på marknader och andra platser med större folksamlingar. 

Naturförhållanden och katastrofer

Tunisien är i stort förskonat från allvarligare naturkatastrofer. Vid kraftigt regn finns risk för lokala översvämningar, vilket ibland kan påverka framkomligheten i trafiken.

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad i Tunisien ansvarar inte för inresebestämmelser eller eventuella visumkrav till Tunisien. För att kontrollera tunisiska in- och utresebestämmelser kontakta närmaste tunisiska ambassad eller landets egna myndigheter.

Kontaktinformation till Tunisiens ambassad i Sverige: 

Narvavägen 32
115 22 Stockholm
Tel: 08 545 855 20

Hälso- och sjukvård

Kontrollera ditt försäkringsskydd före resan! Sjuk- och hälsovården är med regionala mått av god standard, men skillnaderna kan vara stora mellan stad och landsbygd. Tillgången till avancerad sjukvård är begränsad. Sjukvård för utlänningar är avgiftsbelagd och ofta krävs kontant betalning direkt vid sjukhusbesök. Språkkunskaperna hos sjukvårdspersonal begränsas ofta till arabiska eller franska. 

Kranvattnet bör inte drickas och frukt och grönsaker bör sköljas noggrant eller skalas. Klappa inte hemlösa djur som kan bära på olika smittor. Personer som ska studera i Tunisien måste tillhandahålla friskintyg. Kontakta Tunisiens ambassad om gällande regler.

Tryck här för kontaktuppgifter till ett antal sjukhus och vårdcentraler i Tunisien. För mer information och råd om bland annat vaccinationer inför en resa till Tunisien, se 1177 Vårdguiden

Lokala lagar och sedvänjor

Tunisien är sedan länge en populär turistdestination och relativt liberalt, men respekt för landets lagar och den lokala kulturen är viktig. Det är bland annat förbjudet att fotografera officiella byggnader, som flygplatser, polisstationer och presidentpalatset. Särskild försiktighet, vad gäller klädsel och beteende, rekommenderas under den heliga fastemånaden Ramadan samt vid besök på heliga platser, som moskéer. Homosexualitet betraktas som ett brott i Tunisien. Narkotikabrott bestraffas mycket hårt. För införsel av receptbelagda läkemedel, kontakta tunisiska myndigheter vid frågor.

Sveriges ambassad har begränsade möjligheter att hjälpa personer som har dubbelt medborgarskap (tunisiskt och svenskt) om de exempelvis misstänks för brott eller förseelser under besök i Tunisien.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är generellt sett låg, men antalet småstölder och inbrott har ökat på senare år. Stöldrisken är större på turistorter och i offentliga miljöer. Resenärer bör undvika att bära smycken och andra värdesaker synligt. Vid stöld eller rånförsök bör den lokala polisen kontaktas omedelbart. 

Trafiksäkerhet

Trafikolyckor är betydligt vanligare än i Sverige. Gångtrafikanter bör vara särskilt vaksamma vid övergångsställen. Särskild försiktighet bör iakttas vid bilkörning på landsbygden och efter mörkrets inbrott. Bilbarnstol bör medtas om bil hyrs lokalt. Poliskontroller utförs ofta på bilar, i synnerhet hyrbilar. Säkerhetsbälten saknas för det mesta i baksätet på taxibilar, men säkerheten är generellt bättre i taxibilar som OTO och Bolt. 

Resa i landet

Resor i Tunisien kan göras med bil, flyg, tåg eller minibussar, så kallade louage. Vägarnas underhåll och säkerhet är generellt låg, särskilt utanför större städer. Bilister kör ofta mycket snabbt och många fordon saknar säkerhetsbälten. Tågtrafiken drabbas ofta av förseningar. Tunisair trafikerar inrikesflyg mellan större städer. Taxibilar har en taxameter som ska/bör användas vid alla resor. Det finns även taxiappar som Bolt eller OTO som kan användas.

Övriga upplysningar

Bankomater, som accepterar svenska bankkort finns på många platser. Betal- och kreditkort accepteras även av större hotell och restauranger. I mindre affärer, och taxibilar, krävs kontanter.

Arabiska är det vanligaste språket i Tunisien. Dessutom talar många franska, framförallt i större städer. Engelskakunskaperna är begränsade, men personal vid större hotell talar ofta engelska.