• Svenska

Se till att vara försäkrad

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Om olyckan är framme och du saknar försäkring kan din resa bli väldigt dyr. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker resor upp till 45 dygn. Kontakta ditt försäkringsbolag innan avresan för att ta reda på vad som ingår i din försäkring. Har du ingen hemförsäkring bör du köpa en separat reseförsäkring. Visst försäkringsskydd kan ingå när du betalat din resa med ett bankkort. Ska du resa en längre tid eller tillfälligt bosätta dig utomlands bör du komplettera din reseförsäkring för att få ett bra skydd under hela vistelsen.

Om du innan du reser behandlas för en skada, sjukdom eller lider av psykisk ohälsa, finns det risk att din försäkring inte omfattar kostnader för den sjukdomen eller skadan när du är på resa. Be i så fall ditt försäkringsbolag om en medicinsk förhandsbedömning innan du reser.

EU-kortet

Ta med Försäkringskassans blå EU-kort när du reser i Europa (EU-/EES-land eller Schweiz). Om du bli sjuk eller skadad på resa i Europa får du vård till samma kostnad som landets egna medborgare om du har kortet med dig. EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg, därför bör du också ha en reseförsäkring. Du kan beställa kortet här.

Försäkring och avrådan

Normalt gäller inte en försäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om du beslutar dig för att resa trots UD:s avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en försäkring och vilka villkor som gäller för den resa du bokat.

Senast uppdaterad 09 nov 2020, 15.06